Kezdődjön az adventi készülődés – Pompás menü hétvégére

Kezdődjön az adventi készülődés – Pompás menü hétvégére

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. december 01. 12:00
Ma meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún – ünnepeljük meg stílusosan egy finom ebéddel.
Bors

Leves

Gombakrémleves

Hozzávalók (4 adag):
30 dkg friss erdei gomba
40 dkg barna csiperke
4 ek olívaolaj
1 tk vaj
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 tk tengeri só
1 tk friss kakukkfűlevél
½ kk frissen őrölt fekete bors
700 ml zöldségalaplé
1 citrom

A tálaláshoz: friss tárkony, petrezselyem

Elkészítés (40 perc): A gombákat megtisztogatjuk, folyó vízzel leöblítjük, majd konyhai papírtörlővel leszárogatjuk, és feldaraboljuk. Egy lábasban összekeverjük a vajat az olívaolajjal, és felhevítjük. Rászórjuk a zúzott fokhagymát, a felaprított hagymát, megsózzuk, és a kakukkfűvel meg a borssal fűszerezzük, majd ha illatozni kezd, belekeverjük a feldarabolt gombát. Amint levet enged, felöntjük az alaplével, és lefedve felforraljuk. Kis lángon további 20 percig gyöngyöztetjük, azután összeturmixoljuk. Végül a citrom lereszelt héját fél citrom levével, a finomra vágott tárkonnyal és a petrezselyemmel együtt hozzákeverjük. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Főétel

Gesztenyével töltött pulykamell

Hozzávalók (4 adag):
40 dkg pulykamell
10 dkg aszalt szilva
10 dkg natúr gesztenyemassza
5 dkg darált dió
1 tojás
1 tk só
1 tk őrölt fekete bors
2 ek olaj

Elkészítés (60 perc): A pulykamellből 4 nagy szeletet vágunk, kiklopfoljuk, majd besózzuk. Az aszalt szilvát ledaráljuk, és összekeverjük a gesztenyemasszával, a dióval, a tojással, a sóval és a borssal. A tölteléket a hússzeletekre halmozzuk, és feltekerjük őket. Négy alufólialapot bekenünk olajjal, és belecsomagoljuk a hústekercseket. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd a fóliát levéve még 15 percig.

Húsmentes megoldás

Gombás rizottó

Hozzávalók (2 adag):
25 dkg erdei gomba
1/2 kk cukor
1 kk só
1 kk citromlé
7 dl csirkealaplé
5 dkg vaj
1 salottahagyma finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma finomra aprítva
15 dkg kerek szemű rizottórizs
1/2 dl száraz fehérbor
só, fehér bors
3 dkg parmezán lereszelve
10 levél friss petrezselyem finomra aprítva

A tetejére: egy csipet csili, olívaolaj

Elkészítés (40 perc): Az alaplét felforrósítjuk, a gombákat megtisztítjuk és nagy darabokra vágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni. Az alaplevet folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs – állandó keverés mellett – felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a fehér borsot. A folyamat összesen 15–20 percig tart. A főzési idő felénél hozzáadjuk a feldarabolt gombát. Amikor a rizs megpuhult, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a reszelt parmezánt, végül a vaj másik felét. A petrezselymet finomra aprítjuk, és a rizottóba szórjuk. A két levelet vékony csíkokra vágjuk, és a díszítéshez használjuk. Tálaláskor megszórjuk kevés csilivel és meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

Desszert

Marcipános pite bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók (12 szelet):

Tészta:
22 dkg liszt
20 dkg cukor
12 dkg vaj
1 tojás
1 tk vaníliakivonat
3 ek tej

Töltelék:
20 dkg piros bogyós gyümölcs (fagyasztott)
15 dkg marcipán
3 nagy tojás
7 dkg mandulaliszt
10 dkg cukor

Elkészítés (1,5 óra): A gyümölcsöt olvasszuk ki, és csöpögtessük le. Készítsük el a tésztát: a hozzávalóit hűtsük le – különösen a vajat, majd robotgéppel gyors ütemben keverjük össze. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Nyújtsuk ki fél centi vastagra, és simítsuk a tésztát a sütőformába. Villával szurkáljuk meg egy kicsit, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig. A töltelékhez a tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd belekeverjük a mandulalisztet, a tejszínt, végül a tojásfehérjehabot. A marcipánt nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a tésztát. Az elősütött tésztába töltsük bele a tölteléket, szórjuk bele a lecsöpögtetett gyümölcsöt, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt süssük készre.

A nagymama receptfüzetéből

Engadiner - Diós szelet

Hozzávalók (12 szelet):

Tészta:
45 dkg finom liszt BL 55
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
1-1 tk vaníliás cukor és reszelt citromhéj
1 db tojás

Töltelék:
60 dkg kristálycukor
45 dkg tejszín 33%
11 dkg virágméz
45 dkg dió

Elkészítés (90 perc): A töltelékhez a kristálycukrot a tejszínnel és a virágmézzel felforraljuk, és a finomra darált dióval 2 percig főzzük. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd készre gyúrjuk. A felét kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, majd 180 fokos sütőben légkeverésen kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. A kisült tésztára kanalazzuk a még meleg tölteléket, egyenletesen eloszlatjuk és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, a tészta másik felét is ki­nyújtjuk, és az újabb 3 mm vastag lapot óvatosan a töltelékre terítjük. Egy villával berácsozzuk a tetejét, lekenjük tojással, és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 150 fokon, légkeverésen kb. 45 perc alatt készre sütjük. TIPP: Díszíthetjük a tetejét fél diókkal.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.