Aktuális

Háromcentis latyak bénította meg a fővárost

Bors

Létrehozva: 2019.12.03.

Balesetek, késések, torlódások, dühös közlekedők – leesett a hó, a főváros pedig láthatóan nem volt ura a helyzetnek, már a tél máso- dik napján elvesztette a városvezetés a küzdelmet a pár centis csapadék felett. A Bors az utcákat járva kérdezte az embereket Budapesten, senki nem értette, a latyakot miért nem sikerült eltakarítani.

Egész nap a latyakos, sáros hóban, csúszós utakon kellett közlekednie az autósoknak, egyensúlyoznia a járókelőknek, miután vasárnap éjjeltől hétfő délutánig folyamatosan esett a hó a fővárosban.

Az előrejelzésekből ugyan kivehető volt, hogy óriási káosz lehet, a főváros láthatóan nem készült fel a krízisre, kevesebb volt a hótakarító, mint amennyi kellett volna, a főpolgármester pedig azt nyilatkozta, hogy a latyakot sem takarítják el a folyamatos forgalom közepette, mert csak bosszúságot okoznának vele.

A Bors ehhez képest babakocsival hótorlaszon átugró kismamával, elázott lábbelijű nyugdíjassal találkozott, akik biztosan örültek volna, ha nem kell életveszélyes mutatványokat végrehajtaniuk a hóban, ami lényegében alig volt pár centi.

A tél második napján megbukott Karácsony

Meglepő kijelentést tett a legnagyobb hókáosz közepén Karácsony Gergely. Tegnap délelőtt 11 körül a Facebookon azt írta, a sózás ugyan elkezdődött, de „a latyak letakarítása most még lassítaná a forgalmat, így az csak a délutáni csúcs után, este történik majd”. Vagyis a főpolgármester szerint jól van az, hogy térdig gázol mindenki a sárban meg a latyakban, hiszen annak az eltakarítása csak bosszúságot okozna. Rá­adásul azt sem sikerült megoldani, hogy elegendô hómunkás legyen, mint írta, a szükséges 400-ból mindössze 216 munkás állt rendelkezésre.

Késések, kimaradások, ütközések

Több megállója is kimaradt a 102-es, a 110-es és a 112-es fővárosi busznak, leállt az 59-es és a 60-as villamos, a kisföldalatti áramellátási hiba miatt nem járt, a 80A trolibusznál ugyanez volt a helyzet a Keleti pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion között, helyette az egyébként is zsúfolt M2-es metrót kellett használni. A szentendrei HÉV is elesett, Kaszásdűlő megállónál – mint az az egyik Facebook-csoportban is megjelent – több százan vártak a pótlóbuszra. A közutakon balesetek történtek, az M3-ason egy autós a szalagkorlátnak ütközött, amikor Budapest felől az autóút M5-ös felé vezető oldalára hajtott fel. A másik oldalon, az M5-ös felé egy kisteherautó kamionnal karambolozott, 1-2 kilométeres torlódás alakult ki. Az M6-os autópályán, Budapest felé, Paks térségében egy személyautó szalagkorlátnak ütközött. Az időjárás és a reggeli erős forgalom miatt szinte az összes főváros környéki gyorsforgalmi, fő- és mellékúton araszoltak a járművek, legalább húsz percet vesztettek az autósok.

Megkérdeztük az utca emberét is

Lakatos Zoltán:

– Minden évben ez van, amikor hirtelen leesik az első hó. Körülbelül két óra, míg letakarítom a havat, aztán kezdhetek mindent elölről.

Dina Károly:

– Engem váratlanul ért a reggeli hó. Hajnali ötkor keltem, hogy letakarítsam a házunk előtt a havat, aztán 80 métert kellett gyalogolnom a buszhoz, ráadásul mamuszt húztam, ami ebben a latyakban teljesen szétázott.

Krisztina és fia, Patrik:

– A gyerekek nagyon örültek a hónak. Az iskolával is kint voltak, és élvezték a hempergést. Igaz, hogy csurom vizes lett a ruhájuk, de ez a gyerekeket nem zavarta.

Horváth Péter: 

– Az autó letakarításával nincs nagy gondom, az öt perc alatt megvolt. A nagyobb baj, hogy összevissza csúszkálnak a kocsik. A téli gumi nincs fenn mindegyiken, és ha zöldre vált a lámpa, nehezen indulnak el.

Sáfrán Péter:

– 15 éve vagyok biciklis futár. Megyek a legnagyobb forróságban és a legnagyobb téli hidegben is. Naponta 70–80 küldeményt kell kézbesítenem, úgyhogy az ilyen latyakos út óvatosságot követel.

Bartik Gréta:

– Nagyon nehéz ilyenkor közlekedni. A hónak örülök, de a latyaknak nem. Örülnék, ha csak hó lenne.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek