Kis túlzással minden készétel fagyasztható, ameddig van hely a fagyasztóban. Érdemes adagonként bedobozolni a menüt. Egy adag alatt nem feltétlen egy személyre kell gondolni, hanem annyi fővel érdemes számolni, ahányan az asztalnál ülnek majd ebédnél. Mindenképpen írja rá a dobozra, hogy mi van benne és mikor került a fagyasztóba. Ha annyi gyűlt össze, érdemes külön papíron, vagy a telefonban vezetni, ahogy azt a Nébih javasolja – a fagyasztott ételt ugyanakkor, mint tanácsolják, nem szabad az erkélyen vagy az udvaron tárolni akkor sem, ha hideg van.
Főételeket fél évnél tovább nem szabad a mélyhűtőben tartani! A legjobb, ha néhány héten belül elfogyasztja a család. A Bors a leggyakoribb karácsonyi ételek tárolására ad tippeket, mit hogyan és meddig ehetünk biztonsággal.
Halászlé és más levesek
A halászleveket, legyen az bajai, szegedi, vagy balatoni, egy-három napon belül meg kell enni. A fagyasztás nem tesz jót nekik. A leveseket egyébként minden újratálalás előtt tanácsos felforralni, ilyenkor jobb, ha fogyasztás előtt átszűri a levet. A tésztát, halat, húst, zöldségeket a leves fajtájától függően külön tárolja! Ha nem is szűri át, de semmiképpen sem tésztával együtt tegye el a levest. Azt főzzön külön, máskülönben hamar megsavanyodik a leves. A zöldségek amúgy is csak szétmennének az újramelegítések alkalmával.
Tejes sütemények
A nyers tejes finomságok három napig kibírják a hűtőben. Az orvosok viszont inkább az aznapi fogyasztást javasolják, mivel a tárolás során a baktériumok túlzottan elszaporodhatnak az ételben. A keményre felvert tejszínhabhoz tegyen habfixálót, máskülönben szétesik.
Tojásos ételek
A nyers tojással készült ételek maximum három napig bírják a hűtőben. A főttet, ha már megpucolta se tárolja tovább. Héjában viszont tovább is eláll, de jobb nem kísérletezni vele, fagyasztóba pedig egyáltalán nem javasolt tenni.
Pörkölt és töltött káposzta
A töltött káposzta egy hétig is eláll a hűtőben, de mindig forralja fel, mielőtt asztalra teszi. A pörkölt biztonsággal három-négy napig áll el a fridzsiderben. Jó hír, hogy mindkét ételtípust nyugodt szívvel lefagyaszthatja. Nem lesz bajuk a mínuszoktól. Jobb, ha a fagyasztott ételt előbb a hűtőszekrénybe teszi kiolvasztani, mielőtt melegítené, így lassíthatja a kórokozók elszaporodását.
Péksütemények és kenyér
A bejgli hálás desszert. Egészben akár le is fagyaszthatja. Egyébként bármeddig fogyasztható, csak egy baj van vele: ha nincs jól letakarva, kiszárad. Húsvét környékén már szögelni lehet vele a falba! A kenyeret is nyugodt szívvel tegye jégre, amikor szükség van rá, egy félkilós vekninek elég öt perc mikrózás olvasztási fokozaton és újra olyan, mint a frissen elhozott a pékségből.
Mézeskalács, teasütemények
A teasütemények, köztük a mézeskalács egy trükkös finomság: frissen a sütőből kivéve kemény, de idővel visszapuhul. Javasolt két-három napig hagyni pihenni, jól záródó dobozban. Így elvannak még akár hetekig is az aprócska harapnivalók.
Sült hús, hurka, kolbász
Ne fagyassza, inkább fogyassza őket! A sült húsokat nem érdemes fagyasztani, megváltozik a zamata a kiolvasztás után, az állagáról nem is beszélve. Rágós, gumiszerű izé lesz a valamikor omlós falatokból. A disznótoroshoz a kolbászt, hurkát nyersen még nyugodtan lefagyaszthatja, de ha már kisütötte, inkább ne! Az csakis frissen finom.
Krumplipüré, tészta, majonézes saláták – a köreteket ne tartogassa és ne is fagyassza le! A majonézes dolgok pár napig húzzák ki a hűtőben, de a többiből csak annyit érdemes készíteni, amennyi egyszerre el is fogy. A rizs és krumpli kibírja a hűtőben két napig, de a tojás, a tejszín, a saláták, a főtt tészta fagyasztása nem ajánlott.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.