Márton-napi lakoma – ínycsiklandó falatok a borongós napokra

Márton-napi lakoma – ínycsiklandó falatok a borongós napokra

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. november 10. 13:00
A Márton-nappal megkezdődik a vízkeresztig tartó eszem-iszom: űzzük el a sötétséget és a rosszkedvet finom falatokkal!
Bors

Leves

Almás édesburgonya-leves

Hozzávalók (4 adag): 
1 ek olaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 közepes piros alma
2 közepes sárgarépa
1/2 tk cayenne bors
1/2 tk frissen őrölt fekete bors
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk hámozott és reszelt friss gyömbér
1 nagy édes burgonya
1 liter zöldségalaplé
10 dkg paradicsompüré
4 ek krémes mogyoróvaj
2 tk méz
6 ek apróra vágott snidling

Elkészítés (50 perc): Egy nagyobb lábosban melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg benne az egyaránt kockára vágott hagymát, almát és sárgarépát, időnként kevergetve, 5-6 percig. Ízesítsük ca­yenne borssal, fekete borssal, fokhagymával, a gyömbérrel, és pirítsuk tovább, még 1-2 percig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a kockára vágott édes burgonyát (batáta), öntsük fel az alaplével és lefedve, lassú tűzön főzzük, míg a batáta megpuhul (kb. 20 perc). Botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a mogyoróvajat és a mézet, és lassú tűzön kevergetve melegítsük, míg a mogyoróvaj megolvad. Melegen, snidlinggel megszórva tálaljuk

Főétel

Töltött libanyak

Hozzávalók (4 adag): 
4 libanyakbőr
40 dkg darált marhahús
10 dkg mazsola
1 fej vöröshagyma
1 ek curry fűszerkeverék
1 tk só
1 kk őrölt bors
2 ek libazsír

Elkészítés (60 perc): Az apróra vágott hagymát a libazsíron dinszteljük meg, majd szórjuk rá a curryt, a borsot, és vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a marhahúst és a mazsolát, sózzuk meg. A libanyakbőr egyik végét varrjuk be, és töltsük meg a keverékkel, majd varrjuk be a másik végét is. Tegyük őket egy kizsírozott tepsibe, kenjük át őket libazsírral, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 

Köret

Párolt lilakáposzta

Hozzávalók (4 adag): 
1 kisebb fej lilakáposzta lereszelve
1 fej hagyma
1 kk köménymag
2 ek cukor
só, olaj
1 dl vörösbor

Elkészítés (30 perc): A felszeletelt hagymát az olajon megpároljuk. Közben hozzáadjuk a köménymagot, és megpirítjuk. Beleöntjük a cukrot, és az olajban hagyjuk karamellizálódni. Beletesszük a káposztát, megsózzuk, aláöntjük a bort és nagyon lassú tűzön, néha óvatosan megkeverve puhára pároljuk. Nagyon vigyázzunk, hogy ne pároljuk túl és a felesleges kevergetéssel össze ne tör­jük a szálakat. TIPP: Alma- vagy birsalmaszeletekkel gazdagítva még finomabb.

Vegetáriánus megoldás

Rizottó sült zöldségekkel

Hozzávalók (4 adag): 
20 dkg kerekszemű rizottórizs
5 zöldhagyma fehér része
2,5 dkg vaj
½ dl fehérbor
½ liter zöldség alaplé
5 dkg reszelt parmezán

Zöldségekhez:
15 dkg koktélparadicsom
1 fej fokhagyma
2 ek balzsamecet
1 kk oregánó
1 kk só
2,5 dkg vaj

Elkészítés (50 perc): Az olvasztott vajon pároljuk meg a karikára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a fehérbort, és keverjük, míg az alkoholos illat elpárolog. Szórjuk bele a rizst, forgassuk össze, hogy a vajas-hagymás massza bevonja a szemeket, majd az előkészített, forró alaplét merőkanalanként hozzáadagolva, folyamatos keverés mellett készítsük el a rizottót (mindig csak annyi lét adjunk hozzá, amennyi elpárolog, így lesz igazán krémes). A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy tepsibe szórjuk bele a koktélparadicsomokat és a megtisztított fokhagymagerezdeket. Szórjuk meg sóval és oregánóval, locsoljuk meg a balzsamecettel, és morzsoljuk rá a vajat. 15 percig süssük, közben egyszer forgassuk át. A rizottót a sült zöldségekkel tálaljuk, a tányéron szórjuk meg reszelt parmezánnal.

Desszert

Csokoládészuflé fehércsokis fagyival

Csokoládészuflé

Hozzávalók
2 tojás
5 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
2 ek cukor
2 ek kakaópor

Elkészítés: A vajat vízgőz fölött felolvasztjuk, majd beleszórjuk az apróra tört csokit, és addig melegítjük, míg homogén masszát nem kapunk. Félretesszük, és langyosra hűtjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a kakaóporral, majd hozzáadjuk a langyos csokikrémet. A fehérjéből kemény habot verünk, és ezt összedolgozzuk a csokikrémmel. A tésztát kivajazott formákba kanalazzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt kész­re sütjük.

Fehércsokis fagyi

Hozzávalók
4 tojássárgája
6 ek porcukor
200 ml tej
300 ml tejszín enyhén felverve
10 dkg fehércsokoládé-pasztilla

Elkészítés: Először forraljunk fel egy lábosban kétujjnyi vizet a vízfürdőnek. A tojássárgájákat keverjük ki simára a porcukorral, majd adjuk hozzá a tejet és a tejszínt. Amikor a massza teljesen homogén, helyezzük a vízgőz fölé, és lassan kevergetve főzzük, míg besűrűsödik. Akkor potyogtassuk bele a csokoládépasztillákat, és oldjuk fel benne. Levéve a gőzről keverjük lehűlésig, majd öntsük a fagylaltgépbe – így 20 perc alatt elkészül. TIPP: Fagyigép hiányában öntsük műanyag dobozba, és a mélyhűtőben négy óra alatt fagyasszuk meg (félóránként habverővel alaposan dolgozzuk át a masszát, hogy elkerüljük a kristályosodást)!

A nagymama receptfüzetéből

Knédli

Hozzávalók (4 adag): 
25 dkg finomliszt
1 tk cukor
2 kk instant élesztő
2 dl tej
1 ek napraforgóolaj
1 db tojás
1 tk só

Elkészítés (60 perc): Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, amelyben előzőleg elkevertük a cukrot. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, üssük a közepébe a tojást, és sózzuk meg. Öntsük a közepébe a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk addig, míg rugalmas tésztát kapunk. Egy tálat kenjünk át az olajjal, és ebben kelesszük a duplájára a tésztát – ezt követően újra gyúrjuk át, és formázzunk belőle gombócokat. Helyezzük őket vízgőz fölé egy párolóedénybe, és lefedve, kb. 20 perc alatt készre pároljuk. TIPP: A töltött libanyak és a lilakáposzta mellé is tökéletes.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.