Az éttermekben már jövőre, otthon viszont csak pár év múlva lehet majd húst nyomtatni. Ez a technológia egy izraeli vállalat ötletén alapul, amivel hosszú távon azt szeretnék elérni, hogy a hús ne csak állatoktól származzon.
Marha- és csirkeíz
Ezzel szeretnék fenntarthatóbbá tenni az emberek életét. Egyelőre csak marha- és csirkehúst lehet majd nyomtatni az asztalra, de később más húsok is megjelenhetnek.
Akik már kóstolták a nyomtatott húst, azt mondják, hogy az állaga, sőt még az íze is hasonlít az igazira, a szakértők szerint pedig a belső értéke is hasonló, pedig a műhús csak növényi alapanyagokat tartalmaz.
Borsó és rizsfehérje
Az élelmiszer alapja borsó és rizsfehérje, amiket kis fiolákba töltenek, majd ezeket teszik a gépbe. Ez a püréállagú anyag lesz a „tinta”. A számítógépen előre megtervezett hússzeletet a gép rétegenként állítja fel. Először a körvonalat rajzolja meg, ezt kitölti, majd ezután olyan vastagságúra építi, amilyet beprogramoztak.
A nyomtatott hús azonban még koránt sincs kész, a gépből mehet egyenesen a serpenyőbe. Külsejét nézve nem tökéletes a hússzelet, mivel látszanak a nyomtatás csíkjai, de teljes mértékben visszaadja a gasztronómiai élményeket.
Magyarok is próbálták
Nem az izraeli cég az egyetlen a világon, ami ilyen technológia kifejlesztésén gondolkodott. Egy amerikai–magyar vállalat már 2013-ban próbálkozott ezzel, azonban akkor még sem ízben, sem pedig kinézetben nem hasonlított igazi húsra a végeredmény.
Forgács Gábor és csapata laborban szaporított húst használt a nyomtatás alapjául, majd ezt egy különleges edzésmódszer segítségével ehető vastagságú izomréteggé próbálták fejleszteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.