Mélyen bele kell nyúlnia a pénztárcájába annak, aki idén diót szeretne vásárolni karácsonyra. Az árak nagyon megugrottak, kilogrammjáért akár 3–4 ezer forintot is elkérhetnek a kereskedők. De mi is állhat ennek a hatalmas drágulásnak a hátterében? Egy kártevő a felelős ezért, a dióburok-fúrólégy. Ez az állat a dió zöld burkába rakja a petéit, amik, miután kikeltek, elkezdik rágni a gyümölcs belsejét. Ettől a termés fekete színű lesz, ráncossá és ragacsossá válik a héja, és idő előtt lehullik a földre.
– Szerencsére van kiút ezek ellen a nagyon szívós kártevők ellen, az eddig kísérletként használt ellenszer már idén is ígéretesnek bizonyult. Az ellenszert az tudja alkalmazni, akinek magas a szaktudása, elegendő a tőkéje és korszerű technológiával rendelkezik – mondta a Borsnak Apáti Ferenc, a Fruitveb elnöke.
A szakértő azt tanácsolja, hogy aki nem engedheti meg magának a drága feles diót, a karácsonyi bejglibe a törött dió is tökéletes alapanyag, ami megmaradt az évek óta tartó olcsóbb áron. Amit viszont egyáltalán nem ajánl az az, hogy a boltokban megjelenő diópótló termékeket használják az ételekhez, mert ezek sem ízben, sem alapanyagban nem hasonlítanak az eredeti gyümölcsre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.