Aktuális

Eltűnik a piros alma a globális felmelegedés miatt

R. K.

2019. november 27. szerda 10:30

Ha alma, akkor a többség a pirosat szereti. Azonban már most is észrevehetjük, hogy sokkal kevesebb van belőlük a boltokban, mint sárgából vagy zöldből, ez pedig tartós trendnek tűnik: a felmelegedés rossz hatással van a piros színért felelős fehérjére, és már nem lesz, ami kialakítsa a pirosságot.

Forrás: shutterstock

Starking, jonatán, gála, idared – ha alma, sokaknak ezek a pirosak a kedvencei. A legelső piros almák ősei valahonnan Kazahsztán és Kína hegylábainak környékéről származnak. Ezek a vad gyümölcstípusok ma is teremnek.

A lehullott darabok kiváló eleséget nyújtanak az állatoknak, például a medvék előszeretettel csemegéznek belőlük.

Az elmúlt ötven évben azonban döbbenetes mértékben, 90 százalékkal kevesebb pi­ros alma termett, és komoly esély van rá, hogy globálisan is eltűnhet a piros színű alma. 

A hazai boltokba magyar tájegységek mellett Ausztriából, Szlovéniából, Horvátországból, Olasz­országból vagy Németországból érkeznek az almák, az már most is szemmel látható, hogy a piros almák is inkább sárgásak.

Fehérje miatt piros

Az angol BBC annak járt utána, hogy mi lehet mindennek az oka.

A csatornának egy új-zélandi genetikus, David Chagne magyarázta el, hogy az alma piros színéért bizonyos fehérje, az úgynevezett MYB10 felelős, ami a gyümölcs héjában található, és rendkívül érzékeny a hőmérsékletre.

Ahhoz, hogy az alma teljes mértékben bepirosodjon, fontos, hogy hűvös legyen a levegő. Mivel azonban a hőmérséklet a Földön egyre inkább növekszik, pár évtized múlva eltűnhet a piros színű alma a polcokról.

Ha ugyanis a hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé emelkedik, a szóbanforgó fehérje összeomlik, és így nincs, ami kialakítaná a pirosságot. Chagne tudóstársaival a spanyol Pireneusok táján vizsgálódott, és felfedezte, hogy egy rettentően forró július után a piros almák teljesen átalakultak: a színük kifakult, alig-alig volt rajtuk felfedezhető vöröses árnyalat.

A hűvösséget szereti

Korai persze még temetni a piros almákat. A mesterséges kísérleteknek, nemesítéseknek és beavatkozásoknak köszönhetően minden valószínűség szerint sikerül majd néhány almafajt pirosnak megtartani.

Ledó Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint nem kell annyira pánikba esni. Ahhoz, hogy a piros színért felelős fehérje teljesen eltűnjön a gyümölcsből, az kellene, hogy éjszaka is 40 fok felett legyen a hőmérséklet. A nyári fajták természetesen érzékenyebbek, a téliekkel kevesebb a baj.

Az alma a valódi színét az utolsó három-négy hétben nyeri el. Maga a színvesztés vagy színváltozás szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet. Ott van például a paradicsom, ami ná­lunk is sokszor bepirosul, majd a nagy meleg hatására visszasárgul – mondja a Borsnak.

Alig esszük ma már

A világon összesen körülbelül kétezer almafajta van. Magyarországon a golden, az idared és a jonagold a legnépszerűbb, Ledó azonban azt tapasztalja: nem becsüljük meg az almát, alig esszük, pedig az egészségügyi hatásai vitathatatlanok.

– A rendszerváltás előtt na­gyon ritkák voltak a déli gyümölcsök, nehéz volt hozzájuk jutni. Akkoriban éves szinten harminc kiló almát evett meg egy magyar ember. Mostanra ez a szám sajnos a felére csökkent, pedig olcsón hozzá lehet jutni – véli a szakember.    

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

ripost.hu

A padláson találták meg az eltűnt magyar nő holttestét

borsonline.hu

Ájultra erőszakolták a 3 gyermekes édesanyát, borzalmas, ki művelte ezt vele

she.life.hu

Nem tudsz olyan bűnös lenni, hogy ne szeresselek!

vg.hu

Jelentős magyar szerepvállalással bővül a sóparadicsom Szovátán

zaol.hu

Összeütközött három autó Zalaegerszegen

origo.hu

Készül a következő Samsung okoshangszóró

nemzetisport.hu

Sznúker: Robertson fölényes győzelme a Masters döntőjében

vg.hu

Megszakadhatnak az amerikai-orosz kapcsolatok

hirtv.hu

Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

borsonline.hu

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

metropol.hu

Filléres trükk a lakásban, erre is használhatod a szódabikarbónát

origo.hu

Ezeknek az országoknak már idén nemzeti digitális pénzük lehet