Eltűnik a piros alma a globális felmelegedés miatt

Eltűnik a piros alma a globális felmelegedés miatt

globális felmelegedés
PUBLIKÁLÁS: 2019. november 27. 10:30
Ha alma, akkor a többség a pirosat szereti. Azonban már most is észrevehetjük, hogy sokkal kevesebb van belőlük a boltokban, mint sárgából vagy zöldből, ez pedig tartós trendnek tűnik: a felmelegedés rossz hatással van a piros színért felelős fehérjére, és már nem lesz, ami kialakítsa a pirosságot.
R. K.

Starking, jonatán, gála, idared – ha alma, sokaknak ezek a pirosak a kedvencei. A legelső piros almák ősei valahonnan Kazahsztán és Kína hegylábainak környékéről származnak. Ezek a vad gyümölcstípusok ma is teremnek.

A lehullott darabok kiváló eleséget nyújtanak az állatoknak, például a medvék előszeretettel csemegéznek belőlük.

Az elmúlt ötven évben azonban döbbenetes mértékben, 90 százalékkal kevesebb pi­ros alma termett, és komoly esély van rá, hogy globálisan is eltűnhet a piros színű alma. 

A hazai boltokba magyar tájegységek mellett Ausztriából, Szlovéniából, Horvátországból, Olasz­országból vagy Németországból érkeznek az almák, az már most is szemmel látható, hogy a piros almák is inkább sárgásak.

Fehérje miatt piros

Az angol BBC annak járt utána, hogy mi lehet mindennek az oka.

A csatornának egy új-zélandi genetikus, David Chagne magyarázta el, hogy az alma piros színéért bizonyos fehérje, az úgynevezett MYB10 felelős, ami a gyümölcs héjában található, és rendkívül érzékeny a hőmérsékletre.

Ahhoz, hogy az alma teljes mértékben bepirosodjon, fontos, hogy hűvös legyen a levegő. Mivel azonban a hőmérséklet a Földön egyre inkább növekszik, pár évtized múlva eltűnhet a piros színű alma a polcokról.

Ha ugyanis a hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé emelkedik, a szóbanforgó fehérje összeomlik, és így nincs, ami kialakítaná a pirosságot. Chagne tudóstársaival a spanyol Pireneusok táján vizsgálódott, és felfedezte, hogy egy rettentően forró július után a piros almák teljesen átalakultak: a színük kifakult, alig-alig volt rajtuk felfedezhető vöröses árnyalat.

A hűvösséget szereti

Korai persze még temetni a piros almákat. A mesterséges kísérleteknek, nemesítéseknek és beavatkozásoknak köszönhetően minden valószínűség szerint sikerül majd néhány almafajt pirosnak megtartani.

Ledó Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint nem kell annyira pánikba esni. Ahhoz, hogy a piros színért felelős fehérje teljesen eltűnjön a gyümölcsből, az kellene, hogy éjszaka is 40 fok felett legyen a hőmérséklet. A nyári fajták természetesen érzékenyebbek, a téliekkel kevesebb a baj.

Az alma a valódi színét az utolsó három-négy hétben nyeri el. Maga a színvesztés vagy színváltozás szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet. Ott van például a paradicsom, ami ná­lunk is sokszor bepirosul, majd a nagy meleg hatására visszasárgul – mondja a Borsnak.

Alig esszük ma már

A világon összesen körülbelül kétezer almafajta van. Magyarországon a golden, az idared és a jonagold a legnépszerűbb, Ledó azonban azt tapasztalja: nem becsüljük meg az almát, alig esszük, pedig az egészségügyi hatásai vitathatatlanok.

– A rendszerváltás előtt na­gyon ritkák voltak a déli gyümölcsök, nehéz volt hozzájuk jutni. Akkoriban éves szinten harminc kiló almát evett meg egy magyar ember. Mostanra ez a szám sajnos a felére csökkent, pedig olcsón hozzá lehet jutni – véli a szakember.    

A cikkhez található jegyzetet itt olvashatja

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.