Aktuális

Friss hírek a szétválasztott sziámi ikrekről, ez történt az egyikükkel

Címkék
műtétikrek

Bors

2019. szeptember 11. szerda 16:21

Jó híreket kapott a Ripost a szétválasztott bangladesi sziámi ikrekről! Rabia már kitűnően van, elhagyhatta az intenzív osztályt, játszik és énekel. Rukiát még mindig altatásban tartják a többszörös szövődményei miatt, ám már nála is látszanak a javulás jelei.

Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A hétvégén utaznak a magyar orvosok Bangladesbe, hogy tovább folytassák az augusztus elején szétválasztott ikerpár, Rabia és Rukia kezelését, írja a Ripost. A 3 éves kislányok a legfrissebb hírek szerint egész jól vannak: olyannyira, hogy Rabia már el is hagyhatta az intenzív osztályt.

Az édesanyjával együtt énekel

„A kislány már jól van, játszik és énekel az édesanyjával, így az orvoscsapat már meg is tudja kezdeni a rehabilitációját” – tudta meg a lap Sándor Alexandra Valériától, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány sajtósától. – „Rukaya azonban továbbra is altatásban van a többszörös szövődmények miatt.

Van azonban remény, mert lehet nála ébredésre utaló jeleket érzékelni.”

3-szor is életveszélyben voltak műtét közben

Ez a helyzet teljesen természetes, hiszen hatalmas beavatkozáson estek át nem is olyan régen. Miután dr. Hudák István kettéválasztotta az agyukat ellátó fő verőeret, és dr. Pataki Gergely lehetővé tette a koponyájuk saját bőrrel való befedését, dr. Csókay András 33 órás műtéttel operálta szét őket. A beavatkozás alatt háromszor is súlyos vérzés lépett fel, a lányok életveszélybe kerültek, amit az aneszteziológusok hárítottak el.

„A műtét során mindig több orvos dolgozott egyszerre az előre meghatározott műtéti rend szerint. Mindannyiuknak volt már hosszabb műtétek során szerzett tapasztalata: ilyenkor megvannak a bevált technikák, amelyek segítenek a koncentrációban. Az orvosok jóformán nem is érzékelték az idő múlását, hiszen

minden külső tényező megszűnt a számukra, csak az ikrekre fókuszáltak.

Csókay és Pataki doktornak is az segített a hit jelentette lelki háttér mellett, hogy kitartó tudományos munkával mindvégig szem előtt tartotta a célt, ami nem volt más, mint megteremteni egy jobb életminőség esélyét a két kislánynak” – tudta meg a Ripost a sajtóstól a kulisszatitkokat.

Télen pótolják a koponyacsontokat

Miután Csókay András és Pataki Gergely doktor, valamint a csapatuk a hétvégén visszatér Bangladesbe, megvizsgálják a gyerekeket, újra értékelik a helyzetet, és megbeszélik, milyen kisebb műtétekre van szükség a továbbiakban ahhoz, hogy a felépülésük a lehető legnagyobb biztonsággal elindulhasson.

„A következő nagyobb beavatkozás előreláthatólag a koponyacsont pótlása lesz télen. Addig is az ikrek állapotát folyamatosan figyeljük, és az Operation Freedomnak elnevezett szétválasztó műtét folytatását ennek megfelelően tervezzük. A teljes rehabilitációjuk azonban több évig fog tartani” – fogalmazott Sándor Alexandra.
A csapathoz két újabb magyar szakember csatlakozik: a Semmelweis Egyetem rektora felajánlotta, hogy Bangladesbe küld egy, a Pető intézetben kiképzett konduktort és gyógytornászt, hogy ők is segítsék a lányok felépülését.

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

vg.hu

Jó ötletnek tűnt, de pénze 95 százalékát elbukta a fizetését bitcoinban kérő sztársportoló

ripost.hu

Kitört a celebháború: Kulcsár Edina új pasija keményen beszólt Alekosznak

hirtv.hu

Brutális, ami az ország felé tart: ebben nem lesz köszönet

zaol.hu

Piros bikiniben pihent a jakuzziban a hévízi szépség

nemzetisport.hu

Gyász: Nem térek magamhoz – Berki Krisztián Csollány Szilveszter haláláról

vg.hu

Nyolc éve fekszik kórházban műtéti fertőzés miatt a lánya, 100 millió forintra perli a kórházat

ripost.hu

Győzike nem tud leállni: Most G.w.M-nek üzent egy cifrát

borsonline.hu

A féltestvérem volt – lesújtotta Csollány Szilveszter halálhíre az olimpiai bajnokot

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben