Aktuális

D-vitaminnal űzheti el az őszi megfázást

B. B. A.

2019. szeptember 23. hétfő 13:00

Egyre hűvösebbek a reggelek és egyre többen nyomják otthon az ágyat megfázás miatt. Ilyenkor a legtöbben a C-vitamint hívják segítségül, pedig a feleslegesen bevitt mennyiséggel nem sokra megy a szervezet.

Forrás: iStock

Kinevetik a vírusok a C-vitamint

Abban semmi meglepetés nincs, hogy ősszel gyakrabban kapunk el légúti fertőzéseket. Szinte alig van rajtunk néhány napig az őszi kabát, már vehetjük is le és cserélhetjük jó meleg pizsamára és takaróra a meghűlés miatt. Az viszont már igen meglepő információ, amit a Bors megtudott Komáromi Zoltán háziorvostól. Azt mondja ugyanis, hogy bár szeretjük azt hinni, de a C-vitamin nem mindenható, sőt vírusos megbetegedés esetén szinte semmit nem segít.

– A vírusok tulajdonképpen kinevetik a C-vitamint. Nincs szükség többre belőle, mint amennyi az alapvető élelmiszerekben, úgy, mint a kenyérben, a krumpliban vagy egy tányér levesben van – kezdte a Borsnak a háziorvos.

Patika helyett megelőzés

– A vírusos megbetegedésekre felesleges C-vitamint szedni, mert semmilyen haszna nem lesz – állítja a doktor. A magyarázat erre az, hogy a C-vitamin vízoldékony, 24 órán belül a vesén keresztül távozik a felesleg.

– Ha rettenetesen nagy dózisban visszük be a szervezetbe, 1000–1500–2000 milligrammal, az egyetlen egy dolgot fog jelenteni: többet ürítünk ki. Persze a normális életvitelhez kell a C-vitamin, de ha túlkínálom a szervezetet vele, attól még nem leszünk kevésbé immunisak a betegségekre. Azt az energiát, amit a C-vitaminok bevásárlására és bevételére szánunk, inkább a betegség elkerülésére kellene fordítani – magyarázta el a Borsnak Komáromi Zoltán.

Kevesen tudják, de a szervezet immunitására a D-vitaminnak sokkal nagyobb szüksége van. Ez egy fontos kellék, mert nem termelődik a bőrünkben, mivel nem süt annyit a nap ősszel és télen, mint nyáron.

– Ennek a hiánya miatt lehetünk fogékonyabbak a meghűlésekre, megfázásokra – mondta el a háziorvos a Borsnak.

33 fokban boldogan fürdőznek a bacik

– A felnőttek körében a náthát a legtöbbször az úgynevezett rhinovírusok okozzák – magyarázta Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. – Kutatások arra a következtetésre jutottak, a rhinovírus számára a 37 fok alatti testhőmérséklet kedvező feltételeket jelent. Az orrüreg kellemes 33 fokos hőmérsékletével ideális környezetet biztosít számukra. Valószínűleg ez is szerepet játszik abban, hogy a felnőttek évente átlagosan két vagy három megfázáson esnek át – fejtette ki az orvos.

Ilyenkor pedig, valószínűleg a direkt, az arcunkba kapott reklámok miatt a legtöbben a C-vitaminért állnak sorba a patikákban. Pedig a D az, amire igazán szüksége van a legyengült szervezetnek.

– Csak úgy tudunk elkapni egy vírusfertőzést, ha az a szánkon keresztül bejut a szervezetbe. Ha a torkunkban levő nyálkahártya száraz, akkor sokkal könnyebben megtámadhat bennünket egy vírus, ezért fontos, hogy sokat igyunk. Ha nem iszunk elég folyadékot, magyarul nem öblítjük le időnként a garatot, nagyobb az esélye a vírus és a baktérium elszaporodásának – tette hozzá Komáromi Zoltán.

Így kerülhető el a nátha

Ne menjünk olyan közegbe, ahol ránk tüsszentenek.
Ne fogjunk olyan emberrel kezet, akiről láttuk, hogy előtte tüsszentett bele a tenyerébe.
Igyunk sok folyadékot.
Alapvető az elegendő alvás, a rendszeres, mértékkel végzett testmozgás és a tápanyagokban gazdag, egészséges étrend.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres kézmosás fontosságát.
Tüsszentésnél, ha nincs kéznél zsebkendő, akkor ne a tenyerünket, hanem a könyökhajlatot használjuk, hogy meggátoljuk a kórokozók levegőbe jutását.
Kerüljük a közös evőeszköz-, pohárhasználatot, ha betegek vagyunk.

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

life.hu

A magyar színésznő vallomása: "Volt dolgom nős férfival"

vg.hu

Gattyán György az utcán toborozza a képviselőket

origo.hu

Több mint 100 ezer invazív hódpatkányt vadásztak le Németországban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

origo.hu

Ettől rettegnek az amerikai légitársaságok a koronavírus után

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Nem így terveztük” – Bánhidi a kiesés után

life.hu

Nagy változás jön csütörtöktől hazánkban: erre kell felkészülnöd

metropol.hu

Durva hideggel érkezik a hózápor, de van egy rosszabb hírünk is

origo.hu

Meccs közben esett össze a labdaszedő kislány - videó