Aktuális

Amíg a szem ellát: így nőnek a leendő karácsonyfák Berzencén

B. Bredák Alexandra

Létrehozva: 2019.09.01.

A türelem rózsát terem, mondják. De nem minden esetben. Szabináék mérhetetlen türelme például virág helyett többhektárnyi fenyőfát terem. Ezek közül bökhet majd rá akár ön is egyre, ami karácsonykor az ünnep hangulatát varázsolja az otthonába.

Nem félreolvasott a kedves olvasó, és nem is egy decem­beri számot tart a kezében. Valóban a leendő karácsonyfák világába kalauzoljuk el, sokan ugyanis nem is gondolnák, mi munkába telik az év minden hónapjában, hogy decemberben szép, formás fenyő díszítse az otthonokat. Most megmutatjuk.

Amíg a szem ellát

Mint a tisztelgő katonák, úgy áll peckesen, szépen sorban, vigyázzban egymás mellett a több tízezer fenyőfa a Somogy megyei Berzence földjein. Elérve a várostáblát, látni, itt bizony sok család megélhetése múlik azon, milyen lesz a fenyőtermés: egymást érik a fenyőföldek és a fa vásárlására buzdító hirdetőtáblák. A mi utunk is egy ilyenhez vezet. Az ukrán származású Szemetkovszkaja Szabina nyitja nekünk a kaput, ami egy óriási fenyőföldet zár el a forgalmas autóúttól.

– Kamerákat is felszereltünk, este azok vigyázzák a rendet, napközben pedig én és a párom vagyunk itt, és óvjuk a fákat – kezdi Szabina.

Ameddig a szem ellát, és még annál is jóval tovább terülnek el az illatos nordmann fenyők. Szemben, az út túloldalán egy hasonlóan óriási lucültetvény, de van ezüstfenyő is.

– Hat hektáron terül el a nordmannfenyő-ültetvényünk. Itt most körülbelül hatvanezer fenyő van – meséli Szabi­na, miközben sétálgatunk a szebbnél szebb, ámde méretben igen különböző fenyők között.

Bárki besétálhat

Van köztük csemete és olyan fa is, amit idén már ki lehet vágni.

– Különböző méretűre nőnek a fák, az, hogy melyik mekkorára, színes szalagokkal jelöljük. Már most vannak olyan fenyők, amiken más jellegű szalagok is vannak. Ez azért van, mert a vevő megjelölheti, hogy melyiket szeretné majd elvinni – magyarázza Szabina.

A vásárlók között vannak olyanok, akik a saját üzletükben tovább árulják, de természetesen bárki bejöhet, vállalkozástól függetlenül, és megveheti a 

számára legmegfelelőbbet. Akár a kert­be, akár a leendő karácsonyfának, bár utóbbi esetében inkább az a jellemző, hogy az utolsó pillanatokra hagyják so­kan a vásárlást.

Metszik mindegyiket

Ha már karácsony, Szabina elmeséli, hogy mennyi munkájába telik, hogy az ünnepekre szép fenyőket tudjon a vevőknek kínálni. Merthogy mindenki a tökéleteset keresi, olyat, amilyet a filmekben látnak. Ennek az elvárásnak viszont nem olyan könnyű megfelelni. Egész évben dolgozni kell a fákon, hogy ne álljanak össze-vissza az ágaik, és hogy majd ha eljön az ideje, a csúcsdísznek meglegyen a méltó helye. Ahhoz azonban idő kell, mire az ember megtanulja, mi a jó a fá­nak, és hogyan kell gondoskodni róla.

A kánikulát a nagyok is megsínylik, száradnak

Szabina párjával kettesben már tíz éve nevelgeti a csemetéket.

– Sajnos az idei nagy meleg időt megsínylette jó néhány fenyő. Még a másfél méteres fenyők is kiszáradtak tetejüktől az aljukig. Ugyan sok csapadék is volt, de nekünk az lett volna az ideális, ha elosztva esik, nem pedig egyszerre sok – magyarázza Szabina egy hatalmas fenyő árnyékában megpihenve. Ottlétünkkor is volt vagy 32 fok, pedig pár órával azelőtt még szakadt az eső.

– Ez a fenyő azért nőtt ilyen nagyra, mert ezt nem adjuk el. Szeretnénk megmutatni a vásárlóknak, hogy milyen, amikor hagyjuk megnőni – mondja a fenyőtermesztő, aki párjával éjt nappallá téve dédelgeti a fákat.

A kidobás is jobb, mint a mű

Reggeltől estig van mit csinálni itt, meséli Szabina.

– Kezdve a gyomirtástól, a metszésen át, a fák kijelöléséig. Az elvetett csemetéket ki kell gazolni, szeptember végén kezdődik a csemeteszezon. Akkor kiemel­jük azokat, szeparáljuk, szortírozzuk és így postázzuk. Csemetét sokszor külföldről, Szlovákiából, Romániából is rendelnek. A vevők itt bármit kijelölhetnek. Amíg nem viszik el, addig ki sem vágjuk, mert nekünk az a legfontosabb, hogy friss fát vigyenek el – meséli Szabina, aki elárulja: tudja, hogy egy ünnep után a fák a kukában végzik, de nem bánja, mert belátja, hogy ez a sorsuk.

– Sokan mondják, hogy a környezetvédelem miatt inkább műfenyőt vesznek, de véleményem szerint az sem jobb. El­felejtik az emberek, hogy ugyan kivágjuk őket, de újratelepítjük. A Kínából beimportált műfenyő viszont tele van az egészségre káros anyagokkal – fejti ki Sza­bina.

Drágábbak lesznek a fák

Nem kecsegtet Szabina jó hírekkel, ami az idei karácsonyi faárakat illeti. Mivel a fenyők lassan hiánycikknek számítanak, így biztos, hogy drágábbak lesznek, mint tavaly.

– Ennek az a fő oka, hogy a legtöbb termesztő nyugdíjas­korú, kezdenek kiöregedni, és nincs utánpótlás. A fiatalok nem akarnak ezzel foglalkozni – magyarázza kissé szomo­rúan Szabina.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189414_auto_resized.jpg
origo.hu

Felismerhetetlenre öregedett a Starsky és Hutch sztárja - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27760_resized.jpg?avcount=1714876511
origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181852_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188964_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182822_auto_resized.jpg
vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27761_resized.jpg?avcount=1714876511
origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185136_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Durva: ezeket a szabályokat kell betartani az egyik legnépszerűbb gyorsétteremlánc dolgozóinak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most zárták le a budapesti felüljárót, szörnyű buszbaleset történt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert