Tányéron az augusztus és a magyar zöldségek

Tányéron az augusztus és a magyar zöldségek

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. augusztus 04. 09:30
Túllépve a nyár zenitjén, elmondhatjuk, hogy a piacokon kapható zöldségek, gyümölcsök mind hazai termesztésűek. Jellemzően ilyentájt vásárolhatunk a legjobb áron, ezért most érdemes akár húsmentesen is elkészíteni ezeket az ízletes fogásokat.
Bors

Leves

Hideg őszibarackleves

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 50 dkg sárgadinnye * 50 dkg őszibarack * 1 lime héja és leve * 50 dkg kókusztej * 2 ek méz * 4 ek görög joghurt és mentalevelek a tálaláshoz

Elkészítés: A sárgadinnyét és a barackot hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk darabokra. A lime levével és héjával, a kókusztejjel és a mézzel együtt turmixoljuk le a gyümölcsöt, és adagoljuk ki a tálaló edényekbe. Kínáljunk hozzá görög joghurtot és mentalevelet.

Főétel

A hét lecsója: shakshuka

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 2 nagy kápiapaprika, felkarikázva * 1 sárga kaliforniai paprika, felkarikázva * 1 nagy fej főzőhagyma, apróra vágva * 6 gerezd fokhagyma, aprítva * 1 közepes padlizsán, kockára vágva * 4 evőkanál olaj * 40 dkg konzervparadicsom, apróra vágott * 2 paradicsom, kockára vágva * 1 evőkanál paradicsompüré * 1 teáskanál csípős harisszamártás * 1 teáskanál őrölt kömény * 1 kávéskanál őrölt római kömény * 1 teáskanál édespaprika * 1 teáskanál cukor * tengeri só és fekete bors * 4 nagy tojás * joghurt és friss zöldkoriander a tálaláshoz

Elkészítés: Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, és pirítsuk meg benne a hagymát aranysárgára, hogy még édes maradjon. Dobjuk rá egy pillanatra a fokhagymát, majd a paprikákat és a padlizsánt, és együtt pirítsuk közepes lángon, kevergetve kb. 10 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, paradicsomkonzervet és pürét, a harisszát, a kétféle köményt, paprikát, cukrot, tengeri sót, a borsot, öntsünk alá 1,5 deci vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg besűrűsödik. Négy üreget alakítunk ki a felületén, ebbe ütjük bele a tojásokat, és lefedve pároljuk 5 percig, míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája folyós és lágy marad. Frissen, joghurttal meglocsolva, friss zöldkorianderrel megszórva tálaljuk.

Desszert

Egyszerű szilvás lepény

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (10 szelet): 30 dkg friss, magvaváló szilva * 30 dkg liszt * 25 dkg cukor * 20 dkg tejföl * 5 dkg vaj * 4 tojás * fél csomag sütőpor

A forma kikenéséhez: vaj * liszt

A tetejére: fahéjas porcukor 

Elkészítés: A szilvákat kimagozzuk és elfelezzük. A cukrot a vajjal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat, majd a sütőporral összekevert lisztet. Kikent, belisztezett, közepes méretű sütőformába simítjuk a masszát, és szépen elrendezzük rajta az elfelezett szilvákat. Gazdagon megszórjuk porcukorral. Előmelegített, 180 °C-os sütőben szúráspróbáig, kb. 30 percig sütjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.