Retró fogások – Húzza le a tűzről a lecsót, hogy összeérjenek az ízek!

Retró fogások – Húzza le a tűzről a lecsót, hogy összeérjenek az ízek!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. augusztus 22. 13:00
Lecsós szelet, káposztás tészta, meggyszósz főtt hússal. Ugye, ön is szinte az általános iskolai menzán érzi magát ezeket hallva? A 70-es, 80-as években nem csak az ebédlőben hódítottak ezek a fogások, de a vasárnapi ebédnél is ott gőzölgött az asztalon a rántott hús, vagy desszertnek egy piskóta csokiöntettel. A Bors összegyűjtötte, hogyan lehet újragondolni a régi finomságokat.
Bors

Meggyszósz főtt hússal

Ne cukrozott meggyel készítse!

Schobert Norbert szerint minden ételt el lehet készíteni diétásan.

– A magozott meggyet (nem a cukrozottat) összekeverem egy deciliter tejszínnel, majd egy kicsit összeturmixolom. Ebbe újra egész meggyeket rakok, így kellőképpen sűrű szószt kapok. A főtt húst natúran bármiből elkészíthetjük, megfűszerezhetjük egy kis sóval, borssal, fűszerpaprikával.

Káposztás tészta

Frissen gyúrva lesz a legjobb

Bíró Lajos séf szerint a káposztás tészta titka az alapanyagokon múlik.

– Kinyújtom a tésztát, szépen simán, mintha egy lasagne-tészta lenne. Nem tépkedem meg, hanem így kinyújtva kifőzöm. Majd harmonikaszerűen elkezdem hajtogatni, a hajtások közé mindig rakok egy adag káposztát. Ezt így folytatom, ameddig el nem fogy a tészta, a tetejére szórok borsot és már készen is van – mondja a séf.

Piskóta csokiöntettel  

Kerülje a bolti piskótát!

Az általános iskola kedvenc desszertje volt ez a csokipudingos finomság. Öt darab tojást verjen habosra 30 dekagramm cukorral. Egy teáskanál sütőport keverjen össze 30 dekagramm finomliszttel és lassan öntse hozzá a habhoz közben az 1 de­ciliter vizet is. Lisztezett tepsiben 30 perc alatt 200 Celsius-fokon süsse készre.

A csokiöntet is hasonlóképpen egyszerű, egy tasak csokoládés pudingport keverjen össze az 5 evőkanál cukorral és a 2 teáskanál cukrozatlan kakaóporral. A szokásos módon készítse el a pudingot, csak most 8 deciliter tejet használjon hozzá. Vágja kockákra a piskótát, öntse rá a friss csokoládépudingot és már tálalhatja is a retró desszertet.

Lecsós szelet

A végén kerüljön bele a tojás!

A lecsó az egyik legegyszerűbb ételek közé tartozik, mégis sokan nem tudják, hogy az ízek akkor érnek igazán össze, ha félúton kicsit leveszük a tűzről.

– Miután kicsit megpároltam a szalonnát vagy a kolbászt, leveszem a tűzről, majd megy hozzá a pirított hagyma, hadd érjenek össze az ízek. Ezek után jöhet a paprika, a paradicsom, só, bors, fokhagyma és a fűszerpaprika. Aláteszek egy deciliter paradicsomlevet és takaréklángon fedő alatt körübelül tíz percig hagyom összefőni. Ezek után készítek egy rántottát és a legvégén teszem hozzá, így darabos marad kissé, és nem lesz olyan folyós állaga a lecsónak – mondja Bíró Lajos séf.

Rántott hús

Parmezánból is lehet panír

Schobert Norbert szerint a panírmorzsa helyett rengeteg megoldás létezik, amiket kár lenne kihagyni.

– Bármilyen húsból el lehet készíteni, én egy sertéskarajt javasolok vékonyra kikloffolva. Egy éjszakára beáztatom egy kis fokhagymás tejbe. Reszelt parmezánsajtot összekeverek egy kis lenmaggal, szezámmaggal vagy egyéb magvakkal. A tojásba nem kell sót tenni mert a parmezán már eleve sós, majd ebben meghempergetem, utána a parmezánban és már mehet is egy kis zsírba a serpenyőbe – mondja Norbi.

Kapcsolódó jegyzetünk ide kattintva olvasható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.