Aktuális

Megható részletek, magyar dalt énekelve búcsúztak a bangladesi sziámi ikrek

Bors

Létrehozva: 2019.08.30.

Még rengeteg kihívás vár az orvosokra és az ikrekre is, de a végső szétválasztó műtét sikeres volt.

Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Másfél éve derült ki, hogy egy háromfős magyar orvoscsoport vállalja a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztását. Az augusztusi, utolsó nagy, harmincórás szétválasztó műtét után már mindkét kislány felébredt, de megnyugodni még nem lehet.

A lányok szülei folyton mellettük vannak, az édesanya állandóan beszél hozzájuk. Erős, okos, művelt asszony, az elmúlt másfél évben sírni szinte soha nem lehetett látni, pontosan tudja, most nem gyengülhet el. Tartja magát, küzd és imádkozik, akár a lányok orvosai.

A műtétet végző csapat vezetője, Csókay doktor többször is kérte az embereket, hogy imádkozzanak. „Jóleső érzés volt látni, hogy most Bangladesben a szétválasztó műtét előtt és után is keresztény és muszlim orvosok kéz a kézen imádkoztak értük... A szakmai odafigyelés, tudás, felkészültség nélkülözhetetlen egy ilyen évekig elhúzódó beavatkozásnál is, de Istenre és a hitünkre is nagy szükségünk van. Az elmúlt másfél évben több mint 300 alkalommal végeztem hajnalban bonctermi gyakorlatot, ez éppen úgy hozzátartozott a napirendemhez, mint az ima” – mondta a Best Magazinnak Csókay doktor.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs vezetője, Sándor Alexandra Valéria úgy nyilatkozott: „Szívemhez nőttek ezek a gyerekek, amíg Budapesten voltak. Itt került sor a 44 plasztikai műtétre Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével...” Hozzátette, hogy nehéz volt a családtól elbúcsúzni, sőt a kislányok egy magyar dalt is megtanultak: „... mosolyogva, a tőlünk kapott speciális ikerbabakocsiban ülve, a jól ismert magyar dalocskát, a Boci, boci tarkát énekelve köszöntek el tőlünk... Elbűvölő kis teremtések.”

Rabia a harmincórás műtét után azt mondta édesanyjának, hogy vegye az ölébe, azóta pedig egész mondatokban beszél. Az operáció után 19 nappal Rukia is kinyitotta a szemét.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek