Aktuális

Könnyű gyomor, biztonságos vezetés

Bors

Létrehozva: 2019.08.04.

Nyáron sokan indulnak hosszú autóútra, ami alatt persze enni is kell, de a teljesítőképesség szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mit.

Forrás: iStock

Nem kell autóba ülni, hogy tudjuk, a nem megfelelő étel fogyasztása álmosságot, fáradtságot és gyomorpanaszokat okozhat. Ezek viszont jelentősen befolyásolják a koncentrációs képességet, így növelve egy baleset kockázatát. A vezetés egy olyan tevékenység, ami során 1000–1350 kcal energiát égetünk el naponta, ami hasonló a pihenés energiafelhasználásához. Emiatt a vezetőnek nincs szüksége nagy mennyiségű energiabevitelre, inkább korlátoznia kell az étkezést napi 2000–2500 kilokalóriára.

– Nem szabad azonban üres gyomorral sem a kormányhoz ülni, mert a vércukorszint lecsökkenhet és szédülés jelentkezhet! Az éhség csökkenti a vezető figyelmét, mert másra koncentrál – magyarázza dr. López, a SEAT CARS orvosi központjának munkatársa, aki tippeket is adott arra, hogy is nézzen ki egy tökéletes autós menü.

Kis mennyiségek

A nagyobb étkezések álmosságot, hasi fájdalmakat, gyomorégést és felfúvódást okozhatnak, és ezek a tünetek csökkentik a koncentrációs képességet. Kimutatták, hogy például vacsora után a teljesítmény 10 százalékkal csökken. Éppen ezért álljon meg gyakran, egyen kisebb mennyiségeket, és a főétkezés után sétáljon 15 percet, vagy aludjon egy keveset, hogy kitisztuljon a feje!

Kerülendő fogások

Az olajban sült, fűszeres ételek és mártások akadályozhatják a biztonságos vezetést. A legjobb, ha kerüli a rizst, a babféléket és a tésztát. Mivel a vezetés egy olyan tevékenység, ami nem igényel nagy kalóriabevitelt, a legjobb, ha nem eszik sok szénhidrátot, mert az puffadást okoz. Ezenkívül ezek gyorsan emészthetőek, így a vezető hamarosan újra éhes lesz. A citrusfélék, a hagyma és a paradicsom fogyasztása bár egészséges, de savas emésztési zavarokat okozhat, így kerülje ezeket, ha hosszú út előtt áll!

Az igazi autós menü

Reggeli: Két szelet pirítós főtt sonkával vagy sajttal, egy darab gyümölcs, kávé vagy tea Főétkezések között: Vegetáriánus szendvics és víz vagy gyümölcs, joghurt és víz Ebéd: saláta, grillezett vagy sült hús, vagy hal, gyümölcs, víz és kávé, vagy tea

Víz az üzemanyag

Egy, az angliai Loughborough Egye­tem és az Európai Hidratációs Intézet által kiadott tanulmány szerint a nem megfelelően hidratált vezetők hasonló hibákat követnek el, mint azok, akiknek a vérében 0,8 g/l alkohol van. Ez 4 pohár bornak megfelelő mennyiség. A leggyakoribb hibák az önkéntelen sávelhagyás, a kései fékezés és a vállak lelazulása. A dehidratáció szédülést vagy hányást, legsúlyosabb esetben eszméletvesztést okozhat. A legjobb ilyenkor a víz, de lehet gyümölcslével vagy más üdítőitallal keverve fogyasztani. Ami a koffeint illeti, dr. López rámutat, néhány kávé vagy tea elfogyasztása segítheti a figyelem fenntartását, de a túlzott koffeinfogyasztás idegességet okoz.

Az energiaitalok fogyasztása határozottan kerülendő! A legtöbb európai vezetési sza­b­ály­zat nem kifejezetten tiltja, hogy a sofőrök vezetés közben egye­nek vagy igyanak, de bárme­lyik elvonhatja a figyelmet a vezetésről és korlátozhatja a mozgás szabadságát. Az angliai Leeds-i Egyetem tanulmánya szerint a reakcióidő evés közben 44 százalékkal csökken. Spanyolországban például az evésen vagy iváson ért vezetőknek 200 euró (65 ezer forint) bírságot kell fizetniük, Angliában 100 fontot (35 ezer forint) és még 3 pontot is levonnak tőlük. Ezért ajánlatos a pihenőhelyeken enni és inni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek