Aktuális

Hajmeresztő árak lecsószezonban: Ötven százalékkal drágult a paradicsom

B. B. A.

2019. augusztus 7. szerda 05:00

Az elmúlt hét napban több mint ötven százalékkal ment fel a paradicsom ára – és mindez a lecsószezon kellős közepén! Kétszer is meggondolja az ember, hogy az esti felvá­gotthoz szükséges pár szemen túl vegyen-e nagyobb mennyiséget eltenni is. Jövő héten állítólag jobb lesz a helyzet.

Túl meleg volt

Még a zöldségkereskedők is elkerekedett szemmel állnak a tény előtt: azt a paradicsomot, aminek kilója a múlt héten 500 forintba került, most kénytelenek 700–800 forint körül árulni. A vevő, abban reménykedve, hogy máshol majd olcsóbban tud vásárolni, átmegy egy másik üzletbe, de ráfagy a mosoly az arcára, miután mindenhol ugyanolyan, ha nem durvább drágulást tapasztal. Az import sem olcsóbb, az időjárás ugyanis nem csak itthon viselte meg a zöldséget, de külföldön is.

– Júliusban a szokatlan időjárás miatt még a fóliákban és az üvegházakban is lényegesen kevesebb étkezési paradicsom termett, mint tavaly – magyarázza a Borsnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. – Nagyon stresszes volt az időjárás a paradicsomnak, a szokatlan meleget úgy reagálta le, hogy kevesebb termett belőle. Ez nemcsak Magyarországra igaz, hanem egész Európára jellemző volt. A korszerű üvegházakban négyzetméterenként általában 2,5–3 kilót szoktak szedni fürtös paradicsomból hetente. Ez júliusban visszaesett 1,5–2 kilóra.

Legyen türelemmel!

Ledó Ferenc szerint ez a mennyiségcsökkenés körülbelül három hétig tartott. Nem véletlenül használja az elnök a múlt időt, hála az égnek kezd ugyanis visszaállni a normalitás az árakat illetően, de ahhoz, hogy ezt a vásárlók is érezzék, idő kell. 

– A javulás hatása az áruházláncokban körülbelül a jövő hét közepétől lesz érzékelhető. Mi már látjuk, hogy lényegesen vissza kellett vennünk az árakból, így csökkenésre lehet számítani a jövő héttől – nyugtatja meg a Bors-olvasókat a szakember.

A várható árcsökkenésnek egyébként más, valamivel egyszerűbb oka is van, mégpedig az, hogy augusztus első felében sokan külföldön nyaralnak, így nem vásárolnak annyit itthon. Így a kereskedők inkább kevesebbért adják a portékát, semhogy a nyakukon maradjon a felesleg. 

Öt-hat kiló helyett egyet visznek

Tóth Anikó, a budapesti Bosnyák téri vásárcsarnok árusa a Borsnak megerősítette: sokan panaszkodnak az árra, de nem tud mit tenni.

– Kapok én a vásárlóimtól, hogy nyáron miért 700 forint körül van a paradicsom. Aki öt-hat kilót szokott vinni, most csak egy kiló körül vásárol. Mivel kifelé megyünk már a szezonból, attól tartok, hogy megint emelkedni fog az ár. Ha igaz, amit a szakemberek mondanak, és mégis elindul egy árcsökkenés, az szerintem egy-kétszáz forintot jelenthet.

– Megdöbbentő! Minden héten legalább másfél kilót szoktam hazavinni, de most olyan drága, hogy inkább nem is veszek – fakadt ki egy hölgy vásárló. – Nyáron gyakran főzök lecsót, a héten biztosan nem fogok! Még szerencse, hogy maradt pár adag a múlt hetiből.

Vírus, ami ellen nincs szer

Az átlagos paradicsomtermesztők az „egyszer fent, máskor lent” libikókáját élik meg az időjárás miatt. A különlegesebb paradicsomokat termesztő Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője, Márkus Zsolt elárulta: nekik minden nyár kínszenvedés. 

– A mi klímastratégiánk úgy néz ki, hogy tavasszal gyűjtjük az erőt, hogy nyáron túléljük a nagy melegeket. Ez idén sincs másként – meséli a termesztő. – Ehhez jön, hogy most Nyugat-Európában is nagyon meleg van a szokásoshoz képest. A holland piacon, ahol iszonyatosan nagy területen, 1500 hektáron termesztenek paradicsomot, azért szálltak el az árak, mert az évszázad legmelegebb időszakát élték át. A másik ok, hogy megjelent náluk egy paradicsomvírus, ami ellen nincs szer. Egy hónapon belül kiírtja az üvegházakat. Sajnos, ha ők rosszul termesztenek, azt egész Európa, így mi is megérezzük, hiszen a magyar piac nem tud függetlenedni az európaitól – fejti ki a Borsnak Márkus Zsolt. Hozzáteszi: ő is azt tapasztalja, hogy kezd rendeződni a helyzet, így van remény, hogy normalizálódjon a piaci ár.

További cikkek

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Horror

Évekig őrizgette neje holttestét a feleséggyilkos rém

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

ripost.hu

Akciófilmbe illő jelenetek Miskolcon: buszokat megállítva eredtek a fegyveres nyomába

life.hu

Meg kell műteni Gesztesi Károly fiát, nem halogathatta tovább a beavatkozást

mandiner.hu

Bolgár védelmi miniszter: A bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

nemzetisport.hu

Kép: „A te stílusod, a te szabályaid” – C. Ronaldón remekül áll a szemüveg

vg.hu

Megérkezett az amerikai válasz az orosz külügyminisztériumba

ripost.hu

„Ez minden szülő legrosszabb rémálma” – édesanyja szeme láttára hunyt el a 6 hónapos angyalarcú kisfiú

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Izland nyert, de a franciák vereségére is szüksége van az elődöntőhöz

mandiner.hu

Donáth Anna (Facebook): Bepereljük Szijjártó Külügyminisztériumát

origo.hu

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat