Ezekkel a fogásokkal készülhetünk a legjobban az őszre

Ezekkel a fogásokkal készülhetünk a legjobban az őszre

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. augusztus 25. 13:00
Megint elrepültek a nyári hónapok, és a lazulás, jövés-menés után szép lassan visszazökkenünk a dolgos hétköznapokba. Ilyenkor jobban esik a házi koszt, a ráérős vasárnapi ebédek: adjuk meg a módját, és készítsük el a kora ősz legjobb ételeit!
Bors

Leves

Csirkehúsleves rókagombával

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 1 csontos csirkemell * 10 dkg burgonya * 1 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 10 dkg rókagomba * 1,5 l csirkealaplé * 1 tk só * 2 szem fekete bors * 10 dkg tejföl * 1 ek kapor

Elkészítés: a csirkemellet feltesszük főni az alaplében a sóval és a borssal, vagy erôs húslevest főzünk. Amikor felforrt, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, répát és petrezselymet, és puhára főzzük körülbelül 15 perc alatt. A főzés vége előtt 5 perccel hozzáadjuk a félbevágott és jól megmosott rókagombát is. Ha elkészült, kivesszük belôle a csirkemellet, kicsontozzuk, és a kockára vágott húst visszatesszük a levesbe. A tányéron egy-egy evőkanál tejfölt, és egy kevés kaprot adunk hozzá.

Főétel

Mustban párolt kacsacomb szőlőmártással

Elkészítési idő: 100 perc

Nehézség: * * *

Hozzávalók (4 adag): 4 kacsacomb * 2 dl must * 1 tk só * 1 ek friss kakukkfűlevél

A mártáshoz: 1/2 kg kék szőlő * 3 dl vörösbor * 1 tk keményítő * 1 ek méz

Elkészítés: a kacsacombok bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a kakukkfűvel elkevert sóval, és egy órán át állni hagyjuk. Ezután egy sütőtálba tesszük a combokat, és aláöntjük a mustot. Lefedve, 160 fokra előmelegített sütőben egy órán át sütjük, majd a fedőt levéve, 220 fokon ropogósra pirítjuk a bőrét. Közben elkészítjük a szőlőmártást: a bort felforraljuk, hozzá­keverjük a keményítőt, majd a mézet is, végül beleszórjuk a leszemezett szőlőt. A kacsacombbal együtt tálaljuk.

Köret

Grillezett polenta

Elkészítési idő: 50 perc+hűtés

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (4 adag): 20 dkg kukoricadara * 5 dkg vaj * 1 l tej * 1 tk só * 1 kk csilipor

Elkészítés: a tejet felforraljuk, és forrás közben kevergetve szórjuk bele a kukoricadarát. Takarékra vesszük a lángot, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Akkor beleszórjuk a sót és a csilit, belekeverjük a vajat, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, így hagyjuk kihűlni, hogy megdermedjen. Sütés előtt felvágjuk, és olívaolajjal átkent rácson mindkét oldalát átsütjük.

TIPP: a polentát akár előző nap is elkészíthetjük, majd frissen átsütjük.

Desszert

Egyszerű szilvás lepény

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (10 szelet): 30 dkg friss, magvaváló szilva * 30 dkg liszt * 25 dkg cukor * 20 dkg tejföl * 5 dkg vaj * 4 tojás * fél csomag sütőpor

A forma kikenéséhez: vaj, liszt

A tetejére: fahéjas porcukor 

Elkészítés: a szilvákat kimagozzuk és elfelezzük. A cukrot a vajjal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat, majd a sütőporral összekevert lisztet. Kikent, belisztezett, közepes méretű sütőformába simítjuk a masszát, és szépen elrendezzük rajta az elfelezett szilvákat. Gazdagon megszórjuk porcukorral. Előmelegített, 180 °C-os sütőben szúráspróbáig, kb. 30 percig sütjük. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.