Csirkehúsleves rókagombával
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 1 csontos csirkemell * 10 dkg burgonya * 1 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 10 dkg rókagomba * 1,5 l csirkealaplé * 1 tk só * 2 szem fekete bors * 10 dkg tejföl * 1 ek kapor
Elkészítés: a csirkemellet feltesszük főni az alaplében a sóval és a borssal, vagy erôs húslevest főzünk. Amikor felforrt, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, répát és petrezselymet, és puhára főzzük körülbelül 15 perc alatt. A főzés vége előtt 5 perccel hozzáadjuk a félbevágott és jól megmosott rókagombát is. Ha elkészült, kivesszük belôle a csirkemellet, kicsontozzuk, és a kockára vágott húst visszatesszük a levesbe. A tányéron egy-egy evőkanál tejfölt, és egy kevés kaprot adunk hozzá.
Mustban párolt kacsacomb szőlőmártással
Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (4 adag): 4 kacsacomb * 2 dl must * 1 tk só * 1 ek friss kakukkfűlevél
A mártáshoz: 1/2 kg kék szőlő * 3 dl vörösbor * 1 tk keményítő * 1 ek méz
Elkészítés: a kacsacombok bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a kakukkfűvel elkevert sóval, és egy órán át állni hagyjuk. Ezután egy sütőtálba tesszük a combokat, és aláöntjük a mustot. Lefedve, 160 fokra előmelegített sütőben egy órán át sütjük, majd a fedőt levéve, 220 fokon ropogósra pirítjuk a bőrét. Közben elkészítjük a szőlőmártást: a bort felforraljuk, hozzákeverjük a keményítőt, majd a mézet is, végül beleszórjuk a leszemezett szőlőt. A kacsacombbal együtt tálaljuk.
Grillezett polenta
Elkészítési idő: 50 perc+hűtés
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók (4 adag): 20 dkg kukoricadara * 5 dkg vaj * 1 l tej * 1 tk só * 1 kk csilipor
Elkészítés: a tejet felforraljuk, és forrás közben kevergetve szórjuk bele a kukoricadarát. Takarékra vesszük a lángot, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Akkor beleszórjuk a sót és a csilit, belekeverjük a vajat, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, így hagyjuk kihűlni, hogy megdermedjen. Sütés előtt felvágjuk, és olívaolajjal átkent rácson mindkét oldalát átsütjük.
TIPP: a polentát akár előző nap is elkészíthetjük, majd frissen átsütjük.
Egyszerű szilvás lepény
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (10 szelet): 30 dkg friss, magvaváló szilva * 30 dkg liszt * 25 dkg cukor * 20 dkg tejföl * 5 dkg vaj * 4 tojás * fél csomag sütőpor
A forma kikenéséhez: vaj, liszt
A tetejére: fahéjas porcukor
Elkészítés: a szilvákat kimagozzuk és elfelezzük. A cukrot a vajjal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat, majd a sütőporral összekevert lisztet. Kikent, belisztezett, közepes méretű sütőformába simítjuk a masszát, és szépen elrendezzük rajta az elfelezett szilvákat. Gazdagon megszórjuk porcukorral. Előmelegített, 180 °C-os sütőben szúráspróbáig, kb. 30 percig sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.