Aktuális

Ez az elmúlt száz év egyik legnagyobb magyar orvosi sikere

Hu-Zo

Létrehozva: 2019.08.18.

Vasárnap reggel hazaért Bangladesből a sziámi ikreket szétválasztó orvoscsapat és délután a János kórház auditóriumában számolt be munkájukról dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, dr. Csókay András idegsebész, dr. Hudák István idegsebész és dr. Csapody Marcell, a végső szétválasztás aneszteziológusa. A három fázisú műtétsorozatban több, mint magyar száz orvos vett részt. Az első volt az agyi erek érrendszeren belüli szétválasztása, aztán jött a 44 plasztikai sebészeti beavatkozás, hogy a szétválasztás után a koponyákra megfelelő nagyságú szövet kerülhessen, és a harmadik, a szétválasztás, amire augusztus 1-én -2-án 33 órás műtéttel Dakkában került sor. Abban 35 magyar orvos, illetve egészségügyi dolgozó vett részt.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány Pataki Gergely vezetésével 2010 óta végez Bangladesben helyreállító sebészeti műtéteket, amihez Dr. Csókay András is csatlakozott.

– 2017. november 30-án, a hazaindulás előtti utolsó napon jött hozzánk egy édesanya, hogy válasszuk szét a fejénél összenőtt iker gyermekeiket – emlékezett az idegsebész. Fényképet készítettünk a leleteikről, amit elküldtünk a telefonunkkal Hudák Istvánnak, aki azt üzente, hogy elképzelhető, hogy meg lehet csinálni az agyi erek szétválasztását.

– A sikerhez az is hozzájárult, hogy háromszor is együtt imádkoztak a katolikus magyar orvosok, valamint a kinti muszlim, hindu és buddhista orvosok, akikhez a világon még legalább egymillió hívő csatlakozott – mondta Pataki Gergely.

Az orvosok optimisták. Rabeya, akinek az ébredése után az első szava a mama volt, már az édesanyja ölében ül. Rukaya-t egy bakteriális fertőzés miatt még altatásban tartják. A rehabilitáció évekig eltarthat és a végső szót a gyermekeknek és a szülőknek kell kimondani, hogy jobb lett így az életük. Pataki doktor a Borsnak még azt is elmondta, hogy egy ilyen típusú műtétnél a világon először fordul elő, hogy egy fejlett ország orvos csapata egy fejlődő szegény országban a gyermekek hazájában végez el egy ilyen bonyolult műtétet.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek