Grillezett kukorica parmezánnal
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (4 adag):
4 cső kukorica
8 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
4 ek petrezselyemzöld
4 kk só
4 tk parmezán
Elkészítés: A kukoricacsöveket tisztítsuk meg a háncstól, mossuk meg és szárítsuk le. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni, majd keverjük bele a zúzott fokhagymát. A kukoricacsöveket közepes erősségű parázs felett, körbeforgatva süssük szép barnás pirosra (kb. 15 perc). A grillről levéve, a tányér felett kenjük körbe a fokhagymás vajjal, sózzuk meg, majd szórjuk meg a parmezánnal és a petrezselyemmel.
Dinnyesaláta fetával és pisztáciával
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg görögdinnye
20 dkg fetasajt
10 dkg fekete olívabogyó
20 dkg vegyes zöldsaláta
4 ek balzsamecet
4 ek extra szűz olívaolaj
4 ek pirított mag (fenyőmag, mandula, dió, pisztácia)
Elkészítés: A dinnyét kimagozzuk és feldaraboljuk. A sajtot felszeleteljük, az olívabogyót karikára vágjuk. A tálaló tányérokon megágyazunk a salátával, és a tetején elrendezzük a dinnyét, a fetát, majd megszórjuk olívabogyóval. Meglocsoljuk az olajjal és a balzsamecettel, majd megszórjuk a pirított magvakkal is.
A hét lecsója: magyar kolbászos lecsó
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (4 adag):
4 sütnivaló házikolbász (kb. 40 dkg)
4 nagy krumpli (kb. 60 dkg)
1,5 kg paprika
1 kg érett paradicsom
2 fej hagyma (30 dkg)
só, esetleg őrölt bors
Elkészítés: A kolbászt a meghámozott, gerezdekre vágott krumplival együtt egy tepsibe tesszük, és megsütjük (200 fokon kb. 25 perc). Ezt követően a kolbászt és a krumplit félretesszük és melegen tartjuk, a kisült kolbászzsírt pedig egy lábosba öntjük. A zsírban megdinszteljük a karikára vágott hagymát, majd a felszeletelt paradicsomot. Fedő nélkül, lassú tűzön főzzük addig, amíg a leve egy kicsit besűrűsödik, majd hozzáadjuk a paprikát. Kicsit nagyobbra vesszük a lángot, és átpirítjuk a paradicsomos masszában. A felkarikázott sült kolbásszal és a krumplival tálaljuk (kenyérre mindenképpen szükség lesz a tunkoláshoz).
Köret: Ropogós fehér kenyér
Bajai (dunai) halászlé
Elkészítési idő: 5 óra
Hozzávalók (8 adag):
1 kg tisztított ponty
4 nagy fej vöröshagyma
1 nagy, szaftos paradicsom
1 nagyobb paprika
20 dkg levestészta
1 ek só
4 ek őrölt pirospaprika
4 ek olaj
A tálaláshoz: csípős paprika vagy Erős Pista
Elkészítés: Egy nagy lábos aljára terítjük a felkarikázott vöröshagymát, a paradicsomot és a paprikát, majd erre kerülnek a halfejek, az úszók és a csont. Besózzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy 5 centivel ellepje. Felforraljuk, majd lassú tűzön bugyogtatva 4-5 órán át főzzük, míg a fej és a csontok szétesnek. A hiányzó vizet pótoljuk, összemelegítjük és átpasszírozzuk – ezt követően már nem szabad vizet tenni hozzá. Újra felforraljuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Beleteszünk adagonként 1 szelet besózott pontypatkót vagy más halszeletet, és 10 perc alatt megfőzzük. A levestésztát kifőzzük sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint, majd leszűrjük. Fogyasztáskor a tányérokba szedjük a tésztát, és rámerjük a halászlét.
Őszibarackos cobbler
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók (10 dkg):
50 dkg őszibarack
10 dkg cukor
5 dkg keményítő
3 dkg vaj
1 kk őrölt fahéj
A tésztához:
16 dkg liszt
2 dkg darált mandula
10 dkg cukor
10 dkg vaj
Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és vajazzunk ki egy 25x15 centi méretű sütőformát. A barackot hámozzuk meg, magozzuk ki, és daraboljuk fel. A cukrot keverjük össze a keményítővel és a fahéjjal, majd forgassuk bele a barackot, és terítsük az egészet a sütőtálba. A tészta hozzávalóit kézzel dolgozzuk össze, majd morzsoljuk az előkészített barackrétegre. Az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a tetején a tésztaréteg aranybarna és ropogós. Kanállal szedjük ki a tányérokra, kínálhatunk hozzá vaníliasodót vagy fagylaltot is.
Diétás tipp: Joghurtos őszibarack
A gyümölcsöt pürésítse és keverje ki natúr joghurttal! Díszítse barackszeletekkel!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.