Aktuális

Milliomos lett a sitten a battonyai rém

Bors

2019. július 25. csütörtök 05:20

Habár soha az életben nem szabadulhat a börtönből M. Zoltán, a battonyai rémként elhíresült férfi benti létét jócskán megkönnyítheti az a summa, amihez a rossz fogva tartási körülmények miatt nemrég hozzájutott.

A magyar bűnügyi történelem egyik legkegyetlenebb bűntettét követte el a battonyai haláltrió: középkori módszerekkel kínozták 25 éves lakótársukat, Rékát, a holttestét pedig elásták. Ketten több mint 30 év múlva szabadulhatnak feltételesen, M. Zoltán azonban már sohasem hagyhatja el a Szegedi Fegyház és Börtön kapuját. Utóbbi önjelölt ügyvéd szerepében tetszeleg.

M. Zoltán az ész a börtönben

A nem megfelelő börtönkörülmények miatt ő is beperelte az államot, amiért nemrég milliók ütötték a markát – tudtuk meg a férfi egykori rabtársától. Információink szerint két és fél millió forint körüli összegről van szó.

– Zoltán jóval intelligensebb a rabtársainál, ezért rendszeresen tölti ki helyettük a kártalanítás iránti kérelmet, beadványt. Úgy tudom, nem dolgozik, de azzal, hogy segít, ő sem jár rosszul – tette hozzá forrásunk, aki arról is beszélt: M.-től nem fordultak el a szerettei, nagynénje máig tartja vele a kapcsolatot.

M. Zoltán hiába kapott jogerősen tényleges életfogytot 2015-ben, nem adta fel a re­ményt. A Bors információi szerint perújításon töri a fejét, aminek a beadása hamarosan megtörténhet. Ahogy nemrég megírtuk, a Szita Bence megöléséért szintén tényleges életfogytiglant kapott Kertész József is ugyanezzel próbálkozik.

Nemerét olvas

A battonyai rémmel 2014 februárjában készített interjút a börtönben a Bors. A pszichológiai tesztek szerint kimagasló intelligenciájú elítélt akkor azt állította: bűnös, de nem ölt embert. – Sokat olvasok, a kedvenc íróm Passuth László, de szeretem Nemerét is, és a vallásokról vagy a görög történelemről szóló írásokat is gyakran tanulmányozom. Imádom a művészetet, ha tehetem, rajzolok, festegetek – mondta akkor.

A pénzt ügyvédje számlájára kérte

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztá­lyát a férfi markát ütő summával kapcsolatban. Válaszukban azonban leszögezik: bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ, ami a bv-szervezetnél keletkezik, bűnügyi személyes adatnak minősül. Így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget, hogy információval szolgáljanak.

Biztos forrásból azonban úgy értesültünk: M. Zoltánnak valóban megítélték a pénzt, amit a bent használandó számlája helyett az ügyvédje letéti számlájára kért. Ilyen esetekben az előre megbeszéltek szerint a jogász „leveszi” a saját részét, a maradékról pedig a fogvatartott rendelkezik.

Nem vásárolhatnak bármennyit

Az elítéltek alapvetően telefonálásra és vásárlásra használhatják a pénzüket. A börtönökben hivatalosan működő, úgynevezett kiétkező boltok árai a kinti kiskereskedelmi árak körül mozognak. Azt gondolhatnánk, M. Zoltán a vagyonából vásárolt javakkal feljebb kerülhet a börtönhierarchiában, de az általunk megkérdezett szakértő szerint ez korántsem ilyen egyszerű. – Van egy felső ha­tára annak, hogy mennyi pénzt költhetnek, illetve mennyi árut vásárolhatnak a fogvatartottak. Erre azért figyelnek különösen oda, hogy egyikük se juthasson a megszerzett javak révén túlhatalomhoz, ami felborítaná a börtönviszonyokat. Az egymás közti kereskedés egyébként tiltott, de nyilván létezik – magyarázta a Borsnak az ügytől független jogi szakértő, dr. Tran Dániel. Beszédes tény, hogy a fenyítések közé tartozik a kiétkezés összegének a korlátozása is. 

Fogóval tépték ki Réka fogait

M. Zoltán, a férfi volt élettársa, Sz.-né K. Adrienn és a nő jelenlegi férje, Sz. Zoltán hosszú hónapokon keresztül kínozta a 25 éves B. Rékát, akinek szállást adtak. A többi között láncra verték, cigarettacsikkeket nyomtak el a bőrén, fogóval kitépték a fogait, leszedték a körmeit, izomstimulálóval áramot vezettek a testébe. Kötéllel húzták fel gerendára úgy, hogy a lába nem érte a földet. Holttestét halála után egy évvel, 2011. október 6-án találták meg az udvaron elásva. A tortúrák a horrorház „úrnője”, a két férfit egy­aránt befolyása alatt tartó Adrienn féltékenysége miatt kezdődtek. A későbbi áldozat, Réka ugyanis elkövette azt a hibát, hogy beleszeretett M. Zoltánba, Adrienn gyermekének apjába. A rendőrség M. Zoltán és Adrienn közös lányának, a kegyetlenkedések idején még csak 11 éves Cintiának a levele alapján kezdett nyomozni.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Takarodjatok, magyarok! - ezt írták a házakra

ripost.hu

Ilyen még nem volt: erre készülnek a katari vb-n

borsonline.hu

Családja is megerősítette a hírt, meghalt Duró József

hirtv.hu

Ifjúsági és U23-as vb-ezüstérmes kenus hunyt el az M5-ösön történt balesetben

ripost.hu

Heves vihar és jégeső csap le az országra, kiadták a riasztást

vg.hu

Erről döntött Zelenszkij: a hadiállapotot meghosszabbítja augusztus végéig, és különleges jogokkal ruházza fel a lengyeleket

magyarnemzet.hu

Döbbenetes felvételen, ahogy az oroszok lefegyverzik az ukrán Azov ezredet

travelo.hu

Tudtad, hogy a világ legészakibb települése Európában van? Ott nyáron is elkel a kabát!

borsonline.hu

Visszaköltözött Kulcsár Edinával közös házukba Csuti-Tündéri apa-fia fotót is mutatott

borsonline.hu

Újpesti tragédia: Percekig ölelte a 16 éves fiú élettelen testét édesanya

borsonline.hu

Koncert közben csúszott le a nadrág Tóth Andiról, kilátszott a tangája – fotó

További cikkek

Hoppá!

Befogadtak otthonukba egy Ukrajnából menekülő csinos lányt, elcsábította a férjet

Szerelem

Szente Vajk és Molnár Andrea egy pár, már az összeköltözés is szóba került