Kövér porcsin, az ehető gyógynövény

Kövér porcsin, az ehető gyógynövény

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 28. 19:00
Bors

Út szélén, udvarban a talajon szétterülve található a pozsgás, húsos, fényes levelű, savanykásan sós ízű kövér porcsin. Sokan irtják, pedig ehető és számos gyógyhatással rendelkezik.

A kövér porcsin omega3 zsírsavakban (ami halolajban fordul elő) gazdag növény. Magas C- és E-vitamin-, béta-karotin-tartalmával immunerősítő. Antioxidánsai lassítják az öregedést. Vértisztító, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő. A népi gyógyászatban a húgyúti betegségek, gyulladások és a szív- és érrendszeri betegségekre alkalmazzák. Jótékonyan hat a koleszterin- és a vércukorszintre, szívproblémák, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Hatásos fejfájás, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.

Gyűjtés: a leveleit és fiatal hajtásait virágzás előtt egész nyáron gyűjthetjük.

Külsőleg: bőrnyugtató, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Sebek, fekélyek, ekcéma, égési sebek gyógyítására és izomgörcsök fellazítására használatos. Enyhíti az aranyér tüneteit.

Fogyasztása: szárítva el­veszti értékes íz- és zamatanyagait, ezért nyersen fogyasszuk. Tehetjük salátákhoz, paradicsomsalátához kiváló.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.