Hipó vagy fehérítő? Ez itt a kérdés! Ahogyan az is, hogy az évek alatt változott-e valamit a fertőtlenítőszer hatása. Ugyanis már új köntösben, fehérítőként is találkozhatnak vele a boltokban. De miért? Ha a hipós flakonra az van ráírva, hogy fehérítő, akkor nincsen garantált fertőtlenítő hatása – tudta meg a Bors egy szakembertől.
– Ezeket a termékeket nem indították el a 2019. január elseje óta kötelező, költséges engedélyezési eljáráson. Ennek a fő oka, hogy a háztartási hipó olyan olcsó, hogy nem fér bele a 20–30 millió forintos engedélyezési költség. Ennek ellenére a forgalma valószínűleg nem fog visszaesni, mivel az emberek mit sem tudnak erről az engedélyezésről, és továbbra is azt gondolják, hogy ugyanolyan fertőtlenítő hatása van, mint korábban. Nekik elég, ha a fekete flakonban elérhető a rég megszokott szer, aminek nincs biztos fertőtlenítő hatása – fejtette ki a Borsnak Nagy Antal, a Brilliance Kft. ügyvezető tulajdonosa.
Otthonra inkább ne!
A szakember szerint a hipó nem feltétlenül rossz.
– A hipó vagy a klór használata a jelenlegi társadalom fenntartásához szükséges, hiszen számos területen a használata elengedhetetlen, például vízkezelés során, vagy az élelmiszeriparban. Az már más kérdés, hogy az otthonokban mennyire indokolt a használata – mondta el a Borsnak Nagy Antal.
Kivonják a forgalomból?
– Nem véletlen, hogy gyerekek elől szigorúan el kell zárni ezt a tisztítószert. Ha véletlenül ugyanis beleinna bárki, végigmarná a nyelőcsövet, ami hegesedéssel gyógyul, ha egyáltalán nem hal bele az illető, mert ez sem kizárt – magyarázta el a Borsnak Bense Tamás családorvos. – Rengetegen allergiás reakcióval reagálnak rá, ami bőrkiütéssel, viszketéssel jelentkezik. A bőr berepedezhet tőle. Én nem ajánlanám a használatát. Vannak már sokkal korszerűbb tisztítószerek, fertőtlenítőszerek. Nekem az az érzésem, hogy előbb-utóbb a hipó ki is lesz vonva a forgalomból – fejtette ki a családorvos a Borsnak.
A konyhai edényeket ne ezzel mossa!
Dr. Suhajda Ágnes biotechnológiai szakértő úgy véli, az erősen oxidatív szer alkalmazása igen veszélyes. Egyrészt a lúgos kémhatás miatt, másrészt pedig a felszabaduló klórgáz miatt, amiből, ha nagyobb mennyiséget lélegzünk be, mérgező lehet, arról nem beszélve, hogy rákkeltő anyagokat is tartalmaz, folyamatos bevitel esetén rákkeltő hatású. A szakértő szerint ez a probléma főleg konyhai edények hipóval történő mosogatása vagy öblögetése következtében állhat elő. Ezt érdemes mindenképpen elkerülni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.