Aktuális

Hőség: Lábaknak a földön, kezeknek a kormányon a helye

Bors

2019. július 7. vasárnap 10:00

Forrás: istockphoto

A nyári időszakban, főleg szabadságunk alatt sokkal többször használjuk autónkat rövidebb-hosszabb utazásokhoz. A melegben még egy megfelelően működő klímaberendezés mellett is könnyen lanyhul a figyelem, mely jelentősen növeli a balesetveszélyt. A strandok és tavak környékén ráadásul egyéb rossz szokások is kialakultak, melyeket érdemes elhagyni.

Európát elérte a nyári hőhullám, és sokan kirándulnak a strandra vagy a vízpartokra. Ezekhez eljutni sokszor csupán néhány percet vesz igénybe, de a közúti közlekedés biztonsági szakértői e rövid utazások veszélyeire figyelmeztetnek, különösen a vezetők figyelmének lazulása miatt. Számos tipikus nyári szokást el kell kerülni, mert azok kockázatosak és bírságokat is eredményezhetnek. Az alábbiakban íme hét tipp a gondtalan nyári vezetéshez.

Félmeztelenül soha!

A tipikus strandviselet nem alkalmas autóvezetésre. A strandpapucs például csökkenti a pedálkezelési képességet, a lábbeli be is akadhat a pedálokba, és megakadályozhatja a gépkocsi vezetőjét a gyors reagálásban. A legtöbb európai országban a strandpapucsot nem tiltják kifejezetten, de a pántos alkalmatosságban vagy mezítláb vezetés akár büntetést is vonhat maga után, mivel az korlátozhatja a lábak szabad mozgását. A járművezetőknek mindig olyan ergonomikus lábbelit kell viselniük, amelyben megfelelően tudnak vezetni. A meztelen felsőtesttel való vezetés során a biztonsági öv felhorzsolhatja a testbőrt. A jármű belső hőmérsékletének csökkentésére azt javasolják a szakértők, hogy a légkondicionáló bekapcsolása előtt nyissa ki az ajtókat és az ablakokat egy percre, hogy átszellőztesse a belső teret.

Utasok száma = ülések számának  

Ki ne látott volna még egy strandhoz megérkezni 6-8 embert egy autóval... Még ha az utazás távolsága csupán néhány kilométerre is tehető, az ülések számánál több embert szállítani veszélyes, mert valamelyik utasnak nem jut biztonsági öv, vagy a gyermekek esetében   gyermekbiztonsági rendszer.

Fontos a folyadék 

Bár kimondottan nem tiltott vezetés közben az étel- és az ital fogyasztás, az néha a figyelem elterelődését okozhatja. Természetesen az fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, amikor a hőmérséklet hirtelen megemelkedik. Egy nagy-britanniai tanulmány azt mutatta ki, hogy a kiszáradt gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 8 pohár bort elfogyasztott járművezető. Ezért a legjobb az, ha az ember indulás előtt, és az utazás alatt is rendszer időközönként iszik vizet. 

Le a praclikkal!

Tipikus látvány meleg napokon a közutakon, hogy valaki úgy vezet, hogy kiteszi a könyökét a gépkocsi ablakán, pedig ezt el kell kerülni. Először azért, mert csökkenti a járművezérlő képességet a gépkocsi irányítására, mivel nincs mindkét kéz a kormánykeréken. Másodszor azért, mert  ütközés esetén súlyos sérülés következhet be. Egy másik rendkívül kockázatos testtartás az első ülésen ülő utasok esetében az, hogy a lábukat felteszik  a műszerfalra. Ilyenkor baleset esetén az első légzsák nemcsak hogy nem fogja megfelelően megtartani az utast, hanem akár testi sérülést is okozhat.

Naptej, pokróc, jogsi

Bármennyire is lazán szeret utazni, ügyeljen arra, hogy mindig önnél legyenek a személyazonosító okmányai. A legtöbb európai országban, ha valaki vezetői engedély nélkül vezet, az büntetést von maga után.

Idő kell a parkolásra

A parkolás közvetlenül a strand közelében néha rémálom lehet, de próbálja meg nem felidegesíteni magát. Mindig győződjön meg arról, hogy arra kijelölt területen parkol, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás komoly büntetést eredményezhet.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Tombol az omikron Magyarországon: ezt fotózták a Margit hídnál

ripost.hu

2 liter a minimum: Így jelzi a tested, ha nem ittál elég folyadékot

origo.hu

Filmbe illő autós üldözés volt Debrecenben, azt is felvették, ahogy leteperik a rablókat - videó

vg.hu

Az omikron egyik alváltozata az eddigieknél is fertőzőbb lehet

kemma.hu

Életveszélyes útszakaszon akart átmenni az idős asszony, akit elgázoltak Nagysápnál

origo.hu

Gombócérés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: halálos fenyegetéseket is kaptak a dán játékosok

origo.hu

Az arany éve volt a tavalyi Kínában

mandiner.hu

E-mailben kérnek adományt Márki-Zay Péterék

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 28.: az Ikrek az igazat látja, a Szűz új felismerésekre bukkan

mandiner.hu

Márki-Zay Gulyás Mártonról: Ő nyíltan meleg, és szerintem kommunista. Nagyon szeretem!

origo.hu

Megújul a Digitális Jólét Alapcsomag, ennek sokan örülni fognak