Számtalan kutatás látott már napvilágot a cukros élelmiszerekkel kapcsolatban. Az egyik legújabb igencsak drasztikusan fogalmazza meg állításait, amellyel vagy egyetértünk, vagy nem. Az egyetem doktorai több mint százezer embert követtek nyomon öt éven át, a páciensek betegségei és a cukorfogyasztás, – leginkább az üdítőitalokra fókuszálva –, közötti összefüggéseket keresték. Azt tekintették cukros üdítőitalnak, aminek a cukortartalma több mint öt százalék volt. Ide sorolták a gyümölcsleveket, a hozzáadott cukor nélkülieket is, a dobozos, szénsavas üdítőket, az édesített tejturmixokat, az energiaitalokat és az olyan teát, kávét, amibe cukrot kevernek.
Kockázatot jelent
A British Medical Journalban publikált eredmények azt mutatták, hogy napi 100 milliliter cukrozott ital, ami körülbelül heti két 0,33 decis kiszerelést jelent, 18 százalékkal emeli a betegségek kialakulásának kockázatát. A vizsgált résztvevők körében ezerből 22-nél alakult ki valamiféle probléma.
Amit biztosan ki tudtak mutatni, hogy akik a legtöbb cukros italt fogyasztották, azok közül többen lettek betegek, mint akik a legkevesebbet, legfeljebb napi 30 millilitert.
A színezőanyag is ludas lehet
Lehetséges magyarázatként több dolog is szóba jött a cukor fogyasztása mellett. A cukros italokat fogyasztóknak más egészségtelen szokásaik is vannak. Ilyen, hogy nagyobb a só- és kalóriabevitelük, utóbbi pedig fokozza a daganatos betegségek kialakulását. Elképzelhetőnek tartják, hogy az italokban lévő színezőanyagok is hozzájárulnak az elváltozásokhoz. A kutatás vezetője rámutatott arra is, hogy ezek az italok még cukorbetegséget is okozhatnak az elhízás miatt, sőt, növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések számát is. Az italgyártók szerint az üdítőitalok kiegyensúlyozott fogyasztása az étrendben biztonságos. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az elhízás elleni küzdelem miatt keresik a lehetséges utat a kalória és a cukor mennyiségének a csökkentésére. Ezért találták ki a csökkentett cukortartalmú úgynevezett light italokat, és a zero, vagyis cukormentes készítményeket.
Jöhet a házi préselésű
Abonyi Orsolya dietetikus szerint a kép ennél árnyaltabb.
– Azt gondolom, hogy hiba egy kalap alá venni egy cukrozott, mondjuk, szénsavas energiaitalt egy 100%-os gyümölcslével. Ilyen módon a vitaminokban, antioxidánsokban dúskáló gyümölcsöket, házi préselésű italokat sem lehetne fogyasztani, amelyek bizonyítottan daganatmegelőző hatásúak. A táplálkozásunk túl sok tényezővel bír ahhoz, hogy ilyen egyértelmű és éles kijelentéseket lehessen tenni, hogy a cukros üdítő rákkeltő (lenne).
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.