Íme, a tökéletes, hűsítő fogásokból álló menüsor a forró nyárra

Íme, a tökéletes, hűsítő fogásokból álló menüsor a forró nyárra

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. június 23. 13:45
Nem csak a fagylalt vagy a hideg sör ad enyhülést a forró nyárban: érdemes hideg levesekkel, salátákkal is kiegészíteni a vasárnapi menüt – persze a nagyi házi fagyijánál azért nincs jobb a világon…
Bors

Leves

Hideg meggyleves

Hozzávalók (4 adag): 
50 dkg meggy (kimagozva)
25 dkg tejszín
1 csipet só
½ kk őrölt zöld bors
1 maroknyi mentalevél
7,5 dl víz

Elkészítés (10 perc): A hozzávalókat a turmixgépbe öntjük, simára turmixoljuk, majd kihűtjük. Friss meggyszemekkel díszítve tálaljuk.

Főétel

Vajas-mandulás pisztráng

Hozzávalók (4 adag): 
1,2 kg pisztráng (4 db)
20 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg barna cukor
1 tk só
1 kk őrölt bors

Elkészítés (60 perc): A megtisztított halakat kívül-belül besózzuk, és megszórjuk borssal. A hal belsejébe egy-egy adag petrezselymet dugunk. A zsemlemorzsát összekeverjük a barna cukorral, és beleforgatjuk, kicsit belenyomkodjuk a halakat, amelyeket a felolvasztott, forró vajban, egyszer átfordítva azonnal kisütünk. Frissen fogyasztjuk.

Köret

Frissítő nyári bulgursaláta

Hozzávalók (4 adag): 
20 dkg bulgur
4 dl forró víz
1 kígyóuborka
1 közepes cukkini, sárga
½ citrom
1 csokor friss menta

Elkészítés (30 perc): A bulgurt forrázzuk le a sós vízzel, légmentesen zárjuk le, és tegyük félre egy órára. Ha megszívta magát, villával keverjük át, hogy peregjenek a szemek, így dolgozhatunk vele tovább. Közben a cukkinit és az uborkát mossuk meg. Vágjuk őket ketté, az uborkának kaparjuk ki a magját, és vágjuk 1x1 centis kockákra. A mentát mossuk meg és aprítsuk fel. Amikor a bulgur elkészült, öntsük egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukkinit, az uborkát és a mentát, csavarjuk rá a citrom levét, és keverjük alaposan össze. TIPP: Morzsolhatunk a tetejére egy kis natúr juhsajtot is.

Desszert

Tiramisuparfé

Hozzávalók (6 adag): 
50 dkg mascarpone
25 dkg tejszín
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 dl eszpresszó kávé
8 dkg cukor
8 ek Amaretto likőr
1 csomag babapiskóta
holland kakaópor a beszóráshoz

Elkészítés (40 perc): A mascarponét keverjük habosra a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Adjunk hozzá fél deci eszpresszó kávét és 4 evőkanál likőrt. A tejszínből vert kemény habot forgassuk óvatosan a krémbe. A krémet teljesen hűtsük ki. Rétegezzük bele a tiramisut átlátszó műanyag poharakba a szokásos módon: a kávéba és Amarettóba mártott piskótákra rétegenként simítsuk rá az előkészített mascarpone­krémet úgy, hogy a tetejét a krémmel fejezzük be. Egy éjszakára tegyük a mélyhűtőbe – tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kakaóporral.

A nagymama receptfüzetéből

Házi vaníliafagylalt

Hozzávalók (40 dkg): 
4 tojássárgája
6 ek porcukor
200 ml tej
300 ml tejszín enyhén felverve

Elkészítés (30 perc + fagyasztás): Először forraljunk fel egy lábosban kétujjnyi vizet a vízfürdőnek. A tojássárgájákat keverjük ki simára a porcukorral, majd adjuk hozzá a tejet és a tejszínt. Amikor a massza teljesen homogén, helyezzük a vízgőz fölé, és lassan kevergetve főzzük, míg besűrűsödik. TIPP: Ha csokoládéfagylaltot készítünk, itt potyogtassuk bele a csokoládédarabokat (10 dkg), és oldjuk fel benne. Ezt követően, levéve a gőzről, keverjük lehűlésig, majd öntsük a fagylaltgépbe – így 30 perc alatt elkészül ez a különleges krémfagylalt. Ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal, dióval, kávéval, karamellával, de apróra vágott gyümölcsökkel, zöldfűszerekkel is.

Kímélő megoldás

Sonkás rukkolasaláta

Hozzávalók (2 személyre):
20 dkg rukkola
10 dkg érlelt sonka
3 dkg parmezán
10 dkg olajbogyó
2 ek olívaolaj

Elkészítés (5 perc): Öntsük egy salátástálba a rukkolát, az olajbogyókat keverjük hozzá. A sonkát tekerjük fel rózsa formájúra, és ültessük a rukkola tetejére. Öntsük rá az olívaolajat, és keverjük jól össze. Tálaláskor a parmezánt egy sajtvágóval szeleteljük a saláta tetejére.

Diétás tipp

Epergranita

Hozzávalók
50 dkg eper feldarabolva
1 nagy ek méz
1 lime héja és leve
2 ek apróra vágott mentalevél

Elkészítés (15 perc): Az epret a fent leírt hozzávalókkal együtt dobjuk a turmixgépbe, és pürésítsük. Ezt követően a gyümölcspépet üvegtálba simítjuk, és betesszük a mélyhűtőbe (minél vékonyabb a réteg, annál előbb megfagy). Egy-két órán belül kanalazható állagúra dermed, és fogyasztható a hűsítő, gyümölcsös jégkása.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.