Csodabogyóból készült az év pálinkája

Csodabogyóból készült az év pálinkája

pálinka
PUBLIKÁLÁS: 2019. június 22. 10:30
R. K.

Fogadjunk, hogy még nem ivott berkenyepálinkát! Nem csoda, ez a növény ugyanis annyira ritka és különleges, hogy vélhetően a főzőknek eszükbe sem jut hozzányúlni. Talán már csak a rendelkezésre álló mennyiség miatt sem. Dö­mötöri Zsolt azonban gondolt egy nagyot, kockáztatott és nyert. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny bírái úgy gondolták, hogy az 50 kifőzde összesen 331 pálinkája közül az övé a legjobb. 

– A fekete berkenyéről tudni kell, hogy ritka gyümölcs, amely rendkívül egészséges, sőt  talán a legegészségesebb. Kiváló lekvár- és pálinka-alapanyag. Brutális vitamintartalma van – mondta el a Borsnak Dömötöri Zsolt. – Kevésbé intenzív az íze, mégis rendkívül különleges ízvilággal bír. Érződik benne az őszi erdő illata, a gyógynövényes aroma, a markánsság, és némi fanyarság is – jellemzi díjnyertes pálinkáját Zsolt.

A feketeberkenye-pálinkát busásan meg kell fizetni, a szakember vadhúsból készült ételek előtt felvezető italnak ajánlja.

Díszfaként is árulják

A fekete berkenye alapvetően a tengerentúlról származik, 1,5-2,5 méter magas bokor, aminek termése július közepére érik be. Lombja ősszel piros színt ölt, ezért díszfaként is kínálják. Erősen víz- és fényigényes növény, a fagyok nem károsítják. A termését csodabogyóként tartják számon, mert akkora a vitamintartalma és annyi pozitív élettani hatása van.

Íme a vélemény!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.