Aktuális

A stressz is gátolja a teherbeesést

Címkék
gyerek

Hu-Zo

2019. június 7. péntek 09:30

Egyre több nő vállal gyermeket negyven év felett. De mégis mekkora kockázattal jár ez?

Forrás: iStock

Számos oka van annak, hogy a nők kitolják negyven fölé a gyermekvállalást. Egyesek karriert építenek, mások a szerencsétlen párválasztás miatt halogatják a szülést, ám az is gyakran előfordul például, hogy a többgyermekes családok kedvet kapnak még egy babához, aki ekkor érkezik. Az esélyekkel kapcsolatban fontos, hogy a szülők realisták legyenek – tanácsolják a nőgyógyászok. A negyedik ikszen túl a természetes úton történő teherbe esés esélye 5 százalék alá csökken, a mesterséges megtermékenyítés sikerének az esélye pedig 6– 10 százalék közé tehető a statisztikák szerint. A nők a hú­szas éveikben a legtermékenyebbek, a harmincas éveikben már a fogantatási esélyük 20 százalék körül mozog.

A férfiakon nem múlik

A férfi nemzőképessége ötven-, hatvan-, hetvenéves korban is megmarad. 

– Mivel az új spermiumok folyamatosan termelődnek, így ezek genetikailag nem károsodnak, és nem öregszenek. Egy kérdés merülhet csak fel, hogy milyen gyakran termelődik újra az állomány. Kellően gyakori ejakuláció, mindig friss sper­miumokat eredményez. Ezzel szemben a petesejteknél egészen más a helyzet. Egy kislány azt a petesejtállományt hordozza egész élete során, amivel megszületett, és abból kell „gazdálkodnia” – mondta a Borsnak dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász, orvosigazgató.

Boldogok, egészségesek

Rachel Weisz 48, Hallee Berry 47 évesen adott életet második gyermekének, Janet Jackson 50 évesen szült először. Geri Halliwell 44 évesen döntött a második gyermek mellett, ahogyan Gwen Stefani is. A hazai sztárok közül Liptai Claudia, Jakupcsek Gabriella is negyven fölött szült, Fehér Anna pedig 53 évesen vállalta.

Gyerekkori hatások is befolyásolják

Azok a hatások, amik teherbe esés előtt a nőket érik, meghatározzák, hogy hány évesen és hogyan eshetnek teherbe. – A pe­tesejteken nyoma marad az életnek. Ha például valakit harmincévesen sugárterhelés ér, akkor negyvenévesen azokon a petesejteken ennek már következményei lehetnek. A negyven­éves kor feletti gyermekvállalás meglehetősen kezd beszűkülni. Gyakran előfordul, hogy a petesejt még megtermékenyül, a terhesség kialakul, a beágyazódás is megtörténik, de a szervezet megállítja a folyamatot, és korai időszakban méhen belüli elhalás történik – fejtette ki az orvosigazgató.

Kitolódik

Kitolódik Míg 2002-ben a legtöbb gyermek 20-25 éves anyától született, ez tíz év múlva 30-35-évre tolódott és ma már meg sem lepődnek azon, ha valaki negyven felett szülné meg az első gyermekét.

Pszichés „önmegsemmisítés”

Az asszonyok hajlamosak túlstresszelni a gyerekvállalást, főleg, ha elmúltak már negyvenévesek. Ez is kihat a teherbe esésre, akár nehezítheti is. Nem véletlenül mondják, hogy „ne görcsöljön” rá. – E korban ilyenkor gyakrabban kialakul a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás, a veseproblémák és benne van jócskán a pakliban a koraszülés és a vetélés is, mert a magzat kihordása nehezebbé válik, mint egy fiatal szervezetnél. Éppen ezért náluk nem kényelmi kérdés a császármetszés, hanem javasolt. Az izomzat, az ízületek is máshogy viselkednek, és ezek jobban megviselik a nő testét. Na­gyobb teher pszichésen is negyven pluszosan a terhesség, mert folyamatosan az lebeg a kismamák szeme előtt, hogy csak minden rendben legyen – mondta az orvos. 

Fontos a szűrés

A petesejt állapotából adódóan 35 év felett egyértelműen emelkedik a kromoszóma-rendellenességek száma is az újszülötteknél. 

– Mindenféle szindrómák, például a Down, az életkorral növekednek, bár ezek ma már egyszerű vérvizsgálattal kimutathatók a terhesség korai szakaszában. Mindent összevetve ajánlottabb a negyven alatti első szülés – tanácsolta a nőgyógyász.

Donor és fagyasztás

A lombikcentrumok saját petesejttel általában csak negyvenöt év alatt foglalkoznak, felette donor petesejtet javasolnak.

– Utóbbi hazánkban ritkán és csakis rokonságon belül lehetséges, de Csehországban nincs ilyen megkötés, ezért gyakran utaznak oda párok tőlünk is. Megvásárolják a petesejtet egy fiatal lánytól, és a férj spermiumával megtermékenyítve ültetik be a méhbe, a terhességet pedig már ki tudják hordani – árulta el a doktor, aki hozzátette: gyakori, hogy a harmincas nők lefagyasztatják petesejtjüket, hogy később esetlegesen felhasználhassák.

Mivel növelhető az esély?

Heti két-három alkalommal éljenek nemi életet!

Már a tervezéskor keressenek fel egy szakorvost, hogy a szervi problémákat kizárja!

A túlsúly is csökkenti a teherbe esés esélyét, ezért érdemes felkeresni egy dietetikust.

Figyeljen oda az étkezésére, egyen sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst!

Legyen aktív, mozogjon rendszeresen!

Kerülje az alkoholt és ne dohányozzon!

További cikkek

Interjú

Szentkirályi Alexandra: Előre kell menni, nem hátra

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Dopeman szerint a Fidesz egy 12 éves Audi, az ellenzék pedig egy 30 éves, szakadt Polski Fiat

borsonline.hu

Szlávik János megkongatta a vészharangot: Az omikronról beszélt

hirtv.hu

Családirtás a XVIII. kerületben: késsel a kezőben, szó nélkül ment be szülei szobájába a fiú

szon.hu

Kiszúrod, ki leste meg hátulról Fannit, vagy ezek a cickók a te tekinteted sem eresztik?

origo.hu

Elrontott plasztikai műtét miatt évek óta nem tudja lecsukni a szemeit egy férfi

nemzetisport.hu

Gyász: Nem térek magamhoz – Berki Krisztián Csollány Szilveszter haláláról

vg.hu

Több száz falusi kisboltot épít át a Coop

life.hu

Deutsch Anita és Kinizsi Ottó megmutatta 17 éves lányát: Emma kész nővé cseperedett - Fotó

mandiner.hu

Szakcsi Lakatos Béla: Nemsokára meghalok, nem lehet az, hogy én jobban húzok a Fideszhez?

metropol.hu

Váratlan fordulat, ezt tette titokban Harry herceg és Károly

origo.hu

Tudományos folyóiratot jelentetett meg a megújult Színház- és Filmművészeti Egyetem