Aktuális

A friss fűszernövény az olasz konyha titka

Bors

Létrehozva: 2019.06.15.

<p>Az olasz konyha világhírű, ám amennyire egyszerűnek tűnik, annyira nehéz eltalálni az ízeket. Alessandro, az olasz séf árulta el a titkokat a Borsnak. </p>

Az olasz fogások elkészítése nem kíván bonyolult konyhatechnikai ismereteket, nincs is szükség különleges alapanyagokra, mégis sokaknak beletörik a bicskája. Nélkülözhetetlen az olívaolaj, a durva tengeri só, a fekete bors, a bazsalikom, a rozmaring és a parmezán sajt. Változatos az olasz gasztronómia, hiszen minden tartománynak megvan a saját jellegzetes étele, itala és elkészítési szokása. Az északi tartományokban például inkább vajjal főznek, a déli részeken pedig kizárólag olívaolajat használnak. Alessandro, a Na’ Pasta Bar & Bistro séfje elárulta azt is, hogy bizony a carbonarába nem kell tejszín. 

Tokaszalonnás carbonara

Megszentségtelenítik a carbonarát azok, akik tejszínt tesznek bele – vallják az olaszok. Alessandro szerint nincs szükégünk másra, csak tojásra, cheddar és parmezán sajtra, borsra, tokaszalonnára és tésztára. 

– A már meleg extraszűz olívaolajra dobja rá a szalonnákat. Amíg ezek sülnek, addig készítse el a mártást. Egy adag tésztához három tojássárgájára van szükség, ebbe mehet két-két evőkanál sajt. Ha a bacon készen van, akkor tegye rá a kész tésztát, majd kevergetés mellett főzze össze egy-két perc alatt. Ha kell, akkor egy-két evőkanál tésztavizet tehet bele, hogy szaftosabb legyen. Pár perc után húzza le a serpenyőt a lángról, majd öntse rá a tojásos, sajtos keveréket – árulta el Alessandro, aki szerint sokan ott rontják el a carbonárát, hogy ilyenkor még visszateszik a tűzre, pedig nem kell. Alaposan keverje össze a tésztát és már tálalhatja is. 

Koktélparadicsomos ragu

Ez az étel is egyszerű, sok hozzávaló sem kell, nyáron igazi hűsítő. Szüksége van tésztára, extraszűz olívaolajra, egy-két gerezd fokhagymára és friss bazsalikomra. Alessandro szerint, ha nincs friss bazsalikomunk, akkor inkább hagyjuk ki belőle, de szárítottal semmiképp se próbálkozzunk, az olaszoknál ez szinte tilos. A séf a hagymát a kés lapjával összetörte, majd ezt beletette a már forró olívaolajba, de amint a hagyma kiengedte az ízét, kivette.

– Ha szeretjük a fokhagymát, akkor apró darabokra vágjuk fel, és úgy tegyük bele az olajba. Ezt nem is kell kivenni, maradhat a tésztaalapban – mondta a séf. Erre a hagymára mehet a négybe vágott koktélparadicsom. Nagy lángon főzze, néha pedig mehet rá egy kevés tésztafőzővíz. Ekkor szórja meg sóval, borssal, és ha már kicsit összeestek a paradicsomok, akkor kézzel szaggasson bele pár levél bazsalikomot. Még véletlenül se késsel vágja, mivel a fém nem tesz jót a fűszernek, befeketedik. Ha szaftos lesz a lé a paradicsom alatt, akkor tegye rá a tésztát, majd két-három perc alatt főzze készre.

Tagliatelle cukkini pestóval és garnélával

Aki szereti a tenger gyümölcseit, annak mindenképp érdemes kipróbálni ezt a különleges tésztát. Amire szükség van az 200 gramm cukkini, 30 gramm pirított fenyőmag, friss bazsalikom, 30 gramm Grane Panado és ugyanennyi Pecorino Romano sajt, 250 gramm garnéla és fokhagyma. 

Először a cukkinipestót kell elkészíteni. A cukkinit vágja félbe, majd a közepét, a magokkal együtt távolítsa el, és reszelje le a megtisztított részeket. Sózva körülbelül öt percig pihentesse, majd öntse le a levét és facsarja ki a vizet. Ezután jöhet hozzá a bazsalikom, fenyőmag, olívaolaj és a reszelt sajtok. Robotgéppel pürésítse össze az egészet, és ha kell, a végén még sózza meg. Ha ez kész, akkor egy serpenyőben melegítsen olajat, majd erre dobja rá a fokhagymát, majd amikor már forró az olaj, jöhetnek rá a garnélák is. Ezeket oldalanként egy-egy percig pirítsa. Erre tegye rá a kifőtt tésztát, majd öntse bele a cukkinipestót. Forgassa össze a garnélákkal, a pestóval, és már készen is van. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27574_resized.jpg?avcount=1714405511
origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27572_resized.jpg?avcount=1714405511
origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173057_auto_resized.jpg
vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169256_auto_resized.jpg
ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168547_auto_resized.jpg
vg.hu

Üzemanyagárak: újabb kemény hangvételű nyilatkozat érkezett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27569_resized.jpg?avcount=1714405511
origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173781_auto_resized.jpg
travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173143_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyászol Vajna Timi, feketébe borultak a közösségi oldalai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714405511
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714405511
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú