A friss fűszernövény az olasz konyha titka

A friss fűszernövény az olasz konyha titka

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. június 15. 13:00
<p>Az olasz konyha világhírű, ám amennyire egyszerűnek tűnik, annyira nehéz eltalálni az ízeket. Alessandro, az olasz séf árulta el a titkokat a Borsnak. </p>
Bors

Az olasz fogások elkészítése nem kíván bonyolult konyhatechnikai ismereteket, nincs is szükség különleges alapanyagokra, mégis sokaknak beletörik a bicskája. Nélkülözhetetlen az olívaolaj, a durva tengeri só, a fekete bors, a bazsalikom, a rozmaring és a parmezán sajt. Változatos az olasz gasztronómia, hiszen minden tartománynak megvan a saját jellegzetes étele, itala és elkészítési szokása. Az északi tartományokban például inkább vajjal főznek, a déli részeken pedig kizárólag olívaolajat használnak. Alessandro, a Na’ Pasta Bar & Bistro séfje elárulta azt is, hogy bizony a carbonarába nem kell tejszín. 

Tokaszalonnás carbonara

Megszentségtelenítik a carbonarát azok, akik tejszínt tesznek bele – vallják az olaszok. Alessandro szerint nincs szükégünk másra, csak tojásra, cheddar és parmezán sajtra, borsra, tokaszalonnára és tésztára. 

– A már meleg extraszűz olívaolajra dobja rá a szalonnákat. Amíg ezek sülnek, addig készítse el a mártást. Egy adag tésztához három tojássárgájára van szükség, ebbe mehet két-két evőkanál sajt. Ha a bacon készen van, akkor tegye rá a kész tésztát, majd kevergetés mellett főzze össze egy-két perc alatt. Ha kell, akkor egy-két evőkanál tésztavizet tehet bele, hogy szaftosabb legyen. Pár perc után húzza le a serpenyőt a lángról, majd öntse rá a tojásos, sajtos keveréket – árulta el Alessandro, aki szerint sokan ott rontják el a carbonárát, hogy ilyenkor még visszateszik a tűzre, pedig nem kell. Alaposan keverje össze a tésztát és már tálalhatja is. 

Koktélparadicsomos ragu

Ez az étel is egyszerű, sok hozzávaló sem kell, nyáron igazi hűsítő. Szüksége van tésztára, extraszűz olívaolajra, egy-két gerezd fokhagymára és friss bazsalikomra. Alessandro szerint, ha nincs friss bazsalikomunk, akkor inkább hagyjuk ki belőle, de szárítottal semmiképp se próbálkozzunk, az olaszoknál ez szinte tilos. A séf a hagymát a kés lapjával összetörte, majd ezt beletette a már forró olívaolajba, de amint a hagyma kiengedte az ízét, kivette.

– Ha szeretjük a fokhagymát, akkor apró darabokra vágjuk fel, és úgy tegyük bele az olajba. Ezt nem is kell kivenni, maradhat a tésztaalapban – mondta a séf. Erre a hagymára mehet a négybe vágott koktélparadicsom. Nagy lángon főzze, néha pedig mehet rá egy kevés tésztafőzővíz. Ekkor szórja meg sóval, borssal, és ha már kicsit összeestek a paradicsomok, akkor kézzel szaggasson bele pár levél bazsalikomot. Még véletlenül se késsel vágja, mivel a fém nem tesz jót a fűszernek, befeketedik. Ha szaftos lesz a lé a paradicsom alatt, akkor tegye rá a tésztát, majd két-három perc alatt főzze készre.

Tagliatelle cukkini pestóval és garnélával

Aki szereti a tenger gyümölcseit, annak mindenképp érdemes kipróbálni ezt a különleges tésztát. Amire szükség van az 200 gramm cukkini, 30 gramm pirított fenyőmag, friss bazsalikom, 30 gramm Grane Panado és ugyanennyi Pecorino Romano sajt, 250 gramm garnéla és fokhagyma. 

Először a cukkinipestót kell elkészíteni. A cukkinit vágja félbe, majd a közepét, a magokkal együtt távolítsa el, és reszelje le a megtisztított részeket. Sózva körülbelül öt percig pihentesse, majd öntse le a levét és facsarja ki a vizet. Ezután jöhet hozzá a bazsalikom, fenyőmag, olívaolaj és a reszelt sajtok. Robotgéppel pürésítse össze az egészet, és ha kell, a végén még sózza meg. Ha ez kész, akkor egy serpenyőben melegítsen olajat, majd erre dobja rá a fokhagymát, majd amikor már forró az olaj, jöhetnek rá a garnélák is. Ezeket oldalanként egy-egy percig pirítsa. Erre tegye rá a kifőtt tésztát, majd öntse bele a cukkinipestót. Forgassa össze a garnélákkal, a pestóval, és már készen is van. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.