Gasztro Magazin: A kapor

Gasztro Magazin: A kapor

recept
PUBLIKÁLÁS: 2019. május 28. 02:00
Igen hasznos gyógy- és fűszernövény, mégsem ültetjük főnövényként. Teája vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású.
Bors

Érdekességek az "uborkafűről"
A kapor (Anethum graveolens) egyéves lágy szárú növény, melynek magassága akár másfél méter is lehet. Termése ikerkaszat, virágzata sárgás színezetű, levelei finoman szeldeltek. Népies elnevezései: fűszerkapor, kerti kapor, kerti kömény, uborkafű.
A kapor Indiában és Japánban őshonos növény.

Hatása az egészségre
Többszörösen telítetlen zsírsavakat – ómega-3 és -6 – és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav). A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza. A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A növény minden része fogyasztható, kivéve a gyökérzetét. A kapormag a 2-es típusú diabétesznél is hatékony: a benne található eugenol segíti az inzulintermelődést a hasnyálmirigyben, továbbá a benne lévő vanádium is az inzulinszabályozásban vesz részt. A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák fogak, csontok erősítésére, izmok növelésére.

Gasztro magazin kéthetente kedden a Borsban - keresse az újságárusnál!

Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!

Termesztése
Igénytelen növény, szinte mindenütt megterem. Ennek ellenére mégsem annyira egyszerű a termesztése, ugyanis a magja csak egy évig tartja meg a csíraképességét. Ha szükség van a vetésére, akkor a magját az első szakaszban vethetjük, március közepén, legfeljebb 3 cm mélyen. A fiatal töveknek megfelel, ha félárnyékos helyre vetjük, később azonban a kielégítő fejlődéshez erőteljes napsütésre van szükségük. Ugyanez a helyzet a vízzel is: kezdetben kevesebbet öntözzük, majd virágzás idején rendszeresen pótolni kell a nedvességet számára. A tavaszi kelésű kapornak július közepére beérnek a magjai és elszárad, így nem marad friss kaporlevél az ételekhez. Éppen ezért júniusban is érdemes még egy-két méternyi sorba kapormagot vetni, hogy egészen őszig legyen friss, zöld lomb, sőt, tudjunk még szárítani is belőle.

A teljes cikket keresse a Gasztro Magazinban!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.