Aszálytűrő növényfajták verik majd le a zöldségek árát

Aszálytűrő növényfajták verik majd le a zöldségek árát

zöldség-gyümölcs
PUBLIKÁLÁS: 2019. május 15. 13:00
Jaj azoknak a háziasszonyoknak, akik minden vasárnap húslevest tálalnak. Noha a szárazságtűrő magyar krumpli ügyében már komoly munkálatok folynak, arra egy darabig ne is számítsunk, hogy a leveszöldség olcsóbb lesz.
R. K.

Átvette a hús szerepét

Valahol már 1400 forintot kóstál a fehérrépa kilója, aminek az ára az aszály miatt ugrott meg igazán. Hihetetlen, de a leveszöldséget immáron külföldről kell behozni, mert kevés hazai van köszönhetően a rendkívüli, évek óta nem tapasztalt szárazságnak. Valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy egyszer majd odáig fajulnak a dolgok, hogy a hús helyett a zöldség lesz a „gazdagok” eledele. Márpedig a helyzet így áll: egy kiló csontos karajt vagy éppen combot olcsóbban meg tudunk venni, mint a levesbe való zöldséget. 

10–12 év a génmódosítás

Az egyre drasztikusabb felmelegedésnek köszönhetően idehaza komoly problémákkal kénytelenek szembenézni a termelők. A termőföld kiszáradása már-már megoldhatatlannak tűnő kihívással szembesíti a gazdákat. Megoldás azonban egyelőre nem mutatkozik. A globális hőmérsékletnövekedés miatt az időjárásban komolyabb javulás nem várható, tehát alternatív megoldásokra lenne szükség. A répa, a fehérrépa és a petrezselyem azonban megsínyli a körülményeket, így a gazdák szerint az 1400 forintos kilóár nem igen fog csökkenni. 

– Sajnos idehaza nem tudok olyanról, hogy kísérleteznének a répa vagy éppen a fehérrépa genetikai módosításán, vagyis azon, hogy ellenállóbbá tegyék a zöldségeket, hogy jobban bírják a szárazságot. Ez alapvetően sem megy egyik napról a másikra, körülbelül  10–12 évre van szükség egy termény génállományának a módosításához. 

Ha az időjárási körülmények továbbra is így alakulnak, akkor egészen aggályos lesz, hogy az elkövetkezendő években mi vár majd a magyar leveszöldség termesztésre, és egészében a termények jövőjére. Az biztosnak látszik, hogy további drágulás következhet be a hazai termékek kapcsán a magyar piacon – mondta el a Borsnak Bartáh Szilveszter, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának munkatársa.

Bírni fogja a kánikulát

A klímaváltozás kapcsán veszprémi kutatók elkezdtek dolgozni a hazai burgonya fejlesztésén. Egészen pontosan a White Lady fajtát vették kezelésbe.  – Németországban már sikerült kifejleszteni egy úgymond hőálló burgonyát, ezt klímakamrában vizsgálták. Nappal 29 fokot, éjszaka pedig 27-et bírt. Nincs szó génmódosításról, ahogy a mi kutatásunk során sem: a burgonyának a saját örökítő anyagát használjuk fel, tehát nem idegen faj által kap behatást. Semmiképpen sem módosítjuk a géneket, így megőrizzük a krumpli génállományát, mégis ellenállóbbá tesszük. Ehhez bő évtizedre van szükség – mondta el a kutató.  

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.