A köztudatban az terjedt el, hogy a megmaradt ételektől elkezdve a zöldségeken, gyümölcsökön át a süteményekig mindent pakoljunk a hűtőbe, mert úgy nem lesz semmi baja. De gondoljon csak bele abba, hogy a hűtőszekrény csak egy adott hőmérsékleten hűt, viszont minden élelmiszernek más hőfokon ajánlott a tartása. A Bors összeállította, hogy mik azok az élelmiszerek, amiknek egyáltalán nem ajánlott a hűs levegő.
Nyálkás hagyma, kásás paradicsom
Ahogyan a gyümölcsöknek, úgy néhány zöldségnek sem tesz jót a hideg. A krumpli egyenesen irtózik tőle, az íze és az állaga is megváltozik. De ugyanígy az uborkát sem kellene betenni.
– Általánosan a gyümölcsöknek és a zöldségeknek más-más hőfokon zajlik a tárolása. A hűtőszekrényben viszont csak egy hőmérséklet van, ezért nem lehet tartósan ott tartani a termékeket. Jobb, ha száraz, hűvös helyen tároljuk őket, például a spájzban – mondta az elnök.
A hagyma például a hűtőben megpuhul, nyálkás, penészes lesz. Testvére, a fokhagyma sem szereti, a hideg hatására gumiszerűvé válik és nagyon gyorsan bepenészedik. Sokan tároljuk a paradicsomot is a hűtőben, pedig egy szárazabb, hűvösebb helyen sokkal jobb aromája és íze lenne. Arról nem is beszélve, hogy a hidegtől kásás lesz.
Megváltozik a méz állaga
Kárt ugyan nem tesz benne a hűtő, de a hidegben a méz bekristályosodik. Akár betonkemény, akár csak az alján kristályos, ez nem azt jelenti, hogy megromlott, ez egy természetes folyamat. Ha egyébként nincs erjedt szaga, rossz íze, akkor bátran fogyasztható a kristályos termelői méz is, de felesleges hűtőbe tenni felbontás után.
Elvan a pulton a mogyorókrém
A klasszikus, jó minőségű mogyoróvaj évekig elvan a konyhaszekrényben is anélkül, hogy bármi baja lenne.
A hűtés nemcsak neki, de a mogyorókrémnek is felesleges. A kelleténél szilárdabb halmazállapotúak lesznek, és nyoma sem marad a sima krémes textúrának.
Kenyeret csak a fagyasztóba
A pékáru textúrája a hűtőben egy-két nap alatt megváltozik, ahogyan a színe is. Sőt a párás környezet miatt elindul a penészedés folyamata.
A mélyhűtőt viszont annál jobban bírja! Felengedés után ugyanolyan puha marad, mint frissen.
Gyorsabban barnul a banán
A gyümölcsöknek nem tesz jót, ha a hűtőben várakoznak az elfogyasztásra. A banán kimondottan nem szereti, és sokkal hamarabb elkezd bebarnulni. A hűtött levegő felgyorsítja az érési folyamatot, és már egy nap múlva ehetetlenné válhat a gyümölcs.
– A banánt és a trópusi gyümölcsöket semmiképp se tegyük hűtőbe, mert azok eleve magasabb hőmérséklethez vannak szokva. Szobahőmérsékleten sokkal tovább fogyaszthatóak, és a kellemes ízük is megmarad – mondta el a Borsnak Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke.
Megszilárdul az olaj
Az olajak is harcolni kezdenek a hidegben, mert folyékony állaguk megszilárdul. Körülményes lehet, ha főzés előtt még várnunk kell negyedórát, hogy kiolvadjon és nekikezdhessünk.
A címkén feltüntetett felhasználási ideig nyugodtan hagyja kint szobahőmérsékleten.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.