Aktuális

Városi legenda: Édesanyja óvta a bolondok napi tréfáktól Puskás Öcsit

Munkatársunktól

Létrehozva: 2019.04.01.

Szerette a hasát, de a Real Madridért hihetetlenül gyorsan lefogyott. A virslibizniszt nem nyelték le neki a spanyol fővárosban, de ez sem érdekelte. Számos legenda övezi a futball-történelem egyik legnagyobb futballistáját, a Száguldó Őrnagyot.

Nem is akkor született

Puskás Ferenc napra pontosan 92 éve született. Ma már azt is tudni, hogy nem 1927. április 2-án, hanem 1-jén látta meg a napvilágot. A furcsa félreértés amiatt lehetett, hogy édesanyja meg akarta kímélni fiát a későbbi bolondok napi piszkálódásoktól. Ezért egyszerűen egy nappal ké­sőbbi dátumot adott meg.

Az Öcsi becenév ma már természetes, de vajon hogyan és mikor ragadt rá? A kis Ferinek az otthoni munkákban kellett volna segítenie, de neki csak a focin járt az esze. Kiszökött a kispesti pályára, de édesanyja nagyon jól tudta, hol kell keresni. Elindult felé, hogy megdorgálja, de a többi gyerek megpróbálta megvédeni. Arra kérték az anyját: ne bántsa a kis Öcsit. A Puskás család egyébként 1929-ben költözött Kispestre, ahol Öcsi édesapja félprofi szerződést kapott a kispesti klubnál, először mint labdarúgó, később pedig edző. A focipálya és a temető közti területen helyezkedett el az a szerény városi telep, ahol lakást kapott a család.

Lesz prémium?

A kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci mondatot mindenki ismeri, de vajon tényleg Öcsi szájából hangzott el? A Száguldó Őrnagy állítólag egy 1952-es, Svájc elleni válogatott mérkőzésen tette ezt a kijelentést, miután az esélytelenebb ellenfél már két góllal vezetett. Ekkor kérdezte meg Sebes Gusztáv szövetségi kapitányt, hogy nem lenne-e egy kis pénz a csapat számára. A le­gendás kijelentést akkor tette, amikor nemleges választ kapott, és lám, a szünetben kiderült, mégis jár prémium, így a magyar csapat végül nyert.

Puskás évtizedekkel később úgy emlékezett vissza az ominózus mondatra, hogy valóban az ő szájából hangzott el, de nem azon a meccsen, hanem amikor először felvetődött, hogy végre profi, vagyis hivatásos futballisták le­gyenek.

Celofán a kilók ellen

Puskás az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt Svédországban túrázott a Honvéd futballcsapatával, és az itthoni események hatására úgy döntött, nem tér haza. A Magyar Labdarúgó Szövetség ezért két évre eltiltotta a játéktól, így csak kétéves kihagyás után térhetett vissza új klubjában, a Real Madridban. A hosszú kényszerszünet ön­magában is meglátszott volna rajta, de egyébként is szerette a földi örömöket, így majdnem húsz kilót hízott. Az aranylábú balösszekötő azonban innen is újra felállt, kőkemény edzésekkel, celofánba csomagolt testtel le tu­dott fogyni a kívánt súlyra. Ezután pedig világhírnévre tett szert Madridban.

A virsli nem kellett

Bár Puskást imádták a spanyolok, egy dolgot szó szerint nem tudott megetetni velük. Amikor már szép tőkét focizott össze a csapatnál, úgy gondolta, ideje vállalkozásba kezdeni. 1966-ban nyitott egy virslisboltot a spanyol fővárosban, de a Puskás virsli feledhető minőségű volt. A világverő klub sztárjátékosát viszont nem is igazán érdekelte, hogy pénzt vegyen ki a bizniszből, amelyhez állítólag Bécsből importálta az árut. Promóciós ajándékként adományozta más kluboknak – a legenda szerint előfordult, hogy egy-egy alkalommal száz kilót is adott a virsliből.

Pocakos filmsztár

A 21. században már szinte nincs olyan sztársportoló, aki ne tűnt volna már fel ilyen-olyan reklámban. Némelyikük még mozi­fil­mek­­ben is szerepet vállal, de ta­lán kevesen tudják, hogy Puskás­nak van egy rövid, ám komikus jelenete.

Az Ötvös Csöpi (Bujtor István) főszereplésével készült Elvarázsolt dollárban (1986) tűnik fel. Az ak­kor már visszavonult, igencsak po­cakos legenda néhány má­sodpercig tartó mozdulatsora látványosra sikerült: trükkös cselt csinál, majd jellegzetes mozdulattal bombázza ki a képből a labdát, ami után üvegcsörömpölés hallatszik.   

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek