Aktuális

Jégszobor készült a Bazilikáról – videó

Hu-Zo

2019. április 8. hétfő 13:30

200 kg jégtömbből 50 perc alatt faragta ki szombaton M. Tóth Zsolt a budapesti Szent István téren a Bazilika kicsinyített mását. A jégszobrász 25 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni jégtömbök faragásával. Előtte keramikusként dolgozott.

– Korongoztam 150 egyforma cserepet is sorozatban, mígnem egyszer felkértek, hogy készítsek virágcserepekre egyedi díszeket – mesélte a Borsnak Zsolt. Az már közelített a szobrászi munkához. Aztán úgy harminc évvel ezelőtt kapott egy felkérést, hogy egy grafika alapján készítsen el egy kisplasztikát egy egymásba gabalyodó sellőpárosról.

– Az első jeges munkám „farönk” volt, benne gyümölccsel, ami köré egy kígyó csavarodott. Előtte nem gyakoroltam, de úgy gondoltam, hogy biztosan el tudom készíteni. A jég faragás hasonló a gipszéhez csak ez hidegebb és kell hozzá véső, meg láncfűrész is – nevetett a művész, akinek az eddigi legnagyobb munkája Finnországban, a tengerpart mellett készült, ahol négy társával, orosz és finn jégszobrászokkal, mínusz 15 fokban kifaragtak egy öt méter magas mamutot. Csak az agyar két méter hosszú volt. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy van egy hatalmas kifaragásra váró jégtömb, hanem, hogy több kisebb tömböt illesztenek és fagyasztanak előtte egybe.

– Amire a legbüszkébb vagyok, arra Floridában kértek fel. Egy medence közepére helyezték el egy Michelangelo férfit ábrázoló szobrának általam jégből kifaragott másolatát. Utána sok versenyre és bemutatóra kaptam meghívást. Liege-ben négy és fél méter magas Darth Vader figurát készítettem el. Sokszor kellett le-fel másznom az állványról, hogy egészben is lássam, hol tartok – emlékezett Zsolt.

– Egy alkotás showműsorkénti elkészítésénél viszonylag gyorsnak kell lenni, különben a nézők elszivárognak. A Bazilika előkészítésénél megterveztük a barátommal, hogy milyen nagyságú jégtömböket illesszünk össze az elején, és sok fényképet is megnéztem, hiszen faragás közben nincs idő körbe járogatni az épületet, hogy hogyan is néz ki, hol vannak az ablakok, milyen a kupola – mesélte a mű elkészülte után a Borsnak Zsolt, aki zárásként még azt is elárulta, hogy a jeges italokat nem kedveli, inkább a gyömbérrel, mézzel kevert és citromlével ízesített forró vizet.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet

kemma.hu

Busz akadt el a tatabányai halálos baleset helyszínénél

metropol.hu

Sokkoló történetet osztott meg Merkely Béla: 70 napig küzdött életéért az oltásellenes apa – Videó!

life.hu

"Szépek az ikrek!" - Tolvai Reni mellei felborzolták a kedélyeket, nem bírnak magukkal a rajongók

magyarnemzet.hu

Zsíros megbízást kapott Lamperth Mónika a bajai városvezetéstől

bama.hu

Megfenyegették a kozármislenyi háziorvost az oltások beadása miatt

origo.hu

21 nap alatt is leszokhat a dohányzásról

mindmegette.hu

Ha igazán házias ízekre vágysz: így készül a savanyú becsinált leves

vg.hu

Hivatalosan egyetlen magyar iskolában sincs zárás az ötödik hullám alatt

nemzetisport.hu

Válogatott: már nem Fehér Csaba az MLSZ szakmai igazgatója

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 22.: Különös látomásokat, álmokat jeleznek a bolygók

borsonline.hu

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak