Aktuális

Berágtak a vendéglátósok: a szakma jövője a tét!

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.04.29.

A vendéglátósok nem tudják, mit tegyenek: ha emelik a béreket, drágul az étterem, viszont sok százezres fizetés nélkül ma már nem kapnak szakácsot.

Forrás: Grafika: Pintér Péter

Közeleg a nyári szezon, a balatoni vendéglátóhelyeken alig van dolgozó személyzet, a büfések már most kétségbe vannak esve, mi lesz így a turistarohamban. Az ország más területein sem jobb a helyzet, ahol nincs ember, ott az érezhetően az étel, a kiszolgálás minőségének rovására megy.
Egyes éttermek – persze főleg a Balatonnál – több százezres  fizetéseket ígérnek, csak hogy jöjjenek dolgozni hozzájuk, de hiába. 

– Akik jelentkeznek a hirdetésre, állásinterjúra, gyakran végül el sem mennek – magyarázta a Borsnak a problémák miatt frissen alakult Magyar Vendéglátósok Érdekvédelmi Egyesületének (MVÉVE) elnöke. – A szakmához szükséges iskolai oktatás kevés, közben a tulajdonosok sem becsülik meg a munkavállalókat. Miközben ma már hozzáértés nélkül is nyugodtan nyithat bárki egy éttermet vagy büfét – sorolta Lázár Péter.

A most létrehozott egyesület célja először is, hogy normalizálódjanak a bérek. Például szeretnék elérni, hogy a házhoz szállítás költsége és a szervízdíj oly módon alakuljon át, hogy azt be lehessen építeni a bérköltségekbe.

– Azt is meg kellene érteni, hogy minőségi étkeztetést csak minőségi helyen kapnak, ahol magasabb árakat is kell fizetni. Olcsóbb helyeken nem tudnak magas elvárásoknak megfelelni a dolgozók – így az elnök.

Bár mindezt elérni időbe telik, a szervezetben kitartóak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek