Berágtak a vendéglátósok: a szakma jövője a tét!

Berágtak a vendéglátósok: a szakma jövője a tét!

pincér
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 29. 10:30
A vendéglátósok nem tudják, mit tegyenek: ha emelik a béreket, drágul az étterem, viszont sok százezres fizetés nélkül ma már nem kapnak szakácsot.
Zs.V. 

Közeleg a nyári szezon, a balatoni vendéglátóhelyeken alig van dolgozó személyzet, a büfések már most kétségbe vannak esve, mi lesz így a turistarohamban. Az ország más területein sem jobb a helyzet, ahol nincs ember, ott az érezhetően az étel, a kiszolgálás minőségének rovására megy.
Egyes éttermek – persze főleg a Balatonnál – több százezres  fizetéseket ígérnek, csak hogy jöjjenek dolgozni hozzájuk, de hiába. 

– Akik jelentkeznek a hirdetésre, állásinterjúra, gyakran végül el sem mennek – magyarázta a Borsnak a problémák miatt frissen alakult Magyar Vendéglátósok Érdekvédelmi Egyesületének (MVÉVE) elnöke. – A szakmához szükséges iskolai oktatás kevés, közben a tulajdonosok sem becsülik meg a munkavállalókat. Miközben ma már hozzáértés nélkül is nyugodtan nyithat bárki egy éttermet vagy büfét – sorolta Lázár Péter.

A most létrehozott egyesület célja először is, hogy normalizálódjanak a bérek. Például szeretnék elérni, hogy a házhoz szállítás költsége és a szervízdíj oly módon alakuljon át, hogy azt be lehessen építeni a bérköltségekbe.

– Azt is meg kellene érteni, hogy minőségi étkeztetést csak minőségi helyen kapnak, ahol magasabb árakat is kell fizetni. Olcsóbb helyeken nem tudnak magas elvárásoknak megfelelni a dolgozók – így az elnök.

Bár mindezt elérni időbe telik, a szervezetben kitartóak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.