Aktuális

13 évesen írta meg első művét Dániel

BoBe

Létrehozva: 2019.04.13.

<p>Huszonhárom évesen megnyert egy nemzetközi zeneszerzőversenyt Lázár Dániel, az első saját alkotását viszont már gyerekként felmutatta. </p>

A huszonéves fiatal gyerekkora óta a zenének él, mégsem sejtette, hogy annyira jól szerepel a II. Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyen, hogy ô lesz a befutó. Az elismert nemzetközi versenyen egy teljesen önálló, eddig még nem hallott zeneművel kellett előrukkolniuk az indulóknak, ráadásul úgy, hogy az Beethoven Tavaszi szonátájának egy felismerhető motívumára épüljön.

– A versenyre három hét alatt készítettem el a művemet. Jobb, ha van egy hónapunk erre, mert szeretjük, ha kapunk elég időt, hogy fel tudjunk készülni, ki tudjuk gondolni a hangokat és ütemeket – meséli a Borsnak Dániel, aki művészcsaládban nőtt fel, ezért a zenét már gyerekkorában magába szívta.

–  Édesapám a Magyar Nemzeti Balett főkorrepetitora. A nő­vérem pedig elvégezte a Magyar Táncművészeti Egyetemet és azóta is profi táncművész, tehát az egész gyerekkoromat végigkísérte a zene és a színház. Nyolc­évesen kezdtem el zongorázni, és 13 éves koromban alkottam meg az első zeneművemet. Persze az még nem volt annyira tudatos zenealkotás – mondja Dániel, aki a Zeneakadémia elsőéves mesterszakos hallgatója, jövőre fejezi be a tanulmányait. Vágya, hogy egyszer taníthasson és mozifilmekhez komponáljon. Addig pedig gyűjti a tapasztalatokat.

– Már két magyar rövidfilm és egy dokumentumfilm készítésében is közreműködhettem, én alkothattam meg az Estella és a Breathe Together zenei világát. Érdekes és inspiráló, ahogyan egy filmes karakter érzései és lelkülete megjelenik a hozzá komponált hangokban – mondja az ifjú tehetség.

Két nap alatt készítették el

Az Estella a nemzetközi 48 Hour Film Project című versenyre készült tavaly. Az indulóknak 48 órájuk volt arra, hogy a forgatókönyvtől eljussanak a vágott anyagig. A műfajt egy kalapból húzták. Az alkotásban a Barátok közt egykori sztárja, Ábrahám Edit is szerepel.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek