Só, bors, piros paprika, köménymag, Vegeta – nagyanyáink erre a kombinációra esküsznek. Ezen nőttünk fel, sokan a mai napig ragaszkodnak a jól bevált ízesítéshez. Az üzletek polcai és a hipermarketek nemzetközi konyha nevet viselő részlegei viszont roskadoznak a fűszerektől, ember legyen a talpán, aki tudja, melyik milyen fogáshoz illik. A fűszerek tárházában Szendrei Bence séf és Lencsés Rita gyógynövényszakértő segít a Borsnak eligazodni.
Termesszük otthon!
A keleti, ázsiai fűszerekhez legkönnyebben a boltokban juthatunk hozzá szárítva, viszont néhányukat otthon is nevelhetjük. Csillagánizst például vetőmagboltban is árulnak. A sáfrányt csak hagymáról lehet szaporítani, ezeket nyáron kell elültetni. Hátránya, hogy rengeteget kell ültetnünk belőle, hogy elég fűszerünk legyen. A kardamom termesztése nem egyszerű, mert a növénynek mesterséges megvilágításra is szüksége lehet.
Átverés
Ha sáfrányt vásárolunk, akkor minden esetben nézzük meg a csomagolást, mivel sokszor más fűszerekkel vegyítik.
Cayenne bors(Amerika)
ÍZ: Nincs köze a borshoz, a Cayenne csili magja. Erős, csípős. Hasonlít a fűszerpaprikához, de annál jóval erősebb.
FELHASZNÁLÁS: Szinte bármilyen ételt elkészíthetünk vele, szószokban, erősen fűszeres fogásokban is megállja a helyét.
TIPP: A kevesebb néha több, erre a növényre hatványozottan igaz.
EGÉSZSÉG: Belső tüzet ad, ami felpezsdíti a testünket, és a vitamintartalma is magas.
Sáfrány(Délnyugat-Ázsia)
ÍZ: Édeskés, kesernyés.
FELHASZNÁLÁS: Főzelékekhez, húsleveshez, hüvelyesekhez, rizottóhoz tökéletes. A sáfránynak szüksége van a nedvességre, ezért száraz húsokhoz nem ajánlott. Igazán kijön az íze, ha belefőzzük a szaftba.
EGÉSZSÉG: A népi hagyomány úgy tartja, hogy fokozza a termékenységet.
Kurkuma(Dél- és Délkelet-Ázsia)
ÍZ: Nincs domináns íze, inkább színezik vele az ételt.
FELHASZNÁLÁS: Szaftosabb ételekbe jó, például ragukba, húsos vagy vegetáriánus ételekbe. Desszertekbe és levesekbe nem annyira ajánlott.
TIPP: Ne lepődjünk meg, ha a megvásárolt pornak más színe van: a citromsárgától a narancssárgáig bármilyen színben előfordulhat.
EGÉSZSÉG: Méregtelenít.
Kardamom(India)
ÍZ: Érdekes, kámforszerű.
FELHASZNÁLÁS: Ha nyersen jutunk hozzá, akkor a magjait le kell pirítani, majd őrölni. Keleties ételekhez illik legjobban, de a leveseket is meg tudjuk vele bolondítani. A gyömbérrel jó párost alkot.
TIPP: Erőszakos fűszer, könnyen elronthatjuk vele az ételt, ha sokat teszünk bele.
EGÉSZSÉG: Csillapítja a fájdalmat, megszünteti a migrént
Curry(India)
ÍZ: Kicsit csípős, intenzív illatú.
FELHASZNÁLÁS: A szaftos birkás, disznós ételekhez passzol. Keleties ízvilágot ad.
TIPP: Nem ajánlatos sima húsra rászórni és úgy megsütni.
EGÉSZSÉG: Segíti az emésztést, és a szélgörcsök ellen is felveszi a harcot.
Csillagánizs(Dél-Kína)
ÍZ: Erős illata van, íze kellemes.
FElHASZNÁLÁS: Vörös húsokhoz, marhához, kacsához, libához jól passzol, de az ázsiai ételekhez is tökéletes. A babokhoz, csilikhez is jól áll, de deszszertekhez is használhatjuk.
TIPP: Vigyázni kell vele, mert ha túl sokat teszünk bele, akkor erős lehet.
EGÉSZSÉG: Megfázáskor köptetőként akár gyerekeknek is adhatjuk, de az emésztést is serkenti.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.