Mi más, mint az állatok szeretete adta az ötletet, hogy 2014-ben megnyissa kapuit a budapesti kávézó?
– Úgy gondoltuk, a fővárosi emberek rohanó mindennapjait kicsit fel tudjuk oldani azzal, hogy testközelbe kerülhetnek nemcsak a házi, hanem az egzotikus állatokkal is – mesélte büszkén Réka, az ügyvezető a Vasárnapi Borsnak.
A kávézóban több mint 15 állatfajjal találkozhatunk, és amelyiket kiszemeltük magunknak, azt a gondozók szakszerű tájékoztatás után a kezünkbe adják, és már cirógathatjuk is. Legyen az kaméleon, kígyó, nyuszi vagy papagáj, nincs akadálya az ismerkedésnek. Az ötlet teljesen egyedi, Európában a Zoo Café az egyetlen ilyen kávézó. Talán ez is az oka, hogy előre asztalt kell foglalni a bejutáshoz.
Persze sokakban felvetődhet a kérdés: biztosan jó ez az állatoknak? Természetesen minden jogszabályt figyelembe véve, az előírtaknak megfelelően tartják valamennyit. Minden állat a számára kialakított ketrecben és terráriumban él, élhető környezetben és körülmények között. Egyáltalán, mindegyikükön látni, érezni, hogy egészségesek és élvezik a kiemelt figyelmet és a törődést.
Egyébként szoros időbeosztást kell követnie a személyzetnek, ugyanis egy asztalt másfél óráig tudnak kiszolgálni, így folyamatosan váltják egymást a leülni vágyók, és az állatoknak is van pihenőidejük. Pontosan azért van az összes fajból több példány, hogy mindegyikük naponta csak egyszer-kétszer kerüljön kézbe, maximum egy órát. Mivel például a kaméleonoknak napi 12 órát kell a melegítő és UV-B lámpa alatt lenniük, rájuk kell a legjobban figyelni.
Azért vannak olyan egyedek, amelyeket csak megcsodálni lehet, mert nem vehetők kézbe. Például két óriástukán – a szárnyasok csak üveg mögül szórakoztatják a vendégeket. De vannak mentett állataik is, amelyeket kézbe nem adnak, ezeket szintén csak fotózni és csodálni lehet.
A higiéniai szempontokra is fokozottan ügyelnek.
– Az asztalokon található kézfertőtlenítő, amit kötelező minden vendégnek használni, nemcsak a saját, hanem az állatok érdekében is. Ezzel kivédhető a fertőzésveszély. A konyhának zártnak kell lennie, ide kizárólag ember léphet be. Itt készülnek a kávékülönlegességek, limonádék, sütemények és melegszendvicsek – teszi hozzá Réka.
A kávézó fontosnak tartja, hogy segítsen a vendégeknek a felelős állattartás elsajátításában. Bármilyen kérdésre szívesen válaszolnak az állatok környezetének és megfelelő körülményeinek a kialakításával kapcsolatban, megmutatják a helyes gondozást, hasznos tippeket adnak, sőt zoopedagógus részvételével különböző rendezvényeket is tartanak.
Bizony fel kell készülni kisebb „balesetekre”. Az állatoknak ugyanis az asztalon nincs mellékhelyiségük, tehát bárhol elvégezhetik a dolgukat. A gondozók persze egyből feltakarítják és fertőtlenítik azt, ám nem árt a gyerekeknek előre szólni az esetleges kellemetlenségről.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.