Génszerkesztéssel emelik a vitamintartalmat a szegedi kutatók

Génszerkesztéssel emelik a vitamintartalmat a szegedi kutatók

tudomány
PUBLIKÁLÁS: 2019. március 26. 16:00
Bors

Tegye fel a kezét az, aki nem csábul el a zöldségespultnál egy gigantikus, vérvörös alma láttán, vagy nem a tökéletes formájú pa­radicsom után nyúl először, hanem esélyt ad a pöttyösebb, kissé kókadtabb példányoknak is! Valóban nehéz nem az alapján választani, hogy melyik a legszebb. Pedig érdemes volna, ugyanis a génmódosítás vagy nemesítés során sok mindenre figyeltek a tudósok – például a színre, az ízre, a formára –, csak éppen a C-vitamin-tartalomra nem.

Most viszont génmódosítás nélkül magas C-vitamin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök előállítása válhat lehetővé egy szegedi kutatócsoport munkájának köszönhetően. Tóth Szilvia Zita, az MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézetének tudományos főmunkatársa a Kossuth Rádió  A tudomány hangjai című műsorában beszélt erről. 

– Azt kutatjuk, hogy hogyan is termelődik a C-vitamin a növényben – kezdte a kutatónő, hozzátéve: a növények szabályozzák magukat, hogy mennyi vitamint termeljenek, a túl sok ugyanis káros is lehet a növényre. Nekik most azt kell megtalálni génszerkesztéssel, hogyan tudnák arra bírni a növényeket, hogy raktározzák el a megtermelt C-vitamint. 

Tóth Szilvia elmondta azt is, a felszívódás hatékonyabb, élettanilag hasznosabb, ha növényekkel visszük be a szervezetbe a vitamint, így ugyanis a növények más alkotóelemei is jelen vannak – magyarázta a tudós, hozzátéve: ne­mesítés során a növények C-vitamin-tartalma csökkent, ez ugyanis nem volt szempont. Ám addig is, amíg a szegedi csoport valódi eredményre nem jut, nem kell lemondani a finom gyümölcsökről. Egyrészt válasszunk inkább ősi fajtákat, nem nemesítetteket, illetve válogassunk az alábbi listából, amiknek már most is extra magas a C-vitamin-tartalma.

Speciális módszer 

A fény emeli a növények C-vitamin-tartalmát, ezért a szegedi kutatók nagyobb erősségű fényt és többórás megvilágítást alkalmaznak. 

A természet vitaminbombái

HOMOKTÖVIS

A homoktövis narancsszín bogyójában tízszer annyi a C-vitamin, mint a citrusfélékben, ha­tékony antioxidáns is. 10 dkg homoktövissel 600 mg vitamin jut a szervezetbe.

PAPRIKA

A piros fajtákat ér­demes választani, akár pritaminból, akár kápiából, ez ugyanis 400 mg C-vitamint is tartalmazhat 10 dekájában.

CSIPKEBOGYÓ

Mivel a C-vitamin 40 fok felett elkezd lebomlani, ezért csipkebogyóteához a langyos áztatást válasszuk. Így 10 dkg hecsedliből 400 mg C-vitaminhoz juthatunk.

GOJI BOGYÓ

Ugyan többen is a második legvitamin­dúsabb gyümölcsként tartják számon, ez tévedés. A nyers gojinak 28 grammja (kb. 2 evőkanálnyi) 5,4 mg C-vitamint tartalmaz csupán.

KIVI

Egyetlen darab zöld gyümölcs 64 mg-ot is tartalmazhat, ráadásul nagyon kevés a kalóriatartalma. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.