Aktuális

Felháborító fordulat! Megkapja az ötmilliót Szögi Lajos lincselője

Bors

2019. március 25. hétfő 04:20

Miközben a Szögi család jogi képviselője arról beszél, hogy az ifjabb H. Dezsőnek megítélt ötmilliót zárolni fogja a végrehajtó, a Szegedi Törvényszék nem tud semmiféle végrehajtási eljárásról. Ezek alapján úgy tűnik: a lincselő gazdag emberként szabadul.

Forrás: Bors

A nem megfelelő „tartási körülmények” miatt pert nyert az állammal szemben ifjabb H. Dezső. Az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottjaként 17 évre elítélt férfi ötmillió forintot kapott kártalanításként az általa kifogásolt börtönállapotok miatt – számolt be korábban a Bors.

Múlt héten azt is megírtuk: az ítélet tavaly novemberben jogerőre emelkedett. Sokáig úgy tűnt, hogy ez az összeg az áldozat családjának megítélt 42 millió forintnyi kártérítés része lehet, ám legújabb információink szerint a Szögi család jelen pillanatban nem számíthat arra, hogy végrehajtsák H. Dezsőn a tartozást.

Már a lincselő számláján a pénz?

A Szögi családot képviselő dr. Helmeczy László szerint ifjabb H. Dezső büntetés-végrehajtási számlájára alighanem már meg is érkezett az ötmillió. Ezt elmondása szerint a bírósági végrehajtónak zárolnia kell, hogy aztán a Szögi családnak megítélt kártérítés részeként átutalják nekik.

– Egyelőre nem tudom megmondani, hogy valójában mikor juthat hozzá a Szögi család eh­hez az összeghez. Ugyanis if­jabb H. Dezső jogi képviselője a végrehajtás elévülésére hivatkozik annak ellenére, hogy közokirattal tudjuk igazolni: nem évült el. Akár még az is előfordulhat, hogy pert indítanak a végrehajtás megszüntetéséért (azaz az ötmillió megtartá­sáért – a szerk.), ez megint el­odázhatja a kifizetést – magyarázta a Borsnak dr. Helmeczy László.

A kamara nem tud végrehajtásról

A Bors kérdésére ugyanakkor a Szegedi Törvényszék azt közölte: a bíróság megkereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy kiderüljön, a terhelttel (vagyis H.-val) szemben van-e kártérítési eljárás. Válaszukat idézzük: „Az volt megállapítható, hogy a kártalanítás iránti kérelemmel összefüggésbe hozható ítélettel kapcsolatban polgári jo­gi igény, sérelemdíj, kártérítés behajtása végett felfüggesztett, illetve folyamatban lévő végrehajtási ügy a kártalanítás tárgyában történő döntés meghozatalakor nem volt.”

Magyarán ez annyit tesz, hogy a Szögi Lajos családjának megítélt 42 milliós kártérítés rendezése, pontosabban egy részének törlesztése helyett az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja kapja meg a pénzt. Arról is érdeklődtünk, megtörtént-e már az átutalás.

A válasz: „A bíróság a kártalanítást megállapító határozat jogerőre emelkedése után a határozatot megküldte az Igazságügyi Minisztérium részére, hiszen a kártalanítás kifizetése iránt az igazságügyért felelős miniszter intézkedik.” Tehát most a szaktárcától várjuk a tájékoztatást.

Egy másik tettes is pénzt szimatol

Mindeközben úgy tűnik, újabb olaszliszkai lincselő fejében gyúlt fény: a Bors információi szerint ugyanis a harmadrendű vádlottként 15 évre ítélt Sz. András is keresetet nyújtott be az állammal szemben, szintén a rossz börtönkörülményekre hivatkozva.

– Meg tudom erősíteni az értesülést, a harmadrendű vádlott is perel, bár információim szerint ő felajánlaná a kártérítés összegét a Szögi családnak – mondta a Borsnak dr. Helmeczy László.

Egyelőre költői a kérdés: Vajon állja-e a szavát a férfi?

Ami előnyt élvez

Két dolog élvez elsőbbséget, ha egy rabnak a börtönviszonyok miatt pénzt ítélnek meg: az elmaradt gyermektartási díj, valamint sértettek vagy hozzátarto­zóik polgári jogi igényének kielégítése. Először tehát ezeket kell rendezni. Ezt mondta tavaly decemberben Szabó Judit, az Országos Bírósági Hivatal bírája a Magyar Időknek. A fogvatartottak csak akkor kapnak valamit a kártérítésükből, ha ezek után még marad belőle.

140 ütés és rúgás

A köztiszteletben álló tiszavasvári pedagógust, Szögi Lajost a kislányai előtt verte halálra a feldühödött tömeg 2006. október 15-én, miután a kocsijával elhaladt egy akkor 11 éves olaszliszkai kislány mellett. A családapát több mint 140 ütés-rúgás érte, a gyilkosságot közfelháborodás kísérte.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Súlyos milliókat követelnek Majkától a lemondott koncert miatt

borsonline.hu

A repülőtéren villantott tangás popsit a fiatal lány

ripost.hu

8 milliót követelnek Majkától a lemondott koncert miatt

hirtv.hu

Brutális kutyatámadás történt Dunakeszinél

vg.hu

Perrel fenyegetik azt, aki felszólal a repohár ellen

mindmegette.hu

A legjobb nyári köret! Így lesz tökéletes a tzatziki

borsonline.hu

Hátborzongató jóslattal állt elő az új Baba Vanga: ez vár még ránk 2022-ben

origo.hu

Exkluzív dokumentumfilm sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

borsonline.hu

„Telefonon közölték, hogy agyhalott” - zokogta a dohánybolt előtti tragédiában meghalt férfi özvegye

További cikkek

Rezsi

Rezsicsökkentés: így spórolhatnak a feltöltőkártyás áramvásárlók

Dráma

Harmadik születésnapján derült ki a tündéri kislányról, hogy halálos beteg