Aktuális

Az Isz­lám Állam har­co­sát fog­ták el a szom­széd­ban, mé­szár­lásra ké­szült

Bors

Létrehozva: 2019.03.27.

Bécs­ben csa­pott le az oszt­rák ter­ror­el­há­rí­tás arra az iraki férfira, aki a gyanú sze­rint az Isz­lám Állam nevű ter­ror­szer­ve­zet tagja volt. A ha­tó­sá­gok úgy vélik, hogy német gyors­vas­utak ellen akar­tak me­rény­le­tet el­kö­vetni, a cél pedig az volt, hogy minél több ár­tat­lan em­ber­rel vé­gez­ze­nek.

A német és osztrák titkosszolgálat közös nyomozásának eredményeképpen csaptak le az osztrák Cobra nevű  terrorelhárító egység kommandósai Bécs egyik társasházának lakására. Ott sikerült őrizetbe venni azt az ötvenes éveiben járó iraki születésű bevándorlót, aki feltehetően az Iszlám Államhoz köthető terrorista csoport tagja lehetett - írja a RipostA nyomozók szerint az iraki és társai tavaly októberben és idén februárban több német vasútvonalon is terrortámadást akartak végrehajtani. A terv az volt, hogy különböző betonelemekkel és acélsodronyokkal gyorsvonatokat siklassanak ki, végső céljuk pedig az lehetett, hogy a katasztrófában minél több ártatlan ember veszítse életét.

Szerencsére az első, Nürnberg és München közötti, majd az idei dortmundi kísérlet is meghiúsult. Tavaly októberben a nyomozók a sínek közelében megtalálták az Iszlám Állam zászlaját, majd mellette egy arabul írt levelet, amelyben azt írták az elkövetők, hogy további merényleteket terveznek Európában mindaddig, amíg az európaiak harcban állnak az Iszlám Állammal. A nyomozók ezt úgy értelmezték, hogy a dzsihadisták biztosak voltak abban, hogy tervük sikerrel jár, és ilyen módon próbáltak volna nyomást gyakorolni a nagyhatalmakra.

A hatóságok szűkszavú közlése szerint végül a hátrahagyott levél, egész pontosan az azt kinyomtató nyomtató adatai alapján tudták beazonosítani a gyanúsítottat. A Bécs központjában lévő önkormányzati lakásban végül sikerült elfogni egy 50 év körüli, házas, ötgyermekes férfit.

A Kronen Zeitung nevű osztrák lap információi szerint az iraki születésű bevándorló már két évtizede él Ausztriában menekültként, ráadásul egy stadionokat és bevásárlóközpontokat őrző cégnél dolgozik biztonsági őrként. Ez egyben azt is jelenti, hogy az őrizetbe vett migránsnak hozzáférése volt több osztrák stadion és pláza bizalmas biztonsági leírásához.

Az osztrák napilapnak azt is sikerült kiderítenie, hogy a férfi katonai kiképzésben részesült, korábban ugyanis hazájában 15 éven keresztül szolgált a hadseregben.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek