Aktuális

A buktatók száma több, mint húslevesben a répa: ilyen a tökéletes töltött csirke

Bors

Létrehozva: 2019.03.16.

Kívül ropog, belül omlik, a töltelék pedig utánozhatatlan – az anyós, és a mama töltött csirkéjét nehéz felülmúlni, de nem lehetetlen!

A vasárnapi asztal egyik elmaradhatatlan családfogója a töltött csirke, aminek illatát megérezve mindannyian azt érezzük: otthon vagyunk. A receptet nézve azt hinnénk, egyszerű dolgunk van, a buktatók száma azonban több, mint húslevesben a répa. Egy kis hanyagság, és például a hús már ki is száradt. 

Schobert Norbi: Hagymát bele! 

A kenyér és a töltelék minősége és fajtája nem mindegy.

– Ha töltött csirkéről van szó, akkor a kenyér elmaradhatatlan, de ebből én csak az Update verziót használom, hogy ne legyen hizlaló a végeredmény. Beáztatom vízbe, kinyomkodom, teszek hozzá tojást, Update panírmorzsát, pirított hagymát, és egy kevés libazsírt is. Erre jöhet az elmaradhatatlan só, bors, majoránna, és mehet a csirkébe, és a bőre alá. Egyes országokban gesztenyét is kevernek a töltelékbe, de ezt semmiképp se rumos-cukros gesztenyepüré formájában tegyük, mert nem lesz finom, a megnövelt cukorbevitel pedig felesleges. Előmelegített sütőben 170 fokon 90– 100 percig sütöm, majd még további 20 percig 185 fokon. Így szépen lassan, egyenletesen fog sülni a hús. Ha ropogós bőrt szeretnénk, akkor adjunk a töltelékhez egy kicsivel több zsiradékot.

Buday Péter: Zsemle nélkül, almával

A séf a gödöllői töltött csirkére esküszik, viszont a zsömle helyett már más alapanyagot használ.

– Almával és zellerrel helyettesítem a pékárut. Száraz serpenyőben megpirítom a reszelt almát és zellert. Nem kell aggódni, ez nem lesz sem zeller-, sem pedig édes alma ízű, inkább semleges. Ugyanolyan jó töltőanyag, mint a zsemle, de nincs benne annyi szénhidrát. Ebbe szoktam tenni még egy kis borsót, egyben pirított gombát és csirkemájat, finomra vágott újhagymát, sót, borsot, és majoránnát. Ezzel töltöm meg a csirkét, majd mehet a tepsibe. Öntök alá egy picike vizet, de nem sokat, mivel a csirke úgyis enged majd magából nedvességet és zsírt. Fóliával letakarva körülbelül 30–40 percen keresztül 160 fokon sütöm, majd leveszem a „takarót”, és a szaftba teszek egy kevés vajat, és ezzel locsolgatva sütöm tovább a húst. Tehetünk alá zöldségeket, a csirke tetejére pedig 1–2 szalonnát is, így még finomabb lesz, de ez már ízlés dolga. 

Marton Adrienn: „Hidratál” a vajas, fűszeres krém

A gasztro-műsorvezető és ételstylist nagyon szereti a citrusos ízeket, így nem véletlen, hogy pont ilyen hozzávalókat tölt a csirkébe.

– Citrommal, naranccsal, fokhagymával, egy kis babérlevéllel, kakukkfűvel és fokhagymával szoktam tölteni. A bőr alá külön készítek egy keveréket, ettől nagyon finom lesz, és segít, hogy ne száradjon ki a csirkehús. Ehhez kell kenhető állagú vaj, kakukkfű, rozmaring apróra vágva, és sok fokhagyma összezúzva. Bevagdosom a bőrt, az ujjaimmal csinálok helyet ennek a tölteléknek a hús és a bőr között, majd ide szépen bekenem, bemasszírozom az elkészített fűszervajat. Ahogy a csirke izzad, sül, ez a vajas-fűszeres-fokhagymás krém folyamatosan hidratálja, így nem szárad ki, nem lesz fojtós. Körülbelül 180 fokon sütöm, és hogy a bőre ropogós legyen, a végén felveszem 220 fokra. Ettől gyorsan megpirul a külső része. A sütés alatt időnként megforgatom a húst, hogy egységesen süljön és piruljon.

Így nem szárad ki a hús

- Mindig előmelegített, forró sütőbe tegyük a csirkét, ha együtt melegszik a sütővel, akkor biztosan ehetetlenül száraz lesz.
- Szúrjuk meg a csirke vastag combját, ha tiszta színű szaft folyik ki belőle, akkor már jó. Ha tovább sütjük, akkor elpárolog belőle a víz, és biztosan kiszárad.
- Víz helyett egy kevés fehérbort is önthetünk alá, ami nem csak az ízét spékeli meg, hanem megóvja a kiszáradástól is.
- Ha nem félünk zsírt használni, akkor mielőtt betesszük a sütőbe, öntsünk a húsra egy kis zsiradékot, majd később a lefolyt szafttal locsolgassuk.
- Tegyük a csirkét fedetlenül egy éjszakára hűtőbe, hogy a bőre kicsit kiszáradjon, így még roppanósabb lesz sütés után.
- Omlósabb lesz, ha hat órára sós, citromos, borsos vízbe tesszük, így nem enged majd annyi nedvességet a sütőben.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27574_resized.jpg?avcount=1714410913
origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134038_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Így néznek ki ma a Dallas sztárjai – van, akire garantáltan nem fogsz ráismerni – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172894_auto_resized.png
metropol.hu

Teljes összeomlás Liverpoolban, már Szoboszlaiék is tudják, baj van

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173984_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Itt a teljes jegyzőkönyv, így fenyegette Magyar Péter a feleségét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173740_auto_resized.png
metropol.hu

Titkok a Hazatalálsz forgatásáról - Metropol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173137_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Magyar Péter és az ő 2019-es árulása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27570_resized.jpg?avcount=1714410913
origo.hu

Különleges vallomást tett Tóth Gabi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714410913
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714410913
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú