Aktuális

Lácacséke a magyar Chicago

B. B. A.

Létrehozva: 2019.02.07.

Békés utcakép, ásítozó falucska, elégedett helybéliek – a statisztika szerint mégis Lácacséke az ország legveszedelmesebb települése.

Egy háromszáz lelkes borsodi falucska, Lácacséke a legfertőzöttebb település bűnügyi szempontból – derül ki a Prevenciós Bűnözés-statisztikai Adattár (PRE-STAT) statisztikájából, amely az előző év első felét vette górcső alá. Az alapján állapították meg, mely hazai települések a legveszélyesebbek, hogy mennyi volt az emberölés, a testi sértés, a kiskorú veszélyeztetése, az embercsempészés, a garázdaság, az önbíráskodás, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény, a lopás, a rablás, a kifosztás, a zsarolás, a rongálás, az orgazdaság, illetve a járműlopás. Ezek száma egyébként az elmúlt nyolc év alatt 240 ezerről 100 ezerre csökkent az országban.

Meglepődött a polgármester

A statisztika szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lácacsékén történt 2018 első felében a legtöbb ki­emelt bűneset: 44. Mint kiderült, a 326 lakót számláló településen száz emberre 13,5 bűncselekmény esik. A Bors megkereste Lácacséke polgármesterét, aki nagyon meglepődött ezen az eredményen, mivel ő nem tapasztalja, hogy ilyen nagy lenne a gond.

– Kábítószerrel való visszaélés még egyáltalán nem fordult elő Lácacsékén, emberölés több mint húsz évvel ezelőtt történt, de – ugye – az nem esik bele a vizsgált időszakba. Egy postást támadtak meg akkor. Kisebb vagyon elleni bűncselekmények természetesen előfordulnak, ez alatt főleg tűzifalopást kell érteni, vagy elhagyott házakba szoktak néha bemenni. Én úgy gondolom, hogy Lácacsékén a nap bármelyik szakában nyugodtan végigmehet bárki, semmilyen bántódása nem esik – kommentálta a Borsnak Fedor László polgármester.

Elégedett a helybeli

Megkerestünk egy lácacsékeit is. Ő sem érti, mi alapján állapította meg a statisztika, hogy Lácacséke a legveszélyesebb település. A férfi ugyan a nevét nem vállalta, de megosztotta velünk tapasztalatait. Elmesélte: bár egyszer néhány éve betörtek hozzá, a rendőrök azonnal cselekedtek, és elkapták a két elkövetőt, akik azóta is börtönben vannak.

– Olyan 70–75 százalékban elfogadhatónak tartom a közbiztonságot. Nem jellemzőek a bűncselekmények, de ha történik is valami, a rendőrök azonnal intézkednek, nagyon elégedett vagyok velük. Én rögtön a szlovák határszél mellett lakom, és napi rendszerességgel, akár egy nap háromszor-négyszer is elautóznak felém, van, hogy még este is – mesélte el az ott lakó.

168 óra szolgálat

A felmérés szerint a nagyvárosokat tekintve Budapest és Győr áll a legrosszabb helyen, mind a két településen ezer emberre tíz bűncselekmény jut (vagyis százra egy). Szegeden történt a legkevesebb kiemelt bűncselekmény a vizsgált időszakban, ott ezer polgárra öt esik. Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőrszervezetek Szövetségének elnöke szerint egyértelmű, hogy ez minek köszönhető.

– Mi is és a rendőrök is igyekszünk kiemelkedő munkát végezni. Huszonnégy órás rendőri jelenlét van Szeged utcáin. A 62 megyei polgárőr egyesület összesen 280 ezer körüli óraszámban teljesített szolgálatot tavaly. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy olyan, mintha egy 13. hónapot is dolgoztunk volna. Fejenként 168 óra volt a szolgálatban eltöltött időnk, ezt idén tíz százalékkal überelni fogjuk. Én bátran elengedem a lányomat úgy az éjszakába, hogy hajnalban ér haza, mert tudom, hogy nincs miért aggódnom – emelte ki a Borsnak az elnök.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151745_auto_resized.jpg
origo.hu

Max Verstappen egy másik világsztárra cserélte a barátnőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27376_resized.jpg?avcount=1713926110
origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157041_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155904_auto_resized.jpg
ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155700_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megállította a rendőr gyorshajtás miatt, de arra senki nem számított, hogy sürgős beavatkozásra lesz szükség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27374_resized.jpg?avcount=1713926110
origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133120_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713926110
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713926110
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi