Aktuális

Így kerülhetőek el a generációs konfliktusok

Bors

2019. február 17. vasárnap 10:30

Manapság szinte nincs olyan család vagy munkahely, ahol ne lennének félreértések, veszekedések a generációs különbségek miatt. Ami normális emberi reakció, de szerencsére kivédhető a korosztályok közötti konfliktus.

Előrelátás és humor

A serdülőkorúak szinte bármin fel tudják húzni magukat, főleg ha a szüleikről van szól. Sőt né­ha olyanokat is mondanak, amiket később lehet, hogy megbánnak, de ezt sosem fogják beismerni. A pszichológus sze­rint ez egy normális folyamat, azonban a szülőn múlik, hogyan kezeli a helyzetet.

– A tinédzser ahogy elkezdi bontogatni a szárnyait, saját véleményt formálni és a terveit megvalósítani, az mindig kötelező konfliktussal jár, mivel a szülői alapelvek ellen fordul. Minden új generá­ciónál fellép valami újdonság, ami még nem volt, ezért is okoz ez nagy fejtörést a szülőknek. De ha felkészülnének arra, hogy a gyerekük a kamaszkorban meg fog változni, akkor az sokat segíte­ne elkerülni a problémákat – magyarázta Csehák Hajnalka pszichológus. Szerinte sokkal könnyebb lenne, ha a felnőttek kellő bölcsességgel, előrelátással és humorral kezelnék ezt az időszakot, akkor könnyebb lenne átvészelni.

– Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell komolyan venni a gyerekünket, csupán nem szabad magunkra vennünk a kritikáját, és nem szabad megsértődnünk sem, ha valami olyat mond, ami rosszulesik ne­-künk. Mindig mérlegeljünk, melyik a jobb: ha egy jó nagy veszekedés lesz a családban, ami miatt romlik a kapcsolat vagy ha el­engedjük a fülünk mellett a kéretlen szavakat.

A vezetőségen múlik

A munkahelyen sem ritka a generációs különbségek miatti feszültség. A tapasztaltabb idősek hajlamosak türelmetlenségre az újonc fiatalokkal szemben, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak féltik a munkájukat. Emellett a technika világában a tudás miatt is összekaphatnak az eltérő generációk.

– A mostani nézetrendszer szerint a fiatalság egy nagyon komoly előny, ami már alapból kiindulópontja lehet egy veszekedésnek. Az egyik probléma az, hogy a már régi motorosok nagyra tartják magukat, de a friss tudású és lendületes fiatalok ugyanezt érzik, hiszen nekik is megvannak az előnyeik. Sajnos ezeket a nézeteltéréseket nehéz négyszemközt megoldani, itt általában csak a vezetőség tehet rendet – tette hozzá a pszichológus. Sokat segíthetnének még a munkahelyi konfliktusokon a csapatépítő tréningek, de sajnos nem divat ilyen programokat szervezni, ha mégis, az sem mindig jár sikerrel. A szakértők szerint már az is eredményhez vezetne, ha a különböző korú kollégák egy jót tudnának együtt beszélgetni, vagy csak nyugodt körülmények között adnák át egymásnak a tudást. Ez abban is segíthet, hogy eloszlassuk az előítéleteket, ami sokszor már a bemutatkozáskor megpecsételi a kollegiális viszonyt.

Ezeket tartsuk szem előtt

- Inkább humorral kezeljük a nem kívánatos megjegyzéseket, soha ne vegyük magunkra!
- Próbáljuk meg megérteni a másik generáció problé­máit, szempontjait, ez sokat segíthet a konfliktus elkerülésében.
- Tanuljunk egymástól!
- Legyünk nyitottak, és beszélgessünk többet!
- Kérdezzünk sokat! Ezzel megismerjük a másik fél gondolkodását, amely közelebb hozhat egymáshoz.

További cikkek

Interjú

Szentkirályi Alexandra: Előre kell menni, nem hátra

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Váratlan fordulat, ezt tette titokban Harry herceg és Károly

origo.hu

Saját építésű kamerájával készít elképesztő képeket egy férfi Kanadában - galéria

vg.hu

Több száz falusi kisboltot épít át a Coop

zaol.hu

Tűz ütött ki egy zalaegerszegi lakásban

origo.hu

Célba ért a James Webb űrteleszkóp

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

vg.hu

Nagy rohamra számítanak a boltok február elsején

life.hu

Deutsch Anita és Kinizsi Ottó megmutatta 17 éves lányát: Emma kész nővé cseperedett - Fotó

zaol.hu

Piros bikiniben pihent a jakuzziban a hévízi szépség

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

origo.hu

Megváltoztatták a Harcosok klubja befejezését Kínában