Aktuális

Február 4-étől felbolydul a világunk: A Disznó éve a nagy változásoké, kihívásoké

Füredi

Létrehozva: 2019.02.03.

A kínai újév vagy holdújév a világ népességének negyede számára az év legnagyobb ünnepe, és nem csak Kínában tartják meg. A Disznó éve február 4-én, a hajnali órákban kezdődik Magyarországon.

Az időpont változó, ugyanis az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de mindig január 21. és február 21. közé esik.

A tavaszünnep a tavasz és egyben az új év kezdete, amikor a családok tagjai összegyűlnek és megajándékozzák egymást, másrészt pedig ilyenkor búcsúztatják az óévet, és biztosítják a szerencsét.

Az ünnepre készülődés jóval korábban elkezdődik. A legfontosabb – az ajándékvásárláson és sütés-főzésen kívül – az, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól: ezért kisöprik, s ha van rá mód, kimeszelik, az ajtókat, ablakokat pedig lemázolják. Egy hiedelem szerint a szemetet mindig befelé, a szoba közepére kell söpörni, s onnan óvatosan kivinni, lehetőleg a hátsó ajtón, hogy a szerencsét ne söpörjék ki vele. 

A betegek is felkelnek

Mivel az újév napja az egész évet meghatározza, fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik új ruhát viselni. A betegek felkelnek az ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak.
Az emberek az ünnep előtt megpróbálják behajtani kölcsöneiket, mert úgy vélik, ha újév napján valaki az adósuk, akkor egész évben tartozni fog nekik.

Újév előestéje – amely hasonlít a keresztény szentestére és a szilveszterre is – az ünnepsorozat legfontosabb eleme.

A családok összegyűlnek, együtt ünneplik az óév végét. Hagyományos játékokat játszanak, beszélgetnek, tévét néznek.

A rossz szellemek elijesztésére petárdát durrogtatnak, éjfélkor a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon. Az ételekből igyekeznek annyit készíteni, hogy bőven maradjon másnapra is, mert az kedvező előjelnek számít.

Ilyenkor nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni: kísérteteket, halált emlegetni, és a 4-es szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a „halál”. A sírás sem megengedett, ugyanis ha valaki sír az év első napján, akkor egész évben sírni fog. Ezért ezen a napon a gyerekeket sem szabad leszidni, bármilyen rosszak is.

Pénz a borítékban

Az újévi szokásokhoz tartozik a „piros tasak” ajándékozása: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek. Az összegnek páros számúnak kell lennie, mert a páratlan bajt hoz mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. Mivel a piros a bőség, a szerencse, a gazdag­ság színe, ezért ez az alapárnyalata minden dekorációnak. 

Buddha ajándéka 

A kínai asztrológia a kínai kultúrában gyökerező sok ezer éves ezoterikus hagyomány és tan, amely a világ alapelemeinek viselkedését, a természet rendjét, körforgását magyarázza. Nyugaton elsősorban a tizenkét állatjegyről is­mert.   

Egy régi legenda szerint Buddha magához hívta az összes állatot. Tizenketten jelentek meg, és az évek az állatok érkezési sorrendjében kapták meg nevüket: Patkány, Bivaly, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya, Disznó. Hűségük jutalmául Buddha mindegyiknek ajándékozott egy-egy évet, ettől kezdve ezek az állatok nevét viselték, s a befolyásuk alá kerültek. Az ember is a születése évének tulajdonságait hordozza magában.

Felbolydul a világ

A 2019-es esztendő a Disznó éve, amelynek jellemzőit Sásdi Bernadett asztrológus foglalta össze.

– A disznó az ázsiai kultúra szerint igen szerencsés szimbólum. Maga a Disznó jegy meglehetősen nyughatatlan. Az egyik leginkább életigenlő, szabadságvággyal bíró, és az élet örömeit igazán jól megélő, de képes az igazi káoszra és szétszórtságra is. Ezért a 2019-es év sok nagyszerű szórakozási lehetőséget hoz, kedvez mindenféle közösségi programnak, az utazásoknak, baráti összejöveteleknek. Ugyanakkor, ha nem figyelünk oda, illetve nincs megfelelő stratégiánk, igencsak nehéz időszak vár ránk, mert kifolyik az idő a kezünkből, el­úszunk a dolgainkkal, túlvállal­juk vagy túlszervezzük ma­gun­kat – mondja az asztrológus. – Személyes szinten is érezni fogjuk, itt az idő a változásra. Sokak indulnak útnak, na­gyobb lesz a költözési, munkahely-változtatási szándék, sok új szerelem szövődik. A pénzügyek területén is sok változás lehet, erőteljesen uralkodik majd a kiszámíthatatlanság. Nagy a kisebb-na­gyobb pénzügyi, gazdasági válság esélye.

Összességében a Disznó éve a nagy változásoké és kihívásoké. Sokunk életében teljesen új irányok mutatkoznak meg, mások pedig sok problémát küzdenek le, és még több feladatot teljesítenek. A lényeg: senki sem fog unatkozni, felbolydul a világ szemé­lyes és tágabb környezetünk­ben is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172525_auto_resized.jpg
origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27591_resized.jpg?avcount=1714464310
origo.hu

Megdöbbentő atomháborús fenyegetés a lengyelektől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175472_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghan döntött: Harry herceggel nem egyezik, amit szeretnének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174638_auto_resized.png
hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170167_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174400_auto_resized.png
hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27592_resized.jpg?avcount=1714464310
origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714464310
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól