Aktuális

Barátaival ünnepelné a születésnapját? Van egy ország, ahol törvény tiltja ezt

Bors

Létrehozva: 2019.02.14.

Forrás: Pixabay

A világban sokfelé vannak igencsak különös szabályok, amik valamilyen véletlen folytán a mai napig érvényben maradtak - ám betartásához természetesen már a hatóságok sem ragaszkodnak, így inkább csak érdekességként tekinthetünk rájuk. A közép-ázsiai Tádzsigisztánban azonban koránt sem ez a helyzet: a bizarr törvénykezéshez ugyanis komoly pénzbüntetések is járulnak.

A közelmúltban épp egy helyi popsztár, Firusa Khafizova esete irányította újra a figyelmet az ország különös szabályaira: az énekesnőre ugyanis 5000 somoni (150 ezer forint) pénzbírságot szabtak ki, miután születésnapját nem otthon, családi körben, hanem a barátaival egy étteremben ünnepelte. A tádzsigisztáni tradíciókat és szokásokat szabályozó rendelet értelmében ugyanis ez szigorúan tilos. A hatóságok alaposan utána is mennek minden szabályszegésnek: a nyilvánosan ünneplők ellen a közösségi oldalak fotói és videói is bizonyítékként használhatóak fel például. (Khafizova is ott rontotta el, hogy feltett egy videót a saját Insta-oldalára - ami alapján aztán megtalálták a hatóságok.)

A dolog még érdekesebb része, hogy nem is ősrégi regulák fenntartásáról van szó: 2007-ben vezették be a rendeletcsomagot, mely nem csak a születésnapokat szabályozza, de például azt is, hány fogást lehet feltálalni egy esküvőn, hány vendég vehet részt egy házasságkötésen vagy egy temetésen, illetve azt is, meddig tarthat egy ilyen összejövetel - írja az Odditi Central.

Idióta szabályok a világ minden táján

Floridában tilos este hat óra után nyilvánosan szellenteni, míg Texasban ugyanezt a liftben, St. Louisban pedig a templomban tiltják.

Ugyancsak Floridában vasárnapoknént tilos az elvált vagy özvegy nőknek ejtőernyőzniük.

Iowa államban egy csók nem tarthat tovább 5 percnél.

Orlandóban büntetést von maga után, ha elefántot kötnek a parkolóórához.

Oroszországban a nők nem zuhanyozhatnak vodkával.

Indoné­ziá­ban szigorúan tilos maszturbálni. aki mégis így tesz, azt lefejezéssel büntetik.

Franciaországban tilos disznót Napóleonnak elnevezni.

Thaiföldön pedig illegális pénzre lépni, valamint súlyos pénzbüntetést kell annak fizetnie, aki alsónemű nélkül lép ki az utcára.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek