Leves
Hozzávalók (6 adag):
20 dkg cserkész kolbász
1 nagy fehér hagyma, vékonyra szeletelve és apróra vágva
1 szárzeller, apróra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek friss kakukkfű
20 dkg főtt csicseriborsó, lecsöpögtetve
20 dkg főtt óriásbab, lecsöpögtetve
8 dl csirkehúsleves
1/2 csésze fehérbor
1/4 csésze olasz petrezselyem, apróra vágva
1 evőkanál olívaolaj
Só és bors
Elkészítés (60 perc): Karikázzuk fel a kolbászt 1,5 centis darabokra. Egy lábosban, egy kevés olívaolajon pirítsuk meg, kb. öt percig, akkor szedjük ki egy tálba. Öntsünk még olívaolajat a serpenyőbe, és szórjuk bele a felaprított hagymát és a zellert, és kevergetve hevítsük kb. tíz percig. Hozzáadjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet, és sütjük még pár percig. Akkor visszatesszük a kolbászt, és hozzákeverjük a megfőzött, lecsöpögtetett csicseriborsót és a babot. Főzzük együtt egy percig, kevergetve, amíg az olaj és a hagyma szépen bevonja a többi összetevőt. Öntsük fel a fehérborral és a húslevessel, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá a petrezselymet és az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a tűzről.
Főétel
Hozzávalók (8 adag):
80 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
50 dkg paradicsompüré
1 tk só
1 kk őrölt fekete bors
1 kk őrölt bazsalikom
60 dkg pennetészta
4 ek olívaolaj
20 dkg reszelt sajt
1 ek friss bazsalikomlevél a tálaláshoz
Elkészítés (60 perc): Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Belekeverjük a húst, és átpirítjuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket, végül a vörösbort és a sót. A bort kevergetve hagyjuk elpárologni, hozzáadjuk a paradicsompürét, és még főzzük egy rövid ideig. A tésztát közben félkészre főzzük. Egy sütőtálban vagy tepsiben összekeverjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A tányéron szórjunk rá egy kevés friss bazsalikomot is.
Desszert
Hozzávalók (6 személyre):
16 dkg babapiskóta
20 dkg narancslekvár
2 dl narancslé
½ dl narancslikőr
A zseléhez:
1,5 ek zselatinpor
80 ml víz
6 dkg cukor
3 dl narancslé
A krémhez:
4 tojássárgája
4 ek porcukor
2 ek kukoricakeményítő
2 dl tejszín
1 dl víz
1 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
50 dkg eper
2 nagy banán
3 dl tejszínhab
Elkészítés (3 óra): Keverjük össze a narancslekvárt, a narancslét és a narancslikőrt – ezzel fogjuk locsolni az összeállításnál a babapiskótát. Készítsük el a zselét: a zselatint oldjuk fel a vízben, és óvatosan langyosítsuk, vigyázva, hogy ne forraljuk fel. Keverjük hozzá a narancslét és a cukrot, majd öntsük akkora tálba, hogy kb. 1,5 centi magas legyen, és dermesszük meg a hűtőben. A krémhez a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral és a keményítővel, majd engedjük fel a vízzel és a tejszínnel. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrítsük be, végül adjuk hozzá a vaníliáscukrot is, majd hűtsük ki. Mielőtt elkezdjük összeállítani, a zselét vágjuk egyenletes kockákra, az epreket vágjuk félbe, a banánt karikázzuk fel. Először a babapiskóta felét sorakoztassuk a tál aljára, majd locsoljuk meg a narancsos öntet felével. A tál oldalát rakjuk ki a felezett eprekkel, majd tegyünk belőle a piskótára is. Most jön a krém fele, majd a zselékockák. Ugyanezt ismételjük meg még egy rétegben, ezúttal banánt belerétegezve, majd tegyük a trifle-t a hűtőbe egy órára. Tálalás előtt gazdagon díszítsük tejszínhabbal a tetejét.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (25 darab):
12 dkg liszt
½ kk sütőpor
½ kk só
3 ek cukor
1 ek vaj
1 tojás
2 ek rum
1 cs vaníliás cukor
½ l olaj a sütéshez
4 ek porcukor a beszóráshoz
Elkészítés (3,5 óra): A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval. A cukorból a vajjal és a tojással keverjünk sima krémet, ehhez adjuk hozzá a vaníliáscukrot és a rumot. Keverjük hozzá a krémhez kanalanként a száraz hozzávalókat, és sima tésztává dolgozzuk ki. Csomagoljuk folpackba az elkészült tésztát, és legalább két órára tegyük a hűtőbe. Vágjuk két darabra a tésztát, és mindkét gombócot sütőpapíron nyújtsuk ki 2 mm vastagra. Vágjuk kockákra, és a kockák közepébe is ejtsünk egy-egy vágást. Fóliával letakarva újra tegyük a hűtőbe egy órára, majd forró olajban süssük őket halvány aranybarnára. Itassuk le róla a felesleges zsiradékot, és porcukorral megszórva tálaljuk. TIPP: Kínálhatunk hozzá pálinkával hígított, forró lekvárt is.
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
A salátához:
20 dkg quinoa
1 fej lilahagyma
10 dkg magozott fekete olajbogyó
15 dkg koktélparadicsom
10 dkg morzsolt csemegekukorica
2 ek friss mentalevél
½ l csirkealaplé
1 tk só
A lazachoz:
40 dkg lazacfilé (harcsafilével is helyettesíthető)
10 dkg kukoricaliszt
1 kk só
+ olaj a sütéshez
Elkészítés (50 perc):
Diétás tipp
A diétázóknak készítsünk egyszerűsített verziót: a friss epret rétegezzük egy pohárba kevés mézzel ízesített görög joghurttal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.