Tortadíszgyártókból váltak marcipánbirodalommá Szamosék

Tortadíszgyártókból váltak marcipánbirodalommá Szamosék

múzeum
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 27. 08:30
<p>Nincs ma Magyarországon olyan, aki ne ismerné a Szamos nevet, vagy ne járt volna az egyik cukrászdájukban. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az Európa-hírű nagyüzem a semmiből indult. Egy kitartó cukrászinas, Szamos Mátyás hozta létre.</p>
Gergály Judith

Szamos László mestercukrásszal a Kossuth téri cukrászdában találkoztunk, és a kezdetekről, különleges családi történetekről faggattuk. László két testvérével együtt beleszületett a sütemények, marcipánok, édességek készítésének világába. Nem volt kérdés, hogy mindany-nyian részesei lesznek a családi vállalkozásnak.

– Már kisgyerekként megfertőzött az a fajta szakmaiság, amit az apám mindig hangsúlyozott: a név kötelez. Ha az ember elér valamit, a szakmában felfigyelnek rá, utána nincs visszaút, mindig ugyanazt a minőséget kell produkálni. A Szamos családban erre tettük fel az életünket – hangsúlyozza László.

Minden a rózsával kezdődött

Az apa nélkül nevelkedő, szegény sorsú szentendrei fiúcska, Mátyás jó kézügyességgel és művészi vénával volt megáldva. Mindenáron el akarta kerülni, hogy lakatosinasnak adják a szülei, ezért fogta magát, testvérével felgyalogolt a fővárosba, és végigjárta a legnagyobb cukrászdákat, hátha valahol felveszik tanulónak. 

– Sehol nem volt felvétel, de valaki azt tanácsolta neki, menjen el Auguszt E. Józsefhez. Ott az egyik kislánynak megtetszett az apám, és elintézte, hogy találkozhasson személyesen a mesterrel. Jó kiállása és határozottsága szimpatikus volt neki, így felvette apámat néhány hónapra – idézi fel fia, László. 

Az ifjú inas sok szorgalommal és ügyességgel mindent megtanult, majd egy napon egy dán cukrász vetődött az üzembe, aki megmutatta, hogyan kell marcipánból rózsát csinálni. 

– Apám elcsent egy kis marcipánt, és a műhely fölötti kis padlásszobában hajnali háromig gyakorolta. Szép formás rózsát csinált, reggel büszkén mutatta a mesternek. A nevét hamar megismerték és elismerték a szakmában. Így kezdődött a történetünk. 

Parasztházból hatalmas üzem fejlődött

Az 1960-as években kezdett el a Szamos család kisiparosként tortadíszt gyártani. Úgy szállították ki a termékeket. Egy pilisvörösvári parasztházban volt egy kis üzemük. Egyetlen alkalmazottal kezdték, majd az évek során egyre bővült az üzem. 1985-re már önálló nagy műhelyük lett, húsz alkalmazottal. 

– Kilenc négyzetméterből négyezer négyzetméter termelőkapacitás lett az évtizedek során. Egy régi iskolát alakítottunk át Pilisvörösváron, ez a mai műhelyünk is. Akkora volt az érdeklődés a termékeinkre, hogy nem tudtuk teljesíteni, ezért kiadtunk munkákat különböző hazai üzemeknek. A mai napig ötszáz embernek adunk munkát, ebből az anyacégben 250-en dolgoznak – hangsúlyozza László. 

Kígyózó sor a fagyiért

1987-ben a Párisi utcában nyílt meg az első saját édességboltjuk, aminek olyan nagy sikere lett, hogy maguk is meglepődtek. László úgy emlékszik, ötvenméteres sorok álltak a fagylaltnál, ebből derült ki, hogy jó úton járnak. Majd jóval később, 1999-ben nyílt meg az első cukrászda a Böszörményi úton. Ma 23 üzletük van országszerte. 

– Sokan megkérdezik tőlem, mi a sikerünk titka. Apám mindig azt mondta: nincs más titok, csak a minőség. Bele kell tenni az anyagot, ennyi az egész. Mindig előttem van az ő mércéje. Az egész család ezzel az elhivatottsággal folytatja az utat, amit édesapám elkezdett. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.