Aktuális

Magasabb az IQ-ja az idősebb testvérnek?

H. R.

Létrehozva: 2019.01.07.

Már száz éve foglalkoztatja a kutatókat, hogy a születési sorrend miként befolyásolja a gyermekek személyiségét és értelmi szintjét. A legidősebb testvérek valóban okosabbak volnának?

Számos tanulmány készült, amelyek során a résztvevők intelligenciahányadosát, azaz IQ-ját mérték. Némely kutatás a testvérek IQ-ja közötti különbségekre fókuszált, s az eredmények szerint egyértelműen magasabb az elsőszülöttek IQ-ja. A vita ennek ellenére továbbra sem eldöntött, és nem lehet általános érvényű kijelentéseket tenni.

Katonákat teszteltek a norvég tudósok

Egy norvég kutatás szerint átlagosan 2,1 ponttal értek el többet a legidősebb gyerekek. A felmérést 240 ezer katona IQ-tesztjének és testvérei számának kiértékelésével végeztek el. Az elsőszülöttek átlagos IQ-ja 103,2, a második gyereké 101,2 volt. Az eredményeket svéd kutatók vizsgálatai is megerősítették. A feltételezés szerint az elsőszülöttek magasabb IQ-ja abból adódik, hogy nekik jobb genetikai alap jutott. Ezt azonban a genetika alapelvei cáfolják. Más miatt alakul ki ez a különbség.

A szülők felelőssége az értelmi képesség?

V. Joseph Hotz és Juan Pantano kutatók adatelemzése szerint a később született gyermekiekkel elnézőbbek a szülők, ezért nekik nem fejlődnek úgy az értelmiségi képességeik. A „lusta szülő el­mélet” azt mondja, hogy első gyermekük nevelésekor az anyukák és az apukák félnek. Igyekeznek mindent jól csinálni, de a második, harmadik gyereknél már megnyugszanak, és nem foglalkoznak annyit a nevelésükkel.

Barátságosabb a középső gyermek

Ugyanakkor a kutatások bebizonyították, hogy az sem mindegy, melyik életkorban végzik el az intelligenciatesztet. Egy felmérés 12 év alattiak IQ-ját vizsgálta, ez azt tárta fel, hogy eddig a korig a fiatalabb testvér nyelvileg és intellektuálisan fejlettebb, mint bátyjai vagy nővérei. Ezt azzal magyarázták, hogy a kicsik lehúzhatják a nagyobbak teljesítményét, míg az idősebb testvér minden szempontból hozzájárul a kisebb gyorsabb fejlődéséhez. Idővel ez megváltozik.

– Az idősebb gyermek intelligenciaszintje hirtelen megugrik, talán annak köszönhetően, hogy a kisebbnek egyfajta oktatójává válik – állítja Frank Sulloway, a Berkeley Egyetem orvosa.

Az intelligenciahányados azonban csak egy befolyásoló jegy a személyiség bonyolult és összetett láncolatában. Attól, hogy valaki okosabb, még nem biztos, hogy jobb ember is. Más kutatások azt bizonyították, hogy a középső testvérek könnyebben barátkoznak. 

Polgár lányok: az élő cáfolat

A világhírű Polgár lányok esetében a legfiatalabb testvér, Polgár Judit (43 éves) IQ-ját egy amerikai oktatási oldal a Superscholar 170-re teszi, ez a géniuszok szintje. A középső testvér, Zsófia (45 éves) és a legidősebb nővér, Zsuzsa IQ-ját 120 és 140 közé tették egy sakkozókról szóló felmérés során.    

Kapcsolódó jegyzetünk ide kattintva olvasható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek