Aktuális

Kínai robot hozza ki a kávét Pesten

Bors

Létrehozva: 2019.01.29.

Robotok álltak munkába egy fővárosi kávézóban. Van, amelyikkel a kicsik beszélgethetnek, de ha táncra biztatják, arra is hajlandó.

Forrás: Végh István

 Különleges kávézó nyílt Budapesten: robotok he­lyettesítik a pincéreket, ők szolgálják ki a vendégeket.

– Nem azért állítottuk őket munkába, hogy helyettesítsék az embert, hanem hogy a különlegessége miatt több vendég ér­kezzen! – hangsúlyozza az ötletgazda és egyben a kávézó tulajdonosa, Csizmazia Tibor a Borsnak. A felszolgáló robotok Kínából érkeztek, az áruk két és fél millió forint körül van.

– Hogy mit kell elvégezniük, azt már mi állítottuk be, és ezzel az áruk je­lentősen magasabb lett. Nem hozzák be a pincér fizetését, viszont a forgalom annyira megnőtt, hogy kétszer annyi munkatársat kell foglalkoztatnunk, mint korábban. Hat óra után mindig telt ház van. Vagyis a robot több munkahelyet biztosít, és nem elvesz. Ez fontos – figyelmeztet Csizmazia Tibor.

A kávézó egyik sarkában ja­pán robotokat találni, a legnagyobb Pepper, amivel beszélgetni lehet: a gyerekek nagyon szeretik, utánozza állatok hangját, de ha táncra biztatják, arra is hajlandó, egyébként angolul lehet vele kommunikálni.

– Forró csokit és kakaót ren­del­tünk, és egy robot nagyon hamar kihozta. Azután hátramentünk a játék robotokhoz. Dominik megugattatta a kutyát, és kezet fogott a nagy robottal – mondta a Borsnak a kávézóban kisfiával érkező édesanya, Törzsölt Eszter.

A kávézóban egyébként a pultnál lehet rendelni, de amikor a személyzet mindent ráhelyez a robot tálcájára, ő viszi ki az asztalhoz. Amikor odaér, leengedi a karjait, a vendég leveszi a kávét, majd a robot kézfejét megérintve jelzi, hogy visszamehet a helyére.

– A felszolgáló robotokban lé­zeres távolságérzékelők vannak, és jól tájékozódnak, nem mennek neki semminek. Ha eléjük kerül egy tárgy, akár egy em­ber, akkor megállnak, és várnak, amíg szabad nem lesz az út. „Baleset” csak akkor történhet, ha hirtelen eléjük ugrik valaki, és ugyanúgy, mint egy pincérnél, a gyors megállás miatt kilötykölődhet az ital – mondta Csizmazia Tibor, az Enjoy Budapest kávézó tulajdonosa.

A Borsnak több vendég is elismerően nyilatkozott a különleges felszolgáló személyzetről. 

– Nekem nagyon tetszik, hogy angolul beszélgethetek egy ro­bottal. Gyakran be fogok ugrani egy jó kávéra – mondta Ko­vács Diána. A turistaként érkező Salma pedig ígéri, bár először van Budapesten, elviszi a robotos fel­szolgálás hírét.

H a cikkhez készült jegyzetünkre is kíváncsi, kattintson ide!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek