Aktuális

Városi legenda? A bélgáz illatosításáról írt tanulmányt Benjamin Franklin

Bors

2018. december 3. hétfő 11:00

Az amerikai tudós politikus és diplomata, a nyári időszámítás atyja valóban a bélgázokról írt a brüsszeli akadémiának? A lángelmét komolyan foglalkoztatta a témakör, és nem ő volt az utolsó.

Forrás: Thinkstock

Szappanfőző gyereke

Farlehellet, popószó, hátvágánygáz, gyomorrotty, farszél és lyukszusz – hogy csak a nyomdafestéket tűrő és kevésbé ismert szinonimákat említsük a szellentésre, ami minden ember életét végigkíséri. Ez önmagában még nem lenne baj, hiszen egy természetes biológiai folyamatról van szó, de mint tudjuk, szaga is van. Erre a problémára szeretett volna megoldást találni a 18. században Benjamin Franklin (1706– 1790). 

Arcképe nem véletlenül dí­szeleg az amerikai százdollároson. A szegény szappan- és viaszfőző tizenkettedik gyermekeként megszületett Benjamin már kiskorában kitűnt rendkívüli fizikai és szellemi adottságaival. Újítási szándéka már ekkor megmutatkozott egyszerű kísérleteiben, hogy később diplomataként, politikusként, filozófusként, íróként és feltalálóként váljon halhatatlanná. 

Az ő elektromos kísérletei vezettek a villámhárító feltalálásához, a nyári időszámítás bevezetését is ő javasolta először, de az ismert írásos dokumentumok alapján jelenleg ő a legrégebbi amerikai sakkozó is. Azt azonban kevesen tudják, hogy tanulmányt írt a szellentésről. 

Szerethető illat legyen

„Általánosan ismert, hogy a gyakran fogyasztott étkek emésztése közben az emberek gyomrában nagy mennyiségű szél alakul ki. (…) Ennek a levegőnek a kiszabadulása és összekeveredése a légkörrel általában sértő a társaságunk számára az azt kísérő bűz miatt” – idéz a műből a Ma is tanultam valamit blog. 

Franklin az esszével a brüsszeli királyi akadémiát akarta megsürgetni egy tudományos felhívással kapcsolatban. Ezen akadémiai közlemény szerint ugyanis olyan gyógyszer felfedezését szerették volna, ami nem káros az egészségre, és az ételekbe, szószokba keverve semlegesíti a bélgáz illatát. 

Benjamin Franklin azonban nem csak azt kívánta elérni, hogy az a bizonyos szag ne legyen büdös, hanem azt, hogy egyenesen jó illatú legyen: „…ami a testünk természetes úton felszabaduló szeleit nem csak ártalmatlanná teszi, de legalább olyan szerethetővé, mint a parfümöket” – értekezett. 

Miért büdösebb a fürdőszobában?

Ma már ismert, hogy egy átlagember hússzor szellent naponta. Egy tavalyi kutatás azonban még ennél is fontosabb kérdésnek ment utána: Miért érezzük büdösebbnek a zuhany alatt kibocsátott bélgázt? A válasz nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Nem csak arról van szó ugyanis, hogy az intenzívebb szaghatást a zárt tér okozza. A megoldás a gőz, pontosabban az, hogy a fürdőszobai levegő magas páratartalma miatt érezzük jobban a szagokat. Az is szerepet játszhat, hogy a zuhany alatt meztelenül állunk, így a ruhadarabok textíliái nem fogják fel, szűrik át a belőlünk távozó bélgázok (szaganyagának) egy részét.

Bab, hagyma, kelbimbó

A bélgáz-illatosító gyógyszer ötletét azonban még egy ekkora    lángelme sem vette teljesen komolyan – vagy nem volt mersze, ahogy ma mondani szokás, beleállni a témába –, amit az bizonyít, hogy mesterművét végül nem küldte el a tudós társaságnak. A másolatokat csak barátainak, például egy vegyésznek és egy filozófusnak adta át, így maradt fenn az utókornak. 

Franklin – és talán mindanynyiunk – álma máig nem valósult meg. Még mindig nincs olyan gyógyszerünk, ami kellemessé tenné azt a bizonyos szagot. Azt tudjuk, hogy a magas kén-hidrogén tartalmú ételek – mint a bab, a hagyma, a brokkoli, a kelbimbó és a tejtermékek – fokozhatják a hatást, de attól még nem lesz jó szagú a szellentés, ha hanyagoljuk ezeket. Vannak olyan készítmények is, amik csökkentik a bélgáztermelődést, de ez még mindig nem kielégítő megoldás. 

Csokis tabletta

Négy évvel ezelőtt egy Christian Poincheval nevű francia férfi is komolyan elgondolkozott azon, hogyan lehetne illatosabbá tenni a bélgázt. A gondolatokat tettek követték, és feltalált egy tablettát, ami szerinte nemcsak az emésztést segíti, de illatosítja is a szellentést. A tablettában van szén, édeskömény, tengeri moszat, gyanta és áfonya, a karácsonyi különkiadásban pedig a csokis illatosításáért felelős kakaó is. Az alaptermékek egyébként rózsa és viola illatosítással kaphatóak. A feltaláló szerint egy ilyen tabletta remek ajándék lehet karácsonyra is, hiszen az ajándékozott mellett a környezetének, szeretteinek is örömet okoz.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

life.hu

Újabb áldozatot követelt a koronavírus: otthonában találták meg holtan a színésznőt

magyarnemzet.hu

Rákay Philip: A liberálisoknak is jobb vigyázni az ilyennel!

feol.hu

Kalandos történet - Rendőrök vitték a Fejér megyei anyukát szülni a csúcsforgalomban

origo.hu

Négyszázezer euróért árvereztek el egy ritka 20 dukát névértékű érmét

nemzetisport.hu

NB I: Puskás Akadémia–Ferencváros – élőben az NSO-n!

vg.hu

Kiderült, miért húzódik el sokaknál a Covid-megbetegedés

mandiner.hu

Márki-Zay: Halló, tessék, Kalányos Orbán vagyok!

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

origo.hu

Leszámolt a vásárlók vágyaival a Tesla, nem kapják meg, amit akarnak