Aktuális

Popiért rajonganak az idősotthon lakói

H. R.

Létrehozva: 2018.12.15.

Jobb kedvre deríti az idős embe­reket Popi, az élemedett korú kutya. Cserébe finom falatokkal kényeztetik, ami meg is látszik rajta.

Már több mint tíz éve, hogy megjelent Popi a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthonának udvarán. A lakók és az ott dolgozók szeretettel fogadták a hívatlan vendéget. Először úgy gondolták, csak átmenetileg veszik szárnyaik alá az akkor még fiatal kis árvát. Próbálták megtudni, hogy honnan szökhetett el, meg akarták keresni a gazdáját, de nem jártak eredménnyel. Máig rejtély az is, hogyan került a kertbe. Végül annyira megszerették, hogy saját lakrészt kapott, egy kutyaházat az udvaron, és azóta rá is állandó lakóként tekintenek.

Szendvicsért simogatható

Mára Popi is megöregedett, és eléggé öntörvényű jószág. Nem mindig tűri, hogy dajkálják, ugyanakkor a reggeliket sose hagyja ki. Sokan osztják meg vele szívesen a szendvicsüket, és ilyenkor az öreg hölgy is hagyja magát megsimogatni. A sok jó falat viszont meglátszik az alakján. Reggeli után aztán inkább ő is elvonul egy kis sziesztára.

Nem úgy, mint a kertben élő macskák: ők egész nap játszanak, és egy-két kedves szóval is oda lehet őket csalogatni. Az ebhez hasonlóan ők is csak úgy meg­jelentek a ház körül. A ku­tyák többségével szemben szerencsére Popi jól tűri maga körül a cicákat, azok vele ellentétben nagyon szemtelenek. Ellopják előle a kajáját, és beleisznak a vizébe is.

A cicák csak átmeneti vendégek

Az intézmény egyik munkatársa szerint egyébként valószínűleg azért viszik oda direkt a macskákat, mert tudják, hogy ott nem hagyják őket elpusztulni, és van melegkonyha is. Ez azonban nem kevés pluszfeladatot ró az otthon dolgozóira. Saját költségükre próbálnak mindent megtenni a kidobott állatokért.

Ételt vá­sárolnak nekik, és elhordják őket állatorvoshoz. Intézik az ivartalanításukat, és minden szükséges oltást beadatnak nekik. De az otthonnál nem maradhatnak, így az örökbefogadásukat is igyekeznek mihamarabb megoldani. Popi persze kivétel, neki fontos szerepe van az idősek életé­ben. Ő a hangulatfelelős.

Csökkentik a vérnyomást

Bizonyított tény a kutyás terápiák jótékony hatása az idős emberekre is – mondta a Borsnak Tervey Viktória, a Doktor Mancsok Alapítvány elnöke. – A terápiára járó emberek szabályosan készülnek a találkozóra. Falatokat gyűjtenek, ajándékokat készítenek a kutyának. Az ebnek fizikai hatásai is vannak az emberi szervezetre. Átölelése vagy megsimogatása képes csökkenteni a magas vérnyomást, és a kutyusok mérséklik a depressziót is.

A házirendet neki is be kell tartani

Az intézmény vezetői úgy gondolják: a kutya jelenléte jót tesz a bent élőknek. Az állatok és a róluk való gondoskodás segít visszaadni a családi otthon érzését. Ami nagyon fontos minden korban, mert általa elkerülhető a depresszió, ezzel hozzájárul a mentális egészséghez.

– Egész életemben szerettem az állatokat. Nagyon jóban va­gyok Popival is, de a cicák az én kedvenceim. Örülök, hogy élnek az otthon körül állatok – mondta Erzsi néni, aki már hat éve lakik egy földszinti szo­bában. Bár Popi élhet a Pesti úti idősek otthonában, rá is vonatkoznak a szabályok. Minden kötelező oltást megkap annak ellenére is, hogy utálja az állatorvost. Ezenkívül nem járhat-kelhet kedvére az épületben: a kert az ő felségterülete.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek